Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický dobrodružný príbeh sa odohráva v 14. storočí a rozpráva o túžbe človeka zmeniť vlastný osud. Neurodzený William Thatcher (Heath Ledger) sníva už od detstva sen o rytierskom živote, rytiermi sa však môžu stať iba muži šľachtického pôvodu. William a jeho priatelia - dobrosrdečný Roland a Wat sú svedkami smrti svojho pána, rytiera Hectora, tesne pred víťazstvom v turnaji. William sa navzdory hroziacemu trestu rozhodne obliecť brnenie mŕtveho bojovníka a v mene prežitia dokončiť boj. Tým začne Williamova premena na urodzeného sira Ulricha von Lichtensteina z Gelderlandu. Cestou na prvý rytiersky turnaj stretnú čudáckeho spisovateľa Geoffa Chaucera, ktorý sfalšuje Williamov rodokmeň a dopomôže mu tak k urodzenosti. Geoff sa stane členom Williamovej spoločnosti. Pridá sa k nim aj Kate, mladá žena, ktorá po smrti svojho manžela prevzala jeho kováčske remeslo a dokáže Williamovi vyrobiť špeciálne ľahké, ale pevné brnenie. William stretne na turnaji  krásnu šľachtičnú Jocelyn a zamiluje sa do nej. Proti nemu však stojí nemilosrdný vojvoda Adhemar (Rufus Sewell), odhodlaný zničiť jeho sen... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (643)

ScreamJay 

všetky recenzie používateľa

Není to historický velkofilm, není to komedie a není to romantika a přesto má od každého kousek. Příběh rytíře přináší dost netradiční pohled na klasický námět historických filmů, ať už pár parodickými momenty (všimněte si značky, jíž kovářka zdobí své výtvory), nebo netradičním hudebním doprovodem. Kdo by čekal, že za zvuků We Will Rock You začíná přehlídka okovaných spoďárů a chrabrých šlechticů, jenž na svých vysokooktanových ořích bojují o čest, slávu a srdce půvabných žen. Co se obsazení týče, tak se podbízí myšlenka, jestli výběr Heatha Ledgera nebyl úmyslných útok na dívčí srdíčka, ale tak či onak, role mu sedla na výbornou a krom již zmíněné hudby, právě on dle mě dostál záměru filmu, neopakovat často opakované. Rufus Sewell ztvárnil svého záporáka, středověkého šmejda, taktéž velmi přesvědčivě a jako dokonalý protipól ku hlavní postavě nezklamal. Naopak trochu mě zklamala kamera Richarda Greatrexe (mimo jiné snímal skvělý válečný film Warriors (1999)), která by k dobře nastartovanému osmiválci příběhu snesla vícero akčnosti a zajímavějších záběrů. Brian Helgeland si tentokrát krom za počítačem poseděl i na režijní stoličce, zachrastil producentským měšcem a v mezích filmu určených pojal svůj projekt více než slušně. Scénář nenabízí nikterak neočekávané zvraty a nebo upřímnou romantiku, ovšem závěrečných pár minut (na rozdíl od trochu rozpačité střední pasáže) za uznalé pokývání stojí. A to ještě pozorný divák zaregistruje přítomnost českých herců v maličkých roličkách. Neberte Příběh rytíře jako kinohit a velkofilm, to jak jsem říkal není a nebyl, neberte ho jako výklad dějin nebo historickou příručku, berte ho jako zábavu pro dlouhý večer, výlet do dob středověkých, kdy se svižně diskotékovalo, mailovalo a randilo. Jó to byly časy!! Původně zamýšlené 3 hvězdičky vylepšuji o 1/2 s tím, že po druhém shlédnutí už bych se asi toliko nebavil. [7/10] ()

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Jednalo by se o zcela klasický romantický příběh o tom, kterak mladý chudák k titulu rytíře a k princezně přišel, kdyby ovšem tento fim nebyl ozvláštněn moderní hudbou, moderními kostýmy, moderním chováním a výrazivem postav. Nakolik se tento mix historie a současnosti povedl, to už samozřejmě záleží na názoru a věku každého z nás. Já jsem z toho přinejmenším rozpačitá, ale 10 - 12 let zpátky by se mi to možná líbilo. Momentálně můžu říct jedině: "Středověk pro čtenářky Brava, fujtajxl!" 51% ()

Reklama

nascendi odpad!

všetky recenzie používateľa

Ak by som mal toto, čo sa zdráham nazvať filmom, brať vážne, potom by som to musel nazvať urážkou. Urážkou od úvodnej skladby We Will Rock You až po idiotský záver. V popiske je to označené štyrmi žánrami, z ktorých som ochotný uznať iba jeden, a to, že išlo o akčný film, pretože som si všimol, že sa v ňom niečo hýbalo. Vlastne som to pozeral iba kvôli Heathovi Ledgerovi, ktorého som nechcel mať fixovaného na teplého kovboja zo Skrotenej hory. Ale po záverečných titulkoch ostávam naďalej pri Skrotenej hore. ()

petero 

všetky recenzie používateľa

Svojsky natočený film o rytieroch. Skvelá rytierske zápasy na koňoch ktoré s pribúdajúcimi minutami filmu neuveriteľne gradujú až do dojemného záveru. Príbeh sluhu a jeho kamarátov, ktorý chce vyhrať turnaj a získať srdce princeznej =). Naviac skvelé hlášky a scény (v kostole na koni, skladanie básne pre milú, tanečné vystúpenie, nové nike brnenie...). ()

Ilicka 

všetky recenzie používateľa

Jeden z "historických" filmů u kterých mi vůbec nezáleží na věrohodnosti. Kouzelný Bettanyho Chaucer přehrává všechny přítomné shromáždělé existence nabalené kolem Ulricha von Lichtensteina, který je blond a fajn. Akční sekvence sestříhané podle vzorce MTV přesně zapadají do odvázaného ducha. Je to nenáročná oddechovka, ale proklatě zábavná. -Má paní se ptá, co si oblékneš na slavnost. -Nic! -Tak to bude skandál, neboť se obléknu stejně. ()

Galéria (70)

Zaujímavosti (37)

  • Natáčení úvodu filmu, až po odjezd na turnaj v Rouenu, probíhalo v Čechách poblíž vesnice Otročiněves (kousek od Nového Jáchymova) ve Středočeském kraji. Natáčelo se také ve skanzenu Kouřim. (NateLogan)
  • Herec, který hrál mladého Williama (Leagh Conwell) má jinou barvu očí než dospělý William (Heath Ledger). Režisér Brian Helgeland nechtěl, aby mladý herec musel nosit barevné kontaktní čočky. (Karlos80)
  • Šľachtic, ktorého meno si Heath Ledger (William) vybral, Ulrich von Liechtenstein, bol skutočný rytier žijúci v rokoch 1200 – 1275. V roku 1227 sa zúčastnil turnaja vo Valticiach. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama