Reklama

Reklama

VOD (1)

Waris Dirie prežila svoje detstvo v nomádskej rodine v Somálsku, no na úteku pred núteným manželstvom s omnoho starším mužom sa napokon dostala až do Londýna, kde pracovala ako pomocná sila v reštaurácii rýchleho občerstvenia. Po tom, čo ju tam náhodne objavil známy módny fotograf, sa začala jej mimoriadne úspešná modelingová kariéra. Na jej vrchole otvorene prehovorila o traumatizujúcej ženskej obriezke, ktorej bola ako dieťa podrobená. Krátko nato sa rozhodla ukončiť modelingovú kariéru a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej praktike, dodnes mrzačiacej milióny žien. Jej autobiografická kniha Púštny svet sa stala svetovým bestsellerom. (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (311)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý je kvalitný nie použitými filmovými prostriedkami, ale výpovednou hodnotou. Dozvedel som sa niečo o ťažkom živote somálskych žien a všeobecne moslimských žien na africkom kontinente. Spracovanie je niekde medzi kinom a televíziou, výprava aj napriek africkým exteriérom neponúka žiadne krásne perspektívne zábery ani veľkolepé zábery na zúbožený stav Mogadisha. Príbeh ide lineárne dopredu a nepripraví žiadne prekvapenie. Takže solídny priemer a odporúčam iba kvôli tej výpovednej hodnote. ()

MrCreosote 

všetky recenzie používateľa

Je sice hezké mít v ruce takhle silný příběh, ale má vůbec cenu ho točit, když se vám veškerá soudržnost pod vlivem hesla "dáme tam všechno" rozsype jako domeček z karet? Je tu pohádkový příběh somálské Popelky, problematika ženské obřízky, útěk od rodiny, problémy s úřady a kupa dalších témat. Nakonec se Květ pouště ničemu nevěnuje do hloubky a závěrečný proslov v OSN už je totální křečí. Forma dokumentu by byla mnohem příhodnější, takhle zbývá pouze líbivě podbízivá hudba a Timothy Spall - důkaz, že velcí herci dokáží zazářit i v malé roli. ()

Reklama

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Kterak chuděra ke slávě a bohatství přišla. Netvrdím, že příběh africké modelky nemá něco do sebe, ale jeho zpracování silně kulhalo. Nebylo to jen scénářem, který se soustředil spíš na cestu z londýnských ulic na světová mola, ale i projevem hlavní představitelky, která nedokázala sundat výraz prostinké chudinky. Ta ženská obřízka tu sloužila jen k tomu, aby dokreslila, z jakých hrozných poměrů hlavní hrdinka pochází. Rozhodně nepatřila k hlavním tématům, jak by se mohlo zdát. Červená knihovna. 40% ()

Faustka 

všetky recenzie používateľa

O ženské obřízce jsem nevěděla zhola nic, až do šokující výpovědi somálské modelky Waris Dirie žijící trvale v Londýně. Ale jedno vím. Pilířem Islámu jsou muži, ženy v něm nemají plnohodnotné místo. Muslimská žena si svůj původ nosí v sobě navěky; a přijímá ho s pokorou. -)) Křesťanský svět tuto víru nikdy nepochopí… a já taky ne, i kdybych tisíckrát chtěla. /// Hudba : Martin Todsharow ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Už som sa dlho chystal na tento autobiografický film, ale až teraz som sa odhodlal... Púštny kvet rozkvitol do krásy a vďaka svojej sláve mohla verejne a s plnou vážnosťou prehovoriť o dni, ktorý zmenil jej život. Samozrejme, každý by čakal, že tým dňom bolo náhodné stretnutie s prestížnym fotografom v jednej malej reštaurácii a vďaka nemu sa z nej stala topmodelka... Ale nie - za Waris sa totiž skrýval oveľa dramatickejší príbeh, ktorý zmenil jej život - a takýto deň v mnohých "tradicionalistických" krajinách zažívajú denne stovky mladých dievčat. Veľmi prínosný film o intímnej problematike, ktorá zaujala celý svet - navyše na základe skutočného príbehu púštneho kvetu Waris. Páčilo sa mi aj spracovanie so spomienkami v retrospektíve, počas ktorých sa vlastne vyjasňuje všetko čo predchádzalo jej úteku do Londýna. Jediným mínus asi zostáva len to, že niektoré časti toho jej "hviezdneho" života zostali nerozvinuté a zamlčané. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)

Reklama

Reklama