Reklama

Reklama

VOD (1)

Waris Dirie prežila svoje detstvo v nomádskej rodine v Somálsku, no na úteku pred núteným manželstvom s omnoho starším mužom sa napokon dostala až do Londýna, kde pracovala ako pomocná sila v reštaurácii rýchleho občerstvenia. Po tom, čo ju tam náhodne objavil známy módny fotograf, sa začala jej mimoriadne úspešná modelingová kariéra. Na jej vrchole otvorene prehovorila o traumatizujúcej ženskej obriezke, ktorej bola ako dieťa podrobená. Krátko nato sa rozhodla ukončiť modelingovú kariéru a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej praktike, dodnes mrzačiacej milióny žien. Jej autobiografická kniha Púštny svet sa stala svetovým bestsellerom. (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (311)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Keď redaktorka žiadala slávnu top - modelku Waris ( znamená to Púštny kvet ), nech porozpráva o dni, ktorý jej zmenil život, mala na mysli krásnu rozprávku o chudobnej dievčine z Afriky, ktorá prežíva Popoluškin sen. Lenže jej medzný deň nebol ten, o ktorom rada počúva a číta západná kultúra, ale ten, keď bola ako 3 - ročná obrezaná. Tento film je veľmi potrebný. Nielen kvôli tomu, že ohavná obriezka sa vykonáva neustále skoro na celom svete a denne ju podstupuje 6 tisíc dievčat... Ale aj kvôli tomu, aby si naša civilizovaná kultúra uvedomila ako sa žije v inom svete ako je náš. Etiópka Liya Kebede je bezpochyby najkrajšia africká herečka, ale jej kúzlo nie je len v kráse, ale i citlivom stvárnení svojej postavy. Jej zoznamovanie sa s priateľkou, prácou, mužom na diskotéke, ale i obyčajným vodovodom je ozajstné a zároveň milé. Film je natočený v dvoch dejových a časových rovinách, keď sa Waris v retrospektívach vracia k neľútostnému detstvu. Treba sa pozastaviť nad vynikajúcou hudbou Martina Todsharowa, v niektorých fázach mi pripomínala naliehavosť a precíznosť Mansellovho Reqiem za sen. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pojem Americký sen je všeobecne známy. Pojem Somálsky sen dáva do obehu kniha a film Púštny kvet. Ukazuje zázračný vzostup mladého dievčaťa od pastierky kôz niekde v somálskej pustatine až ku kariére svetovej top modelky. Súčasne približuje divákom barbarské praktiky ženskej obriezky. Životopisné filmy majú štandardnú schému, takže aj Púštny kvet prekvapuje iba tou obriezkou a pôvabom Liyi Kebede. Páčila sa mi aj celá pasáž jej prvých kontaktov so životom mimo veľvyslanectva v Londýne. Problém knihy aj filmu už identifikoval gudaulin. Európanov i Američanov príbeh zaujme i dojme, ale potom si uvedomia, že v tom veľa nenarobia. Toľko upratovačiek a modeliek nepotrebuje žiadna krajina. Mnohé majú dosť vlastných starostí s "neprispôsobivými", ktorí sa do upratovania nehrnú a na modeling nehodia. A do krajín, kde by bolo potrebné šíriť protiobriezkovú osvetu sa film ani kniha nedostane. ()

Reklama

Garson 

všetky recenzie používateľa

Květ pouště je film o statečné somálské dívce Waris,která jako malá podstoupí ženskou obřízku a když má být v mladém věku provdána za starého dědka tak sama a bosa uteče pryč před tou zlou budoucností.Odvahu jistě měla když se rozhodla přeběhnout nehostinnou vyprahlou krajinu ze své vesnice až do hlavního města Mogadišu za svou babičkou.Ta pochopí její důvody,koupí letenku a pošle jí do Londýna.Tam se Waris celých 6 let pere s osudem a s bídou která jí provází.Pracuje jako služka i jako uklízečka.Po čase se upne na jednu prodavačku Marylin,která jí poskytne dočasné bydlení a stane se i její kamarádkou.Waris začne uklízet v jednom bistru kde zrovna sedí jeden slavný fotograf,který jí pozve na focení a pak už to jde s Waris kariérně rychle nahoru.Po té co začne být slavná a její fotky se začnou objevovat na obálkách módních časopisů tak se rozhodne,že bude bojovat proti ženské obřízce,proti tomuto primitivnímu zvěrstvu provozovaném na různých kontinentech.Na Waris se mi líbilo,že byla stále skromná a pokorná i po těch letech a strastiplných cestách kterými si prošla narozdíl od Fatimy z 10.řady pořadu Amerika hledá topmodelku,která svůj srdceryvný příběh o ženské obřízce odvyprávěla před udivenou porotou,ale jinak to byla mezi děvčaty pěkná mrcha.Je sice pěkné,že se vždycky najde nějaká modelka nebo celebrita která má páky na to,aby bojovala za lepší život žen v zapadlých koutech na Zemi,ale jak je známo z historie tak pokud chce někdo u primitivních kmenů vymýtit rituály a tradice tak musí vymýtit celé skupiny obyvatelstva(Indiáni by mohli vyprávět).Není jiný způsob a to ani přes nátlak různých světových organizací,kterým se stále nedaří omezit ty tradice a rituály které na celém světě každý den probíhají.Na to je a bude západní vyspělá civilizace stále krátká. ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Ženská obřízka je téma značně nepříjemné a filmy, které ho tematizují, většinou obletí festivaly a v nejlepším případě skončí kdesi kolem půlnoci na čétédvojce. Jak tedy přitáhnout pozornost diváků? Co třeba popelkovský příběh podle skutečných událostí? Bingo! A vyšlo to perfektně. Liya Kebede je nejen modelkovsky krásná, ale dokáže vypadat přirozeně i ve společnosti Sally Hawkins, což je pořádně vysoko nastavená laťka. Režisérka (až na pár zbytečně kýčovitých záběrů) předvádí talent na všech frontách (práce s herci, obrazem, hudbou, střihem) a silné kapky si fikaně nechává až na samotný závěr, po kterém spousta diváků zapomene, že ne všechno předtím bylo úplně dokonalé. Jo, jsem jeden z nich (90%). ()

peiton 

všetky recenzie používateľa

Milujem príbehy silných žien.. Neskutočná autobiografia autorky, ktorá zažila niečo, čo ešte aj dnes (!!!) zažije mnoho mladých dievčat - obriezka. Aj napriek tomu sa však vyrovnala so životným osudom a vybrala sa na neľahkú dráhu modelingu a popritom našla svoje šťastie, aj keď jej život hádzal polená pod nohy.. .Vynikajúce filmové spracovanie,každý si príde na svoje.. my čo žijeme v civilizovanom svete aj keď sa možno nemáme najlepšie môžeme byť vlastne vďační kde žijeme...Veľmi ma uchvátilo čo dokázalo také malé dievča, že sa dostala z úplného dna až na vrchol.Silný,úchvatný príbeh,ktorý nesie v sebe posolstvo a je volanie o pomoc.Volanie,aby sa prelomilo tiché tabu,ktoré zahaľuje utrpenie týchto žien - obetí nezmyselného zákona..Uprimne som rada,že žijem v Europe. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama