Reklama

Reklama

Waris Dirie prežila svoje detstvo v nomádskej rodine v Somálsku, no na úteku pred núteným manželstvom s omnoho starším mužom sa napokon dostala až do Londýna, kde pracovala ako pomocná sila v reštaurácii rýchleho občerstvenia. Po tom, čo ju tam náhodne objavil známy módny fotograf, sa začala jej mimoriadne úspešná modelingová kariéra. Na jej vrchole otvorene prehovorila o traumatizujúcej ženskej obriezke, ktorej bola ako dieťa podrobená. Krátko nato sa rozhodla ukončiť modelingovú kariéru a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej praktike, dodnes mrzačiacej milióny žien. Jej autobiografická kniha Púštny svet sa stala svetovým bestsellerom. (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (311)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý je kvalitný nie použitými filmovými prostriedkami, ale výpovednou hodnotou. Dozvedel som sa niečo o ťažkom živote somálskych žien a všeobecne moslimských žien na africkom kontinente. Spracovanie je niekde medzi kinom a televíziou, výprava aj napriek africkým exteriérom neponúka žiadne krásne perspektívne zábery ani veľkolepé zábery na zúbožený stav Mogadisha. Príbeh ide lineárne dopredu a nepripraví žiadne prekvapenie. Takže solídny priemer a odporúčam iba kvôli tej výpovednej hodnote. ()

teutates 

všetky recenzie používateľa

Opäť dôkaz citového vydierania, manipulácie a desertnej kvetiny. Waris nebola prvá a určite nie posledná ktorej sa podaril tak husársky kúsok, ale? o to nešlo... čo zmenilo Waris život? Aá to by som aj veril, prižmuril som oko a zavrel hubu, nebudem hániť tento autobiografický snímok o jednej krásne čokoládovej žene, pretože som dosť starý cap na to aby som vedel, čo to ženska obriezka je (netvrdím, že som o tom nepočul), ale jaksi nevedel som si to predstaviť a taktiež, to sa ešte stále preferuje!? (vykulené oči mám). Celkový dojem 7/10 aj za Liyu ()

Reklama

Tayen 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film bude perlou ve filmovém klubu, např. na ČT2, ovšem ne v kině. Snímek je to skrz naskrz autobiografický a určený pro úzkou skupinu lidí. Příběh je o somálské "Popelce", která se z kmene udržujícího tradici dívčího obřezání dostane přes poušť až do Londýna a odtud na přehlídková mola a titulní strany prestižních časopisů. Ač je to vyprávění veskrz neuvěřitelné, je skutečné a svým způsobem optimistické, protože podává svědectví o tom, že lidská síla, vytrvalost a odvaha jsou těmi nástroji, které nám pomohou dosáhnout, čeho si zamaneme. ()

rockstorm 

všetky recenzie používateľa

Krásný, ale velmi smutný a tragický film, protože přes všechno čeho Waris Dirie dosáhla je nevratně poznamenaná na celý život. Nejhorší je, že i přes zákaz ženské obřízky v některých zemích se mentalita této kultury nijak nemění a toto se děje a bude dít dál i přes jakékoli zákazy. Nikdo z nás si nedokáže plně představit takový hrozný život plný bolesti, který žijí miliony žen.....pokud přežijí....Film má možná nějaké nedostatky, ale za silné téma rozhodně 5* a určitě si pro upřesnění a doplnění přečtu i knížku. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pojem Americký sen je všeobecne známy. Pojem Somálsky sen dáva do obehu kniha a film Púštny kvet. Ukazuje zázračný vzostup mladého dievčaťa od pastierky kôz niekde v somálskej pustatine až ku kariére svetovej top modelky. Súčasne približuje divákom barbarské praktiky ženskej obriezky. Životopisné filmy majú štandardnú schému, takže aj Púštny kvet prekvapuje iba tou obriezkou a pôvabom Liyi Kebede. Páčila sa mi aj celá pasáž jej prvých kontaktov so životom mimo veľvyslanectva v Londýne. Problém knihy aj filmu už identifikoval gudaulin. Európanov i Američanov príbeh zaujme i dojme, ale potom si uvedomia, že v tom veľa nenarobia. Toľko upratovačiek a modeliek nepotrebuje žiadna krajina. Mnohé majú dosť vlastných starostí s "neprispôsobivými", ktorí sa do upratovania nehrnú a na modeling nehodia. A do krajín, kde by bolo potrebné šíriť protiobriezkovú osvetu sa film ani kniha nedostane. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)

Reklama

Reklama