Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1962. Prezident John F. Kennedy byl právě seznámen s tajně pořízenými fotografiemi. Posádka špionážního letounu na nich zachytila přesun ruských jaderných raket na Kubu. Amerika je v šoku a J.F. Kennedy stojí před závažným rozhodnutím. Generál Curtis LeMay žádá okamžitou odvetnou akci, prezidentův poradce Kenny O´Donnell a Robert Kennedy nabádají ke zdrženlivosti. Americká armáda je ve stavu nejvyšší bojové pohotovosti a její rakety míří na Moskvu. Třináct dní trvá krize. Třináct dní stojí lidstvo před jadernou válkou. Stačí zmáčknout jediné tlačítko... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (134)

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Snaha zachytit takřka všechny detaily Karibské krize vyšla takřka na jedničku. Jen si říkám, jestli to nebylo pro film trochu kontraproduktivní. Nebo jinak. Ačkoliv na začátku 60tých let hrozila celosvětová katastrofa v podobě jaderné války, těch necelých čtrnáct dní roku 1962 obecně vnímáme spíše jako úsek amerických resp. sovětských či kubánských dějin, takže zběžná fakta sice známe, ale rozhodně tento konflikt nevnímáme tak, jako Američané. A to platí i pro jména jednotlivých aktérů, kdy jsou většině neameričanů známí snad jen bratři Kennedyové a Robert McNamara. Podobně by se Američané dívali třeba na naší sérii České století, kde by z těch mluvících hlav byli nejspíš úplně mimo. Rekonstrukce je to určitě dobrá, ale divákovi, který se o dané téma nezajímá, bude připadat místy nudná a nezáživná. 55% ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Skvele až priam autenticky natočených pár dní, ktoré mohli zmeniť svet úplne, alebo ho aj zničiť. Hlavne prvá polovica je úplne skvelá, vtiahne do deja, hoci je to politicky orientovaný film, pochopí ho úplne každý. Slabinou je menšie vypustenie pary v druhej polovici a trochu i Costner, hoci ten strnulý výraz sa tentokrát prekvapujúco hodil. Herecky Greenwood, čo by Kennedy, exceluje. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Situácia je horšia než sme si mysleli. Napočítali sme 40 striel..." Iba tí, čo to zažili vedia presne ako vážna situácia vtedy bola. Z dnešného letmého pohľadu sa to až také tragické nezdá, dnešná mladá generácia o tom ani netuší, ale pri podrobnejšom pohľade na vtedajšiu situáciu akú ponúka Donaldsonov film vám bude jasné, že 3. svetová vojna bola naozaj veľmi blízko. Režisér to rozhodne nemal jednoduché, pretože vo filme je množstvo postáv, udalostí a informácií, ktoré treba ukočírovať v jeden fungujúci a prehľadný celok. Donaldson to však dokázal a jeho film a je pútavý napriek svojej dĺžke. Zmenil by som iba záver, ktorý tradične zaváňa veľkým patriotizmom, ale na to sme si u Američanov už zvykli. 80%. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Tak si Kevin po rokoch vyprodukoval taký prequel k JFK v ktorom nám ukázal dôležitú epizódku v Kennedyho kariére. Pred rokmi ma tento film príliš nezaujal, ale teraz mi to štruktúrou pripomínalo tie civilné dobrodružsvá Jacka Ryana v ktorých sa snažil zabrániť globálnemu nešťastiu. Tentokrát je to silnejšie o to viac, že to bola skutočná kríza. Zaujímavejší ako skoro až šachovo pojatý boj s rusmi, bol pre mňa Kennedyho boj s vlastnými podriadenými a hlavne so všetkými tými generálmi, ktorí by hneď na všetkých útočili. Z hereckého obsadenie vládne Bruce Greenwood ako John F. Kennedy, aj keď sa na neho príliš nepodobá, Steven Culp ako mladší Kennedy, ale všetkých zatienil tentoraz už ostrieľaný mazák Kevin Costner ako Kennedyho poradca. K dokonalosti by tomu chýbal len náhľad na ruskú stranu. Jak to prebiehalo u nich a čo presne boli ich zámery. Ale aj v tomto prevedení to je vydarený politický thriller. 8/10. ()

Juto 

všetky recenzie používateľa

Skvelé politický thriller. Nebudem riešiť či je tento film zaujatí a natočený iba z jedného pohľadu. Ako sme boli blízko k 3.svetivej vojny. Od začiatku filmu som bol v napätí až konca. Dialógy sú fantastické a pohltia vás úplne do dejú. Andrzej Bartowiak skvelé sníma scény a vytvára karamerou napätie. Kevin Costnera zas u mňa boduje. 7/10 ()

Galéria (44)

Zaujímavosti (14)

  • Okrem amerických štátov Kalifornia, Rhode Island a metropoly Washington D.C. prebiehalo natáčanie aj na lodi USS Joseph P. Kennedy Jr. či na Filipínach. (MikaelSVK)
  • Hned několik členů Kennedyho vlády, kteří se dožili uvedení snímku, zpochybnilo po premiéře význam, jaký scénář ve vyřešení kubánské krize přikládá poradci Kenny O´Donnellovi (Kevin Costner). Například tehdejší ministr obrany Robert McNamara v jednom interview prohlásil, že O´Donnell nehrál v celém případu prakticky žádnou roli, a vyzdvihl naopak přínos jiného prezidentova poradce Teda Sorensena, který mimo jiné psal Kennedymu projevy. Sorensenova postava se ve filmu také objeví v jedné z menších rolí - hraje ji Tim Kelleher. (curfew77)

Reklama

Reklama