Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po Baladě o sedmi oběšených došlo k druhému uměleckému setkání Emílie Vášáryové s nedávno zesnulým režisérem Martinem Hollým. Uprostřed nádherné tatranské přírody, daleko od nastupující normalizace, vznikl romantický příběh, který dodnes společně s volným pokračováním Orlí pírko (1971) patří mezi nejoblíbenější slovenské filmy. Tři kamarádi, Pirin, Valér a „R“, pracují na malé vysokohorské chatě. Poté, co na chatu dorazí Pirinova manželka Saška, je do té doby nerozlučné přátelství tří mužů vystaveno těžkým zkouškám. „Byl to pokus o útěk před životní realitou. Bukovčanův scénář jsem se snažil ještě víc posunout tak, aby vznikla atmosféra nostalgie po něčem krásném, neuchopitelném a nenávratném,“ vzpomínal režisér. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (204)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

V Medenej veži je všetko osudové. Osudové kamarátstvo, osudová žena, osudová nehoda a osudový záver. Napriek tomu si scenár dokáže udržať určitý nadhľad a film nepôsobí gýčovito. Je asi zrejmé, že v inom prostredí by tento scenár fungoval o niečo menej, ale našťastie tu máme krásne slovenské veľhory, ktoré určite pridávajú na tunajšom hodnotení nezanedbadeľné percentá. U mňa je to rovnako. ()

matolas 

všetky recenzie používateľa

Ako tento film okomentovať bez toho, aby som len opakoval to, čo hovoria ostatní? Snáď len pridám, že je to naozaj klenot našej kinematografie a jeden z najsilnejších záverov aké som mal tú česť u nás vidieť. Ale trochu k negatívam: Nevyvážená forma. Úvod je veľmi krátky. To je fakt. Koniec taktiež. Dalo sa to možno urobiť trochu inak, ale nejdem buzerovať. Inak, neviem, či to bolo ripom, alebo vážne niekedy natáčali panorámy, lebo obraz sa mi občas tak divne krivil. Každopádne 9/10. Mistrík výborný. ()

Reklama

leila22 

všetky recenzie používateľa

Medená veža patrí hádam k jedným z najkrajších slovenských filmov. Jedinečný poetický humor, prostredie Tatier odkrývajúcich svoju majestátnosť, pôvab, ale aj nebezpečnosť zároveň. A v nich odohrávajúce sa priateľstvo troch kamarátov, ktoré odrazu naruší príchod jednej očarujúcej ženy (mladá Emília Vášáryová). Osobné, baladické a naše. ()

elanius 

všetky recenzie používateľa

(57/2015) / Medená veža asi úplne neznesie porovnanie s európskymi alebo americkými drámami, ale aj po 45 rokoch má film svoje čaro. Napriek tomu, že zápletka je tragicky ťažká, film sa aj pohybuje v romantickej, poetickej nálade. Vďaka horám a peknému hudobnému motívu. Možno by som prijal keby viac film smeroval s atmosférou k väčšej beznádeji. Prekvapilo, že aj v takto "starom" filme netrhalo každé druhé slovo uši, tak ako to dokážu niektoré moderné slovenské filmy. A hlas Ivana Mistríka by sa dal počúvať hodiny. Možno treba trochu viac námahy, ale slovenská kinematografia môže poskytnúť hodnotný filmový zážitok. Ešte ma napadá. Keď to išlo pred takmer pol storočím za doslova pár korún, prečo to nejde teraz? (8/10) ()

tom88 

všetky recenzie používateľa

Konečne dobrý slovenský film, ktorý sa aj mne páči. Konečne normálne plynúci dej, ktorý je dobre vyrozprávaný a predovšetkým baví. Prostredie je prekrásne, kamera zachytila úžasné veci, kameraman si zaslúži pochvalu. Nasvietenie je super. Vizuál je na naše pomery a tú dobu viac než dobrý. Herci zahrali na úrovni, výkony sa mi pozdávali. Film nepôsobil amatérsky ako mnoho iných. Tvorcovia si dali záležať a odviedli kus dobrej roboty. 80% ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (29)

  • Bezpečnosť filmovania sa snažila zabezpečiť aj horská služba a v nebezpečných scénach boli namiesto hercov použitý dabléri. (pravo)
  • Emília Vášáryová (Saška) netají, že režiséri, ktorí ju obsadia, musia pri nahých scénach počítať s dablérkami. Výnimku neurobila ani pri natáčaní Medenej veže. (hippyman)

Reklama

Reklama