Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma o Reinholdovi Messnerovi a jeho bratovi, ktorý zahynul na hore Nanga Parbat. Kariéra najslávnejšieho horolezca všetkých čias Reinholda Messnera bola poznačená aj niekoľkými krutými udalosťami. Najviac ho poznamenala nešťastná smrť jeho brata Güntera počas expedície na Nanga Parbat v roku 1970. Expedícia pod vedením Karla Mariu Herlingkoffera si dala za cieľ dobyť vrchol Nanga Parbatu výstupom legendárnou Rupálskou stenou. Reinhold Messner sa napriek nepriaznivým okolnostiam rozhodol vyliezť na vrchol sám. Jeho menej skúsený brat ho nasledoval, do základného tábora sa však už nevrátil... (STV)

(viac)

Videá (5)

Trailer

Recenzie (134)

stuntmanMIKE 

všetky recenzie používateľa

Takto to dopada ked sa vezme dobry namet a da sa to do ruk diletantovi, ktory to cele kurvi. To spracovanie je zalostne... prestrihy kurvia atmosferu a cele je to nejake nudne. K magorom co dobrovolne lezu na vysoke kopce som mal vzdy obdiv, aj ked som ich nikdy nechapal. Ved kto pojde dobrovolne do prdele sveta, aby vyliezol za cenu prstov na nejaku posratu ladovu horu ? Kazdopadne pozera sa na to dobre. Ale toto je jeden z tych slabsich filmov o martyroch v mackach... ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Nečakajte veľkolepé himalájske dobrodružstvo. Nanga Parbat má bližšie k filmom Wernera Herzoga, než k nemeckému konkurentovi Nordwand, ktorý strhne a rozplače masy divákov. Vilsmajer nejde cestou epického rozprávania, príbeh podáva skratkovito. Ani k postavám sa bohvieako nepriblíži. Výstup na horu, na ktorý som sa tešil najviac, je odbytý za dvadsať minút a ani pri ňom nemáte pocit, že ste s postavami na osemtisícovke. Film pôsobí dosť štúdiovo, chýba mu interakcia hercov (resp. kaskadérov) so skutočným Nanga Parbatom. Niet dôvodu nemyslieť si, že to celé bolo nakrútené v Alpách. V tomto bola americká K2 výpravnejšia, „himalájskejšia“. Na druhú stranu sa tu vezieme na skutočnom príbehu (ktorého filmovania sa účastnil sám Messner), takže sa nemusíte báť prehnaného hrdinstva, patetizmu či slzopudných scén. Snímka spomaľuje, naberá dych a osudovosť až v poslednej tretine, ktorá líčí zostup z hory. Vtedy sa schyľuje k o nej tragédii, ktorá poznamenala život kráľa horalov. Až tu dostáva hlbší rozmer, osobitosť a silnú atmosféru, v čom jej výrazne pomáha Santaolallova hudba. ()

Reklama

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Klasické "Horolezci , horolezkyně, horolezčata" podané trochu unylou formou, možná se dalo vyždímat víc, nevím. Messner byl určitě drsoň, ale já mu nezávidím, já ho jen nechápu, tak jako všechny podobné drsoně, protože nemám v sobě tu ambici sjet po zadku holou skálu nebo třeba přeplavat úplně jako první La Manche 5 x tam a zpět, jsem toliko přízemní červík, ale zase spokojenej. Messner byl neklidnej a tak ho to táhlo nahoru na horu, nu každý máme to své. Němci se tímhle filmem o národním hrdinovi moc nevytáhli, kurnik to chtělo přece velehoru patosu ! ()

ladyDOOM 

všetky recenzie používateľa

Asi nejslabší dílo o horolezcích, které jsem zatím viděla. Možná tomu trochu ubírá ta němčina, ale hold byli pánové Němci. Nějak tomu chybělo napětí a dynamičnost a vlastně jsem se i docela těšila, až film skončí. Nedokázala jsem se s bratry Messnerovými zžít a namachrovaný Reinhold mě štval (což asi možná měl?).... Prokládání scén z boje o sestup scénami z domoviny a vyprávěním přeživšího hlavního hrdiny mi přišlo zbytečné a konečná fakta o dalších osudech hrdinů, společně s pohledy na hory, zase jako nejzábavnější část. ()

Prochy38 

všetky recenzie používateľa

Tomuto filmu k dokonalosti chybělo už jen malinko. A to asi trochu více strhující příběh, ale o to větší sílu to mělo, protože je zřejmě, že se tvůrci snažili držet co nejvíce původního příběhu. Film na mě opravdu zapůsobil. Při záběrech v těch 7-8000 metrech mi fakt běhal mráz po zádech. Krutý příběh v kontrastu s obrovských odhodláním a snahou dosáhnout svého cíle i za cenu nejvyšší. Moc dobře natočené! Záběry hor něměly nejmenší chybu a co bych ještě rád poznačil, je hudba! Výborná a skvěle volená. Moc dobrý soundtrack. Celkově film na hodně vysoké úrovni! ()

Galéria (27)

Zaujímavosti (9)

  • Nanga Parbat je prvá osemtisícovka, na ktorú sa človek pokúsil vystúpiť (v roku 1895, vedúci Mummery). Od tej doby až do prvovýstupu v roku 1953, si hora vyžiadala 31 ľudských životov. (Bruce0659)
  • Při sestupu ve filmu dojde ke zničení rukavice, v dalších záběrech ale oba bratři mají rukavice v pořádku. (Winster)
  • Nanga Parbat (v preklade "nahá hora") je 9. najvyššia hora sveta s výškou 8125 m n. m.. Údolie rieky Indus (najvýznamnejšia rieka v Pakistane) prevyšuje o 7000 m na 27 km vzdialenosti a Rupalská južná stena je s prevýšením 4600 m najvyššia na svete. (Bruce0659)

Reklama

Reklama