Reklama

Reklama

Vortice mortale

  • Taliansko La lavatrice (viac)

Recenzie (17)

Flipnic 

všetky recenzie používateľa

DEODATO - málo známý, ale absolutně špičkový!!! V 90. letech se vrací až do 70. let v podobě temného, eroticky nabitého gialla-kriminálky, která zejména svým zpracováním a kamerou bere dech!!! Opravdu jsem ve finále nemohl dát jinak než plný počet, mírně jsem možná film nadhodnotil, přece jen má svoje nedotaženosti, ale... ta atmosféra to je něco neuvěřitelného ...!! Doporučuju!! ()

J*A*S*M 

všetky recenzie používateľa

Něco neuvěřitelného to vskutku je ... Já se kvůli ostatním hodnocením a komentářům tak těšil na dusné, atmosférické, kvalitní pozdní giallo! A nakonec taková šíleně laciná, nevkusná sračka. ()

Bloody13 

všetky recenzie používateľa

Dvě slavné legendy italského hororu se spojily u tohoto ne tak úplně typického gialla, aby zavzpomínaly na zašlou slávu sedmdesátých let. Zatímco Deodato tu tvoří sleazy atmosféru přes modré filtry, spoustu nahoty, šukání a trochu gore, Simonetti tu vyhrává jak o život, a dělá mu výbornou kulisu. A i přesto, že diváka tahle "Pračka" dokáže zmátnout svými představami a flashbacky, hlavně její prostřední třetina je jaksi nezáživná. Jinak fajn kousek. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

V práčke sa objaví rozsekané torzo, zo zločinu sú podozrivé tri osobnostne absolútne odlišné sestry, ktoré na seba navzájom hádžu vinu. Žandár, ktorý sa ujíma vyšetrovania, sa tak ocitá v klbku plnom lží a intríg. “Vortice mortale” je také ľahko erotické Giallo bez prezentácie násilia, pričom do horor žánru bolo zadelené z nevedno akých príčin. Treba sa teda nachystať na kriminálku, a to takú, ktorá síce diváka drží do samého záveru v šachu, kto je z čoho vinen, no v konečnom dôsledku ju docenia iba tí, čo nevedia oddeliť erotiku od krimi žánru, ktorý by mal byť vyslovenou prioritou snímku. Najviac ale dojímajú tie absolútne jednoduché, priam primitívne dialógy, ktoré písal snáď Čaputovej poradca. Veď predsa len, vo vlastnej krajine sa treba naučiť v prvom rade umierať, nie žiť, že? 🤦‍♂️ ()

darkrobyk 

všetky recenzie používateľa

Zvláštně magický erotický thriller (zejména díky skvělé hudbě a kameře) v níž sledujeme hru na kočku a myš. Samá prsa, podivný zločin, lži a intriky, Budapešť. Precizní výtvarná stránka připomene filmy D.Argenta, především smyslem pro detail a důrazem na modrou a červenou, erotika se zaměřením na ňadra byla zase doménou T.Brasse. Jestliže v 9 a 1/2 týdne se u ledničky hlavně jedlo, zde se rovnou souloží. Film má několik působivých scén, jednou z nich je milování na chodbě muzea, kde si právě skupina slepců ,,prohlíží" plastiky a sochy. Deodato nezapomíná ani na své skandální Kanibaly, takže se dočkáme výživné lidožroutské scénky. Jen jsem si říkal, zda vidí režisér ve všech ženách bestie.... zde jsou ovšem skvostné! ()

giallo 

všetky recenzie používateľa

Jestli někdo na přelomu 80. a 90. let opravdu uměl točit gialla, tak to byl Ruggero "kanibal" Deodato. V jeho podání ale nejsou gialla koncipována, tak jak je běžný divák zvyklý. Na Bavova maskovaného vraha v rukavicích rovnou zapomeňte, spíše bych přirovnal jeho styl k pre-giallům, které byly točeny v průběhu 60. a na přelomu 70. let. To znamená thriller se zajímavým spiknutím a vražednými intrikami. V Deodatově provedení okořeněné navíc gore-scénami a sloní dávkou štiplavé erotiky, která velice výrazně podtrhuje budovanou atmosféru zaplivaného postkomunistického Rumunska. Pro milovníky giall a obskurních záležitostí jasná volba! P.S.:Hudební doprovod je opravdu skvostný! ()

Cabal 

všetky recenzie používateľa

Atmosferický erotický thriller s lehkou příchutí horroru. Giallo tak z 1% procenta, spíš vůbec. Herečky podmanivé, hudba skvělá. ()

eraserhead666 

všetky recenzie používateľa

Patřím k těm, kteří mají Ruggera Deodata zafixovaného pouze jako tvůrce gurmetského Ultimo mondo cannibale a trochu taky pozitivně debilní conanovské variace The Barbarians. Proto, když jsem ho ke svému překvapení zahlédl v titulcích coby režiséra, jsem byl docela zvědavý. A stejně jako jsem byl trochu rozpačitý z jeho UMC, jsem trochu rozpačitý i z Vortice mortale. Že jsou pointy giallo filmů nejednou mimózní (a to i počátkem 90. let) už jsem si zvykl. ale tohle pointu snad ani nemá (a pokud jo, tak je nad mé chápání). Naštěstí ale v podobných filmech zrovna o ni nejde a Deodato se o tom snaží přesvědčovat každou vteřinou filmu. Vortice mortale funguje mnohem více jako erotický (s důrazem na to slovo) thriller, než horrorem říznuté giallo, i když krve a několika zajímavých gore scén se dočkáme. Je to poměrně zvláštní film, teoreticky kromě erotiky nic moc zajimavého neposkytuje, ale přesto se u něj nenudíte a baví vás, i když se v dějové linii a pohnutkách a jednání postav prostě ztratíte. Má prostě zvláštní atmosféru. Celý film jsem přemýšlel nad tím, kde už jsem představitelku jedné ze tří sester viděl, protože je charakteristická a zajímavá, a ona to je polská "Marylin Monroe" Katarzyna Figura. Se nám ale od Kingsajzu pěkně vyprsila, jen co je pravda. ()

Karamanlis 

všetky recenzie používateľa

Pôsobivé postgiallo, odohrávajúce sa podľa mien hlavných postáv a zmienok o komunizme kdesi v mravne skazenej východnej Európe, čo je vzhľadom k tomu, že filmy talianskych režisérov bývali situované prevažne do USA, prípadne do rodného Talianska pomerne rarita. The Washing Machine je umne nakrútený kúsok, okorenený šteklivými erotickými scénami a skvelým hudobným doprovodom Claudia Simonettiho. ()

Ten Druhy 

všetky recenzie používateľa

Všetko dôležité a zaujímavé sa odohrá na začiatku. Nočná milenecká scéna za zvukov triangla, s čiernou mačkou, sledovaná utajenou voyerkou... Keď je ráno nájdená v práčke s kapacitou cca 150 kg dokrvava vypraná mŕtvola milenca, všetky štyri (z toho jedna slepá) dievčatá zo starého domu sú podozrivé a začína pomerne nudné vyšetrovanie vraždy. Ale dalo sa to pozerať. Dievčatá sa ochotne, aj keď sa to od nich vôbec neočakávalo, obnažovali a vytvalo zvádzali detektíva. Vo filme je plno erotiky, skoro žiadne gore a len chabý príbeh. Hudba aj kamera však ponúkajú zaujímavý zážitok a vytvárajú výbornú atmosféru. Podľa prostredia mesta bol tento film zrejme natáčaný v Budapešti. Je to vlastne neskoré giallo, ktoré dokazuje, že v tom čase (1993) mal tento žáner svoje najlepšie roky už za sebou. Bezdôvodná erotika je paradoxne korením filmu, ktorého názov síce znel bizarne a lákavo, ale principiálne bolo fuk, či by sa volal mikrovlnka alebo mixér, lebo vraždiaci stroj sa prezentoval iba 2x ( pričom to podstatné sa dialo mimo obraz) a tú čiernu robotu aj tak urobila žehlička. ()

topi 

všetky recenzie používateľa

Mizérie! Tohle modernější giallo stálo za starou belu a svým předchůdcům ze sedmdesátých let nesahá ani po kotníky. Žádná tajemná atmosféra, vyloženě hloupá zápletka a dementní předvídatelné vyvrcholení. Ruggero to pěkně zamáslil. U něho jsem zvyklej na trashový vály, ale on ten trash přimíchal i do tohoto žánru a to je špatná volba. Dokonce se objeví i v malinké roli zvědavého souseda. Raději rychle na tento brak zapomenout, kdyby aspoň ty ženský byly pěkný, ale takový ohyzdy aby člověk (Deodato) pohledal. Vůbec, i ty erotické scény byly k smíchu/pláči, jediné co je na nich pěkné jsou výstavních kozy dvou ze tří sester. Aspoň že ten Claudio Simonetti střídá pěkné hudební pasáže. ()

pepua 

všetky recenzie používateľa

Devadesátkový trash, z kterého 70. léta smrdí na sto honů. Natáčení v bezútěšné a špinavé Budapešti tomu dost napomáhá, ale tak si i říkám, jestli tam netočili jenom proto, že to prostě bylo levnější, než točit v demokratických a komunismem neutlačovaných zemích, kde ceny rostly strmě vzhůru, tohle nás, porevoluční „výchoďáky“, teprve čekalo… ()

Kangax 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavé a svojim spôsobom unikátne neskoré giallo, v ktorom dve významné postavy talianskeho hororu: režisér Deodato a skladateľ Simonetti skutočne neopakovateľne skĺbili ušmudlaný look lacných hororov a slasherov 90. rokov s výrazne odlišnou atmosférou giall 70 rokov. Zvláštna, smutná až beznádejná atmosféra Budapešti tesne po prevrate, keď sa staré hodnoty rozsypali ako domček s kariet a na najvyššie priečky spoločnosti sa dostali skorumpovaný policajti, drogový díleri a ruský pasáci je cítiť skoro s každého záberu. Aj tri sestry sa po smrti svojho otca, ktorý bol významným komunistickým papalášom musia nejako inak snažiť udržať svoj životný nadštandart. A tak hlavou a sponzorom tejto čudnej "rodiny" sa stáva bezohľadný ruský pasák a mafián Jurij Petkov ktorý dáva šlapať jednu zo sestier, preťahuje druhú a márne sa snaží aj o tretiu (ale tam má smolu - tá je (vraj) lesba..) Ktovie dokedy by táto podarená "rodinka " fungovala, keby jedného dňa pasák Petkov záhadne nezmizol... Privolaný inšpektor Alexander si musí vypočuť vskutku netradičné vysvetlenie zmiznutia: Jurij Petkov bol vraj rozmixovaný na kúsky v automatickej práčke.. A keďže nie je žiadne telo, nie je ani zločin.. Ale je všetko skutočne tak? Treba jednoznačne pochváliť Deodata, že čo dokázal vytrieskať s určite malého rozpočtu. Simonettiho hudba je skvelá, hrá presne vtedy, kedy treba, a kameraman kúzli ako sa dá. Nesúhlasím s názorom že Deodato sa snažil zaujať príliš častou a bezdôvodnou erotikou. Erotické scény sú skutočne pričasté ale majú svoj jasný a logický dôvod. Aj zdanlivo príliš radodajné sestry, ktoré zvádzajú inšpektora jedna za druhou majú svoje motivácie. Erotika teda nie je samoúčelná. S násilím je to ale oveľa horšie, pokiaľ ste videli trailer na tento film, tak ste vlastne všetky krvavé scény videli....:) Ja som sa ale skôr potešil dobre vykresleným psychológiám postáv (vrátane nie príliš "normálneho " inšpektora). Milovníci giallopoint sa možno potešia až trojnásobnej pointe, aj keď tá úplne posledná sa dala predpokladať. Po tomto filme a po podobnom Deodatovom kúsku z tej doby http://www.csfd.cz/film/22924-z-rovnovahy/ a s prihliadnutým na tvorbu Argenta a Fulciho v tom čase, musím konštatovať že tento režisér bol jeden z mála ktorý ešte držal za výrazne zmenených podmienok taliansku thrillerovú a hororovú zástavu vztýčenú...:) ()

tenebrae86 

všetky recenzie používateľa

Velmi atmosférický giallo/thriller, plný erotických scén. Ta tři děvčata jsou opravdu sexy, takže místy je dost dusno :). Ale tu chabou zápletku jsem i přes jejich vnady nepřehlédl. Jinak, krom skvělé atmosféry a vynikající Simonettiho hudby, potěší docela povedené gore, naopak vraždí se jen málo a mimo záběr, což zamrzí. ()

kkarx 

všetky recenzie používateľa

Tři atraktivní sestry se navzájem obviňují z vraždy majitele erotického klubu. Vyšetřující detektiv se postupně dostává do spleti jejich intrik... Děj poněkud chabý, ale atmosféra vynikající a hudba připomene zlatou éru Argenta a jeho spolupráce s Goblins. Závěr by byl býval mnohem lepší, kdyby Deadato pracoval lépe s postavou detektiva. ()

Tormentor665 

všetky recenzie používateľa

Musím uznat, že Deodato umí přivodit erekci:-) Eroticko/dekadentní pasáže jsou tím nejzajímavějším na filmu, ten peudo-detektivní dej mi moc nesedl. Násilí a gore moc neuvidíte, ovšem černovlasým uchylným sestrám se těžko odolává! ()

G04T 

všetky recenzie používateľa

Něco tak debilního, scénaristicky směšnýho, herecky, hudebně i režijně slabýho a kokotinama oplývajícího jsem už dlouho neviděl. Na tohle "giallo" jsem se fakt šíleně těšil hlavně díky zdejším komentářům jak moc je to dobré. 65 (kvůli mě vlastně už 64) procent není zas tak úplně málo, jenže jsem kurva zklamanej. Hlavní hrdina je kokot, všechny postavy nepříjemný a nevýrazný. Nikdy jsem si nebyl tak nejistej jako teď - viděli jsme fakt všichni stejnej film? Nebo jsem se koukal na něco úplně jinýho? Deodato si asi myslel, že když natočil Z rovnováhy tak má na giallo talent. Velký hovno. Z rovnováhy bylo fakt výborný, ale tohle je něco úplně jinýho. Jediný, co dělí tenhle film od odpadu je vynikající gore. ()

Reklama

Reklama