Reklama

Reklama

Basilisk: Kóga ninpó čó

(seriál)
  • Japonsko バジリスク 甲賀忍法帖 (viac)
Trailer 1
Japonsko, (2005–2018), 19 h 12 min (Minutáž: 24 min)

Predloha:

Fútaró Jamada (komiks)

Hrajú:

Nana Mizuki, Šó Hajami, Mijuki Sawaširo, Takeši Aono, Norio Wakamoto, Matthew Tompkins, Tomokazu Sugita, Kendži Ucumi, Wataru Hatano, Fumihiko Tačiki (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(48)

Obsahy(1)

BASILISK KOGA NINPO CHO neboli BASILISK: THE KOUGA NINJA SCROLLS je japonský anime seriál podle mangy stejného názvu, která vychází z románu The Kouga Ninja Scrolls, jež roku 1958 napsal Futaro Yamada. Samotná anime se na první pohled může zdát jako japonská varianta Romea a Julie se spoustou mrtvých, nicméně ačkoli prakticky v každé z 24 epizod někdo umře, tento seriál není pouhá ninja vyvražďovačka.

Příběh se odehrává ve feudálním Japonsku roku 1641, kdy se o post šóguna hlásí dva vnuci bývalého šóguna Tokugawa Leyasu. Tokugawa Leyasu předal své místo synu Hidetada, ovšem stále si udržel velký vliv v rámci vlády a tudíž se snaží vyřešit problém s jmenováním jednoho z jeho vnuků jako nového šóguna poté, co se jejich otec Hidetada rozhodne odstoupit. Proto aby vyřešil tuto rozepři, zruší vynucené příměří mezi klany Iga a Kouga a nařídí, aby každý z klanů vyslal deset svých nejlepších ninjů do boje na život a na smrt. Každý z klanů reprezentující jednoho vnuka Tokugawy tedy musí využít veškeré umění a lsti, aby eliminoval deset vyvolených nepřátelského klanu. Mezi politickými hrátky mocných, letitou nenávistí klanů navzájem a spoustou krvavých soubojů ninjů s neuvěřitelnými schopnostmi stojí láska Oboro z klanu Iga a Gennosukeho z klanu Kouga. Zpočátku se seriál rozvíjí pomalu, ale s přibývajícím časem a zároveň ubývajícími členy klanů se napětí stupňuje až do závěrečného finále, kdy slabším povahám nezůstane oko suché. (ČSFD)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (4)

Sōshi Sōsatsu (2005) (S01E01) 

Oblaky sa rozpadajú. Vidíe bojisko po bitke a do toho opis rozprávača. Jastrab tam zbadá hada a ide ho loviť. No had sa sám pripravuje na útok a bitka, zdá sa, končí nerozhodne. Tieto scény sú v v seriáli ešte pred introm. 1614. Prostredie je animované výborne. Šéf špionáže Hattori Hanzo. Šéfinštruktor šermu Yaguu Munenori, retired shogun Tokugawa Ieyasu, Kazamachi Shougen. Nechce sa mi pokračovať ďalšími menami. Dej sa sústredí na bitky zástupcov dvoch znepriatelených klanov, ktorí sú vyzvaní do boja ako zástupcovia vnukov bývalého šogúna. Celkový víťaz potom bude jeho nástupca. V tejto epizóde sa bijú mladík, ktorý vraj uplietol veľa ženských vlasov s niečím a má tak nite, ktorými vie rýchlosťou blesku zabiť. Jeho súper vyzerá a chodí ako pavúk a pľuje lepivý hlien. Ich veliteľmi sú staručkí muž a žena, kedysi pár. Scény bitky ich učňov ma bavili menej ako príbeh ich dvoch, a udalosti ich rozchodu. Surovosť a brutalita sa nezaprela, ale škoda, že napätia nebolo viac a nie len v akcii. ()

Taidō Niba (2005) (S01E02) 

Gennosuke a Oboro sú vnukom a vnučkou generáciou veliteľov vybratých ninjov a sú do seba zamilovaní ako ich starý otec a stará mama. Ona ale neovláda žiadne umenie. Čo sa dá na epizóde ceniť: romantika, istá zábavnosť, výborná kresba a trocha napätia. Čo ale znižuje kvalitu epizódy, je nedostatočná intenzita, ktorá bola menšia ako v minulej epizóde a prílišné spoliehanie sa na fantastické schopnosti hrdinov – v ľahkom súboji si to rozdajú starý naťahovací muž s tučným, balónovým mužom. ()

Kyōchū Muzan (2005) (S01E03) 

Romantika skĺzla aj ku infantilite, rovnako ako nádeje balónového muža. Pavúk má ale výborný súboj proti presile. Objaví sa tu aj veštec – červ – ktorý má veľkú guráž, ale bohužiaľ málo schopností. Logika posla zvitku mu velila riskovať život a staviť na jednu kartu namiesto toho, aby zvitok zahodil a pokúsil sa ujsť. Je to pekne surové a výborne animované, až mi to pripomína aj Asterixa a Galov, ale so svojím magickým modrofialovým nádychom, bohužiaľ ale dejovo predvídateľné. ()

Yōkaku Yakō (2005) (S01E04) 

Balónový muž mi tu prišiel pre jeho vojenskú obozretnosť sympatický. Ponúkol jeden súboj a jednu šikanu. Malomocný ukázal svoju slimačiu schopnosť. Romantická línia ma nebavila, menila sa na ješitné hádky s pasívnou agresivitou. Pätica stále nedorazila domov, až to zaváňa ďalšou nelogickoosťou. Epizóda za veľa nestála. ()

Reklama

Reklama