Reklama

Reklama

Sbohem, Bafano

  • Veľká Británia Goodbye Bafana (viac)
všetky plagáty
Trailer

Obsahy(1)

James Gregory, mladý a ambiciózní vězeňský dozorce, přijíždí s manželkou a dětmi na ostrov Robben Island. Je pevně a neotřesitelně přesvědčen o správnosti politiky apartheidu v Jihoafrické republice a o nebezpečnosti černošského obyvatelstva pro bělochy. Ne vždy však tato stanoviska zastával, v dětství se přátelil s černošským chlapcem, který jej zasvětil do tajů svého jazyka, což právě na Robben Islandu může uplatnit. Je pověřen svým nadřízeným, aby osobně dohlížel a kontroloval veškerou korespondenci hlavního vězně - Nelsona Mandely. Čím více se však seznamuje s osobností a názory černošského vůdce, začíná pochybovat o správnosti a smyslu svého povolání... (claudel)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (57)

klerik 

všetky recenzie používateľa

Dobrá téma. A film ju nekazí, napriek určitej dávke obyčajnosti. Diane Kruger mala pre mňa ešte nedávno privlastok "tá z Tróje", no stále viac ma prekvapuje vážnosť iných filmov, kde hrá. V podstate trochu klubovka, kde sú postavy dobre obsadené, správne ľudské a uveriteľne sa vyvíjajúce. Téma rasizmu je podaná nenásilne a pôsobivo. Celkovým vyznením mi to pripomenulo rovnako dobrý PROTIKRÁLIČÍ PLOT (Rabbit-Proof Fence). Sympatické je aj to, že tu nikto netvrdí, že Mandela nebol terorista.... ()

Zíza 

všetky recenzie používateľa

První polovina filmu je nehorázně nudná, poté se to začně tak nějak rozjíždět, ale je možné si toho nevšimnout, neboť člověk může být první polovinou znaven. Určitě je to silný příběh, ale je značně rozvláčněn. Tak nějak, jestli mohu, bych doporučila kouknout na jeho nástup do věznice, pak to proklikat do jiných let. A od té poloviny už se dá koukat bez "přeskoků". ()

Reklama

Radiq 

všetky recenzie používateľa

Filmy podle skutečnejch událostí ve mě vždycky zanechají větší vrstvu zájmu a vcítění se do rolí zúčastněných. Když se jim děje nějaká křivda, tak je pak poměrně jednoduché zatáhnout diváka do událostí a soucítit s těma hodnejma. A to se přesně stalo u tohohle filmu mě. Mandela je pro mě pojem, ale nikdy jsem toho o jeho životě moc nevěděl. Jsem rád, že takovej film byl natočen. Ptáte se, proč hodnotím tak nízko? Ptejte se dál, ale já to nevím... je to prostě takovej můj pocit. Hned po shlédnutí bych dal 4, ale to by na mě působily dojmy a city. Střízlivým pohledem takhle. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Strucne : Mandela je kvalitny namet na film, no  pritomni uzivaztelia co  to brutalne nadhodnocuju, zas zabudli na to, ze to v  kinach uplne zhorelo a stalo to prosim pekne 30 milionov asi USD. Jo, o peniaze ide az v prvom rade /ne honba za peniazmi/, takto to spominal isty notoricky znamy politik tuna  : 20 % ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Celkom dobre spracovana drama podla skutocnosti o potlacovani ludskych prav v Juznej Afrike v 60-tych rokoch a hlavne pribeh o Nelsonovi Mandelovi trpiacom takmer 30 rokov vo väzeni. Mandela si zahral Dennis Haysbert, znamy zo serialu 24 ako senator a neskor ako prezident David Palmer. Zrejme mu tie ulohy politikov sedia. ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (3)

  • Vzhledem k tomu, že hlavní role ve filmu obsadili američtí herci, bylo pro všechny nutné nacvičit odlišný afrikánský přízvuk. Joseph Fiennes a Dennis Haysbert se mimo to museli naučit i několik vět v jazyce Xhosa, který je pro své specifické cvakavé zvuky jedním z nejsložitějších jazyků na světě. (Candice)
  • Celý film sa natáčal v Juhoafrickej republike, konkrétne na Robbenovom ostrove, v mestečku Plumstead, Kapskom meste či Johannesburgu. (MikaelSVK)
  • Film je založený na knižnej predlohe s rovnomenným názvom, ktorej autormi sú James Gregory a Bob Graham, a ktorú publikoval Robert Laffonte. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené