Reklama

Reklama

Sbohem, Bafano

  • Veľká Británia Goodbye Bafana (viac)
všetky plagáty
Trailer

Obsahy(1)

James Gregory, mladý a ambiciózní vězeňský dozorce, přijíždí s manželkou a dětmi na ostrov Robben Island. Je pevně a neotřesitelně přesvědčen o správnosti politiky apartheidu v Jihoafrické republice a o nebezpečnosti černošského obyvatelstva pro bělochy. Ne vždy však tato stanoviska zastával, v dětství se přátelil s černošským chlapcem, který jej zasvětil do tajů svého jazyka, což právě na Robben Islandu může uplatnit. Je pověřen svým nadřízeným, aby osobně dohlížel a kontroloval veškerou korespondenci hlavního vězně - Nelsona Mandely. Čím více se však seznamuje s osobností a názory černošského vůdce, začíná pochybovat o správnosti a smyslu svého povolání... (claudel)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (57)

Tyny 

všetky recenzie používateľa

Kvůli Haysbertovi jsem se odhodlala shlídnout tento na první pohled nudný film. Po deseti minutách jsem nevěděla hlavu ani patu, první polovina filmu je absolutní nuda. V druhé polovině, když divák ví o co jde, se začíná mírně bavit. Jelikož životopisný, historický film opravdu není má parketa, tak mně Goodbye Bafana nějak nesedla. ()

maxxxim 

všetky recenzie používateľa

Vcelku podarený snímok, ktorý vás prinúti zamyslieť sa nad absurditami apartheidu. Myšlienkové pochody hlavného hrdinu sú zaujímavé a podnetné. Hlavne jeho neohrozenosť a nezlomnosť v presvedčení sú ukážkové. Film odporúčam nielen na pobavenie, ale ako zdroj nových a hlavne zaujímavých informácií, ktoré sú podávané nenásilnou, ba niekedy až skrytou formou. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Glorifikácia Mandelu je tu zjavná, ale film je to zaujímavý. Ten prerod hlavnej postavy je pozoruhodný, zo zástancu apartheidu sa stal normálny človek. Avšak ani tá proklamovaná nová sloboda a nová JAR nezaznamenala veľký úspech, To už sa filmu netýka, ale predsa len sa z krajiny zem zasľúbená nestala a celý ten Mandelov odkaz ostal pokrútený a vlastne on sám je už dnes pochybným nositeľom Nobelovej ceny za mieru, ktorú už dali kadekomu. Inak Diane Kruger opäť veľmi skrášlila obrazovku. Na rozdiel od Fiennesovho fúzika jej to veľmi pristalo. ()

Smok 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúca dráma zachytávajúca skoro 30 rokov pobytu za mrežami Nelsona Mandelu a jeho dozorcu Gregoryho spracováva ťažkú tému apartheidu v JAR v 2. polovici minulého storočia. Pozoruhodný je aj prerod v myslení Gregoryho a jeho rodiny s pribúdajúcimi rokmi a odmäk politickej situácie v 90tych rokoch. Až som mal ku koncu pocit, že sa lúčia dvaja dobrí kamaráti... U mňa 4.5*. ()

Lyncha 

všetky recenzie používateľa

Film ví, čím chce být, jen si někteří autoři komentářů zjevně ve 2/3 filmu zakrývali oči nebo si vařili kafe. O Nelsonovi Mandelovi a situaci v JAR je ta zbylá třetina a nutně nemůže stačit k tomu, aby byla vyčerpávající, navíc si nemyslím, že to bylo cílem. Proč vyčítat filmu, že o něčem nebyl, a nezmínit to, o čem byl??? ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (3)

  • Film je založený na knižnej predlohe s rovnomenným názvom, ktorej autormi sú James Gregory a Bob Graham, a ktorú publikoval Robert Laffonte. (MikaelSVK)
  • Celý film sa natáčal v Juhoafrickej republike, konkrétne na Robbenovom ostrove, v mestečku Plumstead, Kapskom meste či Johannesburgu. (MikaelSVK)
  • Vzhledem k tomu, že hlavní role ve filmu obsadili američtí herci, bylo pro všechny nutné nacvičit odlišný afrikánský přízvuk. Joseph Fiennes a Dennis Haysbert se mimo to museli naučit i několik vět v jazyce Xhosa, který je pro své specifické cvakavé zvuky jedním z nejsložitějších jazyků na světě. (Candice)

Reklama

Reklama