Reklama

Reklama

Anjeli a démoni

  • Česko Andělé a démoni (viac)
Trailer 1
Mysteriózny / Thriller
USA, 2009, 133 min (Special Edition: 146 min)

Práve vo chvíli, keď rakvu s telom nedávno zosnulého pápeža ukladajú na večný odpočinok, podarí sa skupinke zanietených vedcov pracujúcej pod dohľadom cirkevných hodnostárov vytvoriť antihmotu – na ich veľké zdesenie však krátko po tomto obrovskom úspechu zistia, že jeden zo zásobníkov s vysoko explozívnou antihmotou zmizol! Temer v rovnakom čase ktosi uniesol štyroch kardinálov, ktorým sa pripisovali najväčšie šance stať sa novým pápežom – a na mieste činu zanechal odkaz od Iluminátov, azda najmocnejšieho tajného bratstva histórie a úhlavného nepriateľa katolíckej cirkvi! Vatikán z pochopiteľných dôvodov nechce verejnosť zasvätiť do všetkých podrobností hroziacej tragédie, a tak sa Švajčiarska garda rozhodne požiadať o pomoc harvardského symbológa Roberta Langdona (Tom Hanks), ktorý je v tomto odbore nepochybne najväčšou kapacitou súčasnosti. V spolupráci so záhadnou talianskou vedkyňou Vittoriou Vetrovou (Ayelet Zurer) sa Robert zúfalo snaží čo najrýchlejšie zanalyzovať a vyhodnotiť všetky dôkazy a nájsť spôsob, ako zabrániť únoscom ohlásenej plánovanej vražde všetkých kardinálov. Zdá sa však, že boj s časom nemajú šancu vyhrať! Čím hlbšie do celej záhady sa totiž ponárajú, tým hlbšie a temnejšie priepasti sa pred nimi otvárajú. Jednotlivé čriepky viac ako 400 rokov starej skladačky pozostávajúcej z prastarých symbolov, ktorej rozlúštenie je jedinou nádejou Vatikánu na prežitie, sú navyše roztrúsené v rôznych kútoch večného mesta – v zapečatených kryptách, nebezpečných katakombách, opustených katedrálach... A dokonca i v samom srdci najtajnejšej a najstráženejšej podzemnej hrobky sveta! (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (41)

  • Vo filme sme za jeden večer mohli vidieť, že počas konkláve sa niekoľkokrát dymilo z komína, čiže niekoľkokrát prebehla voľba pápeža. Pri skutočnom konkláve však kardináli volia len dvakrát za deň - raz doobeda a raz podvečer. Zbytok času venujú modlitbám a dohadovaním sa o voľbe toho správneho kandidáta. V realite by teda prebehlo už len jedno hlasovanie (podvečerné) v daný deň. (ambrobene)
  • Na začiatku filmu sa pri urýchľovaní častíc v CERN-e pred vetou "Accelerating the beam" ("Urýchľovanie") mihne medzi vedcami slovenská vlajka. (DJW)
  • Spoločnosti sa rozhodli film natáčať v "ekologickom duchu". Miesta natáčania sa vyberali podľa toho, ako ďaleko sa nachádzali a koľko pohonných hmôt by sa spotrebovalo cestou. Kulisy sa prevážali v kamiónoch, aby sa nemuseli stavať nové a všetky rekvizity použité vo filme sú uskladnené pre ďalšie použitie alebo ich darovali na charitu. (Greenpeacak)
  • Sixtínska kaplnka bola navrhnutá na základe fotografií, umeleckých náčrtov a zväčšených replík obrazov, a bola postavená v plnej veľkosti ako skutočná. Kostoly Santa Maria della Vittoria a Santa Maria del Popolo boli postavené na rovnakom mieste z dôvodu ušetrenia času aj peňazí. Pri konštruovaní interiérov baziliky sv. Petra, ktoré mali na starosti Allan Cameron a Angus Bickerton, použili 80 stôp vysoké ateliéry, ktoré predstavovali len polovičnú veľkosť skutočného kostola. (Greenpeacak)
  • Takisto ako predtým Da Vinciho kód (2006), bol aj tento film v štáte Samoa zakázaný, pretože je údajne v rozpore s kresťanskou vierou. (Greenpeacak)
  • Film sa natáčal pod falošným názvom "Obelisk". (Greenpeacak)
  • Vatikán filmárom nedal povolenie nakrúcať v priestoroch sídla pápeža, ani vo svojich rímskych kostoloch. Dve z kľúčových scén sa odohrávajú v kostoloch Santa Maria del Popolo a Santa Maria della Vittoria, kde nájdu telá zavraždených kardinálov. Zákaz však nebránil natáčaniu exteriérov kostolov. (Greenpeacak)
  • Když se byl štáb podívat na reálnou antimmater factory v CERNu, byli z ní zklamaní. Jak vstupní brána, tak biometrické ověření jim nepřišlo dostatečně zajímavé. Ačkoli měli možnost natáčet přímo v CERNu, rozhodli se nakonec scény vytvořit uměle ve studiu, které tedy vůbec neodpovídají realitě. (MyskaMari)
  • Natáčelo se od 5. června do července 2008 v Kalifornii (USA), Itálii a Vatikánu. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 4. května 2009 v Římě. (Varan)
  • Inspektor Olivetti (Pierfrancesco Favino) i poručík Chartrand (Thure Lindhardt) mají pistole SIG-Sauer P226R. Italští karabiniéři jsou vybaveni Berettou 92FS, samopaly Heckler & Koch MP5A3 a Beretty M12. Nájemný vrah používá Glock 19 s tlumičem. (Maulincio)
  • Automobil, který využívá Robert Langdon (Tom Hanks) k transportu po Římě, je Lancia Delta třetí generace, která se vyrábí od roku 2008. (rainman93)
  • Jelikož vatikánští představitelé považují snímek za urážku svého náboženství, nedostali se filmaři do žádné z církevních památek. Bazilika svatého Petra, Sixtinská kaple, náměstí Svatého Petra, Piazza Navona nebo interiéry Pantheonu tak vznikly ve studiích Sony Pictures v Los Angeles. (Olík)
  • Robert Langdon (Tom Hanks) nosí hodinky s Mickey Mousem –⁠ a to jako připomenutí, aby zůstal v mysli mladý. (Shley)
  • Thure Lindhardt (Chartrandt) při nouzovém volání z archivu nemluví italsky, ale německy. (ČSFD)
  • Postava velitele Švýcarské gardy Richtera (Stellan Skarsgård) se v knižní předloze vůbec nevyskytuje. Fukci velitele s výrazně větším prostorem má postava Olivettiho (Pierfrancesco Favino), který ve filmu ztvárňuje pouze inspektora. (hoffina87)
  • Postava Silvana Bentivoglia, ztvárněná Carmenem Argenzianem, byla pozměnena oproti knižní předloze, kde se jedná o Leonarda Vetru, adoptivního otce Vittorie Vetrové (Ayelet Zurer). (Sony1994)
  • Rozpočet: 150 milionů amerických dolarů. Severoamerické tržby: 133,3 milionu. Celosvětové tržby: 484,4 mil. (CrypzzXD)

Súvisiace novinky

Koho čeká Inferno s Langdonem?

Koho čeká Inferno s Langdonem?

19.02.2015

Šifru mistra Leonarda ani Anděle a démony nepotkaly moc příznivé ohlasy. Po finanční stránce ale oba filmy mocně zabodovaly, takže není divu, že uvidíme pokračování. V adaptaci dalšího románu Dana… (viac)

Toma Hankse čeká Inferno

Toma Hankse čeká Inferno

27.08.2014

Pokud znáte knižní tvorbu Dana Browna, mělo by vám být z nadpisu všechno jasné. Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony bude na velké plátno konečně následovat další dobrodružství symbologa Roberta… (viac)

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

22.10.2011

Ron Howard, který natočil Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony, se na třetí langdonovku vykašlal kvůli adaptaci westernové fantasy Stephena Kinga „Temná věž“. Tu mu ale studio Universal nakonec… (viac)

James T. Kirk nebo Ethan Hunt?

James T. Kirk nebo Ethan Hunt?

12.06.2009

Zdá se, že čtvrtá mise je docela „possible“. Dokonce za účasti Cruise a Abramse. Mission: Impossible 3 se jim povedla a přestože nesplnila komerční očekávání, těch 400 milionů dolarů na celosvětových… (viac)

Reklama

Reklama