Reklama

Reklama

V Paríži bol zavraždený hlavný správca Louvru, Jacques Sauniére. Ešte než zomrel, stačil okolo seba naznačiť niekoľko symbolov a šifier. Policajný kapitán Bezu Fache (Jean Reno) povolá na miesto vraždy newyorského univerzitného profesora a uznávaného symbológa Roberta Langdona (Tom Hanks), ktorý bol momentálne na prednáškovom turné v Paríži. Ten naznačuje Fachemu, čo všetko môžu symboly znamenať. O chvíľu dorazí na miesto činu i Sophie Neveuová (Audrey Tautou), ktorá, pre zmenu, pracuje na parížskom dešifrovacom oddelení. Obaja si začínaní uvedomovať, že ich k sebe neprihrala iba zhoda náhod, ale že im Jacques Sauniére chce predať nejaké posolstvo. Začína sa zbesilá honba, v ktorej sa Robert so Sophiou stávajú zároveň hľadačmi legendárneho Svätého grálu ale aj korisťou pre policajného kapitána a ešte niekoho – tajomnejšieho a mocnejšieho, niekoho, z ktorého má aj sám Vatikán strach. (TV Markíza)

(viac)

Videá (6)

Trailer 2

Recenzie (1 468)

Marius 

všetky recenzie používateľa

Kniha Dana Browna prišla v správny čas. V dobe, keď ľudia nevedia oddeliť brak od umenia, sú naštvaní na katolícku cirkev a netúžia sa hlbšie hrabať v historických faktoch, musel nenáročný čtivý bestseller zákonite osloviť veľký okruh čitateľov. Práve to Brown využil a svojou mylnou a zavádzajúcou interpretáciou základných symbolov i známych umeleckých diel zostavil teóriu, ktorej som ochotný veriť, pokiaľ mi ju niekto podloží faktami a dôkazmi, nie úbohými výmyslami s cieľom šokovať a predať. A práve v tomto tkvie problém filmovej adaptácie. Chce šokovať a predávať. Z každého políčka na mňa sála snaha film predať a zarobiť. Ron Howard ten film robil čisto na zakázku a to sa odrazilo i na výsledku. Mám pocit že Howard si len odškrtával rutinérsky natočené scény a nemal žiadnu snahu vdýchnuť filmu niečo svoje. Formálna stránka filmu je nudná a rutinérska. Herecké obsadenie je skvelé, o to viac zamrzí výsledok. Hanks by mal nad hlavou nosiť onu povestnú žiarovku, ktorá by blikla, keď by na niečo prišiel, lebo pri konštantnom kamennom ksichte č. 15 to vyzerá že všetky riešenia cucá z prsta. Jean Reno je fajn, kým hrá tvrďasa, akonáhle som však videl jeho zistenie , že bol podvedený, musel som sa smiať na celé kino; tak naivne zlé herectvo som u neho ešte nevidel. Audrey ó Audrey, hráš v tomto filme desne, ale som ochotný ti to prepáčiť vďaka tvojej sexi šušlavej angličtine. Jediný kto sa so svojou postavou vyhral je Ian McKellen, ktorý si Tabinga naozaj užil a spravil z neho trojrozmernú postavu, na rozdiel od knižnej predlohy. Scenár sa drží predlohy ako kliešť, čo je problém, pretože knihu napísanú na 1534 kapitol môžte kedykoľvek odložiť, alebo máte pocit, že ste prečítali „už“ 735 kapitol, pri filme to bohužiaľ nejde. Nechcem tu vymenúvať všetok bullshit, ktorý film tlačí ľuďom do hlavy pokiaľ ide o históriu. Musím sa len pristaviť pri tom ako to robí. Už nestačia verbálne vysvetlenia. Nová doba ! Na plátne nám vždy to o čom sa hovorí vysvietia ako pri počítačovej prezentačke. Čo rozumnejší divák musí potom len krútiť hlavou nad tým, že ho majú za blbca. Čo sa mi (okrem chrámov a kostolov, na ktoré som zaťažený) vo filme páčilo je záverečné odľahčovanie príbehu postavou Audrey Tautou. Inak, bohužiaľ sklamanie. 3/10 ()

Morien 

všetky recenzie používateľa

V momentě, kdy k nejroztomilejším chvílím filmu patří Paul Bettany utahující si na noze cilici, by se měl režisér zamyslet nad možností, že je něco shnilého ve státě dánském. - Zpětně po opakovaném shlédnutí jsem k filmu shovívavější, neboť mě přece jenom hlavní premisa jaksi dojímá. A zároveň by mě zajímalo, jestli si Tom Hanks připadal jako blbec, když musel svojí kolegyni herečce říct onu větu. Protože rozhodně vypadá, jako že si připadá jako blbec, když tam tak stojí v tom sklepě, s tou parukou, svítí na něj filmaři lampami a je úplné ticho, protože majestátní hudbu dodá až postprodukce. ()

Reklama

Boss321 

všetky recenzie používateľa

Podle mého názoru se jedná o velmi nedoceněný film, kterému obvzláště v Čechách uškodila přehnaná kritika (v Cannes se film nelíbí pár účastníkům a u nás se můžou přetrhnout, aby film co nejvíce shodili). Obsadit Toma Hankse, Jeana Rena a Audrey Tautou byla velmi dobrá volba a všichni do svých rolí zapadli na jedničku. Scénář byl napsán podle bestselleru Dana Browna co možná nejvěrohodněji, to jestli to filmu uškodilo ať si zhodnotí každý sám, ale mě se to líbilo. Režie Rona Howarda je spolehlivá jako vždy. Šifra není samozřejmě dokonalý film, ale určitě si nezasloužil takovou kritiku a když tady vidím uživatele, kteří dali filmu jednu hvězdičku a strkají film do stejné škatulky jako je třeba Kameňák, tak je to opravedu přehnané...... ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

Napínavý a dostatečně propletený kousek, který bylo svého času nebezpečně módní kritizovat. Tradičně výborný Hanks, krásná Audrey a ďábelský Bettany v příběhu atraktivním, jak po historické, tak po současné, i vztahové či náboženské stránce. Na první zhlédnutí bez znalosti předlohy je ale na pozornost diváka náročný až příliš a až při tom druhém si lze v poklidu doplnit souvislosti. ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

Může potomek Krista ohrozit víru jako takovou?..... . Po přečtení knížky mi bylo jasné, že ,,TOTO“ se bude zpracovávat těžce. Předloha prostě nedává mnoho možností k experimentům. Je to o dlouhém vysvětlování (nemyslím že nudném) a schopnosti přistoupit na tuto hru. Jediné co mohl R.Howard udělat, bylo pro oživení přidat prostřihy do historie a podpořit vše kvalitní hudbou. Tento film totiž nestojí na hereckých výkonech, i když P.Bettany a jím podaný Silas jistě stojí za povšimnutí. No a T.Hanks má hrát nudnýho páprdu, tak proč si myslet, že neuspěl? Asi patřím k lidem, jenž jsou ochotni umřít pro tajemství, ale někdy by prostě bylo lepší, aby se tak stalo s knihou v ruce. ()

Galéria (66)

Zaujímavosti (57)

  • Natáčení ve Westminsterském opatství nebylo povoleno, a tak tvůrci natáčeli v kostele na sever od něj, ovšem upravili ho tak, aby zmíněné opatství co nejvíc připomínal. (Siriuss)
  • Autor knižnej predlohy Dan Brown a jeho manželka si počas autogramiády vo filme zahrali malé cameo. (Greenpeacak)

Súvisiace novinky

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (viac)

Koho čeká Inferno s Langdonem?

Koho čeká Inferno s Langdonem?

19.02.2015

Šifru mistra Leonarda ani Anděle a démony nepotkaly moc příznivé ohlasy. Po finanční stránce ale oba filmy mocně zabodovaly, takže není divu, že uvidíme pokračování. V adaptaci dalšího románu Dana… (viac)

Toma Hankse čeká Inferno

Toma Hankse čeká Inferno

27.08.2014

Pokud znáte knižní tvorbu Dana Browna, mělo by vám být z nadpisu všechno jasné. Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony bude na velké plátno konečně následovat další dobrodružství symbologa Roberta… (viac)

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

22.10.2011

Ron Howard, který natočil Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony, se na třetí langdonovku vykašlal kvůli adaptaci westernové fantasy Stephena Kinga „Temná věž“. Tu mu ale studio Universal nakonec… (viac)

Reklama

Reklama