Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Postavila sa proti najmocnejšej armáde sveta. Unikla pokusu o atentát. Pre vyššie záujmy obetovala svoju lásku a dala popraviť svoju príbuznú. Volala sa Alžbeta a predovšetkým vďaka nej sa môže Británia chváliť prívlastkom Veľká. Katolícke Španielsko chce koncom 16. storočia zničiť silnejúce protestantské Anglicko. Kráľ Filip II. buduje silnú armádu, ale potrebuje zámienku na to, aby mohol na Anglicko zaútočiť, preto intrigami nachystá pascu na kráľovnú Alžbetu a jej hlavného poradcu, Sira Walsinghama, na čo využije Alžbetinu sesternicu, škótsku kráľovnú Máriu Stuartovnu, ktorá je v domácom väzení na severe krajiny. Pasca zaklapne, španielska armáda vypláva, aby sa spojila s francúzskymi pozemnými vojskami, a zaútočí. V tom čase sa kráľovná Alžbeta beznádejne zamiluje do moreplavca Waltera Raliegha, ktorého si chce udržať v blízkosti trónu a ďaleko od mora a Ameriky. Vie však, že dôležitejšie ako jej srdce je kráľovstvo. Obetuje lásku pre veľkosť krajiny? (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (5)

Trailer 2

Recenzie (349)

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Tak tomuhle říkám historický velkofilm se vším všudy. A klobouk dolů, že to točil rejža z Pakistánu. Ale ač to překvapuje, Pakistánců je plná Anglie a mají k ní vřelý vztah. A Anglie k nim na rozdíl od českých či polských řemeslníků. Bohužel dnešní Angličané už zapomněli kdo jim pomohl ve chvílích nejtěších sundávat z nebe Heinkely a Stuky na Spitech a Hurouších... Tenhle film měl všechno a nemám mu co víc vytknout snad jen veliké množství statických scén, kdy kolem nasvícené Cate rotuje kamera až se hlava točila. Sama Cate je tu náherná a divím se, že se Raleigh nezamiloval spíše do ní. Ten sám měl život dobrodružnější než běžný smrtelník té doby a sám skončil na popravišti, protože Španělé mu nemohli přijít na jméno a král Jakub I. jej zrovna také nemusel. To vše se událo až po smrti veliké královny. Film zachycuje její slavná léta, popravu Marie Stuartovny i legendární vítězství nad španělskou invazní flotilou. Zkrátka a dobře já byl maximálně spokojen. něco málo tomu chybělo, ale za to nasazení Shekhara Kapura dorovnávám na 5 záplaných lodí ! * * * * * ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Ani dva týždne po zhliadnutí filmu sa neviem zmieriť s tým, že tvorcovia zobrazili prechod "z doby temna do zlatého veku" tým, že rozjasnili vizuál, takmer úplne eliminovali stredoveké ukrutnosti a naplnili Alžbetin palác humorom. Nie, toto už proste nie je husté 16. storočie ako v excelentnej prvej časti, toto je len romantická hra na historický film. Cate Blanchett nesklame, ale ani neohúri - tvárou v tvár hrozne, fakt hrozne napísanej postave Cliva Owena, ktorému ten žvástajúci, akože šarmantný cestovateľ ukrutne nesedí, je aj ona bezradná. A to zjednodušovanie (dobrí protestanti proti zlým katolíkom, ktorých reprezentuje čaptavý španielsky kráľ, tváriaci sa diabolskejšie ako v Bad Boys 2, keď dával ruských mafiánov sekať do plechových sudov) je vážne trestuhodné a nie je hodné anglického scenáristu. Akoby obžalobou vlastnej odfláknutej roboty je záber na koňa, skáčuceho z lodi na pozadí horiacej španielskej flotily - ten nádherný filmový obraz, ktorý by si zaslúžil namaľovať na obrovské plátno a zavesiť v Louvre, akoby potvrdzoval, že Shekhar je výborný režisér, ale túto inak tuctovo a televízne vyzerajúcu "objednávku" natočil len tak na pol plynu. Veľká škoda! ()

Reklama

Matty 

všetky recenzie používateľa

Rozporuplnost. Na historické drama extrémně krátké záběry. Na akční velkofilm moc řečí. Na historické drama nadbytek záběrů opájejících se vlastní krásou. Na akční velkofilm mizerné triky. Věrnost historickým faktům byla přinejmenším z poloviny vytlačena senzacechtivostí (50% filmu je pokoušením diváka – „co když Panenská královna vlastně pannou nebyla?“). Cate i Clive hrají výborně, akorát oba ve špatném filmu. Ty správné, Johanka z Arku a Piráti z Karibiku, vznikly dříve. Dobré předně jako kýčovitá ilustrace doby. 65% Zajímavé komentáře: tron, Marius, Shushika, Psema, castor, murakamigirl ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Sme vo vojne.“ Áno, trápne morské finále (kde je Gore Verbinski, keď ho človek potrebuje?). Áno, nezmyslená prítomnosť (pseudo?)šarmantného piráta (Clive Owen po Potomkoch ľudí rýchlo upadol). A áno veľa ďalších vecí. Prekombinovaný scenár (musíme loviť v pamäti, kde sme tú-ktorú postavu videli) a vôbec: celé je to bez debaty slabšie, ako oscarová jednotka. Prečo teda až 4*? Lebo ma to chytilo a bavilo. Podľa mňa sa jedná o jedno z najambicióznejších pokračovaní prvého desaťročia 21. storočia. Žiadny prequel, ale plnohodnotný sequel so starými postavami v novom príbehu. Snímka oplýva opulentnou vizuálnou stránkou a strhujúcim mini-sólom Samanthy Morton (Minority Report, Libertin). Ani profesionálka formátu Cate Blanchett bohužiaľ nedokáže zvládnuť niektoré smiešne citové výlevy, ale film možno práve túto „hlučnú“ atmosféru potreboval. Nezabúdajme, že komorný a tichý originál bol o ceste panny na trón. Lemovaný mŕtvolami verného sira Walsinghama. Dvojka sa však odohráva v dobe, kedy panenská kráľovná vládla celému Anglicku rukou nekompromisnou, no zároveň pevnou a tá doba sama osebe bola VEĽMI "hlučná" (príklad - Alžbetino veľkolepé a dodnes legendárne panovanie umožnilo vzniknúť napríklad kultovému tzv. alžbetovskému divadelníctvu, či veršom a hrám Shakespeara, Webstera Marlowa a spol.). Kino Považan NMnV 2007 ()

ajuska 

všetky recenzie používateľa

Námět filmu je velmi dobrý, ale bohužel se tříští a rozpadá a celá režie působí poněkud rozpačitě. Je tu očividná snaha nacpat toho do příběhu co nejvíc a vykreslit Alžbětin život co možná nejpodrobněji, ale zkrátka to nedrží pohromadě. Především milostná linie a Cilvem Owenem mi přišla tak nějak málo nosná a ve výsledku možná zbytečná. Asi by nebylo na škodu, kdyby se tvůrci více zaměřili na intriky a boj o trůn a tuto linii důkladněji propracovali. ()

Galéria (119)

Zaujímavosti (29)

  • Mária Stuartová (Samantha Morton), škótska kráľovná, je vo filme zobrazená so silným škótskym prízvukom. V skutočnosti mala pravdepodobne francúzsky prízvuk. Od 5 rokov bola vychovávaná na francúzskom dvore a do Škótska sa vrátila až po trinástich rokoch. (Arsenal83)
  • Doktor Jonh Dee (David Threlfall) vo filme radí kráľovnej krátko pred inváziou Španielov. V skutočnosti v tom čase nebol prítomný v Anglicku. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (viac)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (viac)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (viac)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (viac)

Reklama

Reklama