Reklama

Reklama

Letecké katastrofy

(seriál)
  • Česko Letecké katastrofy (viac)
všetky plagáty
Trailer
Kanada, (2003–2024), 176 h 20 min (Minutáž: 42–52 min)

Tvorcovia:

André Barro

Hrajú:

Jonathan Aris (rozprávač), Von Flores, David Bamber (rozprávač), Daniel Park, Jason Weinberg, Bill Lake, Marty Moreau, Jon De Leon, Jorge Molina (viac)
(ďalšie profesie)

Série(24) / Epizódy(230)

Obsahy(1)

Letecká doprava je nejbezpečnějším způsobem přepravování osob i zboží po celé naší planetě. Každou minutu jsou ve vzduchu tisíce strojů letících všemi možnými směry. Většina z nich dosáhne bez problémů svého cíle. Jsou ale okamžiky, kdy se posádky a cestující dostanou do situace, jež může skončit tragicky.

Námětem šestidílného kanadského cyklu dokumentárních rekonstrukcí jsou události, které se na kratší či delší dobu staly středem pozornosti sdělovacích prostředků. Autoři rekonstruují průběhy známých leteckých nehod prostřednictvím obrazových a zvukových archivních materiálů, výpovědí svědků, pozůstalých, leteckých odborníků a vyšetřovatelů. Svou důležitou roli má také počítačová animace, jež evokuje to, co snad mohli jen tušit dispečeři u svých radarů, a to, co v několika posledních sekundách svého života viděli muži v pilotních kabinách. Charakteristickou součástí cyklu jsou pak hrané scény, které vypovídají o tom, k čemu všemu během letu došlo a jak se s mimořádnými situacemi vyrovnávali lidé za řídícími pákami, jejich neviditelní partneři ve střediscích letového provozu a konečně i pasažéři, jež svůj osud vložili do jejich rukou.

Seznam dílů: 1. Když na palubě vypukne požár (Fire on Board)
2. Když se za letu otevřou dveře (Unlocking Disaster)
3. Když dojde palivo (Flying on Empty)
4. Když nefungují přístroje (Flying Blind)
5. Když je nebe příliš těsné (Deadly Crossroads)
6. Když na palubu vstoupí teroristé (The Killing Machine) (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (104)

Letecké katastrofy (2003) 

Je neuveriteľné, že sa natočili už viac ako dve desiatky sérií, toľko nehôd v najbezpečnejšej doprave... V každom prípade ide o mimoriadny seriál, ktorý mi vyvoláva husiu kožu, pri niektorých častiach aj na opakované pozretie. Asi to nie je veľmi vhodné pre ľudí so strachom z lietania, ale na dokument je v mnohých prípadoch nervy drásajúci, napínavý a v každom prípade je silne investigatívny. Dobre vie zahrať, ako sa odhaľujú príčiny nehody. ()

Bomba na palube (2005) (S03E05) 

Yousef dostal za svoj tragický počin doživotie plus 240 rokov. Pritom zabil "len" jedného človeka, takýto žebrák terorista to bol. Teraz už mu ostáva len jedno. Vykašlať sa na islam a prejsť na budhizmus, aby si neustálym reinkarnovaním ten trest celý odsedel. ()

Tragická zámena (2005) (S03E06) 

Skoro 300 ľudí zomrelo, lebo si kapitán zmýlil vojenské lietadlo s civilným. Americká vláda vydala nóty s ľútosťou nad stratou ľudských životov, ale nikdy sa oficiálne neospravedlnila ani nepriznala previnenie. Keď sa na to dopytovali G.W. Busha, ten s demenciou jemu vlastnou povedal:  „Nikdy sa nebudem ospravedlňovať za Spojené štáty. Je mi jedno, aké sú fakty... Nie som typ človeka, ktorý sa ospravedlňuje za Ameriku." ()

Nehoda alebo zločin (2005) (S03E08) 

Nehoda alebo zločin? Vyzerá to na zločin. Jedna z tých mrazivých častí, keď si človek spomenie na pocity bezmocných cestujúcich. Keď totiž egyptský pilot v kabíne hovorí: Spolieham na Boha (Alaha), to väčšinou nebýva dobré znamenie. ()

Chlapec v kokpite (2005) (S03E09) 

Vraj také sa môže stať len v Rusku... V každom prípade neviem si predstaviť, že by niekto normálny sa správal takto nezodpovedne. Jedna z najlepších a najšokujúcejších epizód celého seriálu. Škoda len, že tajomstvo je odhalené hneď na začiatku. ()

Skaza gréckeho trajektu (2005) (S03E10) 

Nedbanlivosť posádky ako príčina je obzvlášť bežnou, hlavne čo sa týka lodi, ani Titanic by sa nepotopil nebyť ľudskej chyby. Táto katastrofa, ktorá do seriálu vôbec nemusela byť zaradená, má aj iné zaujímavé dôsledku okrem 82 mŕtvych na palube kvôli tomu, že niekto si pozerá v telke futbalík. Veliteľ prístavu Parikia Dimitris Malamas zomrel v tú istú noc na infarkt v dôsledku stresu z evakuačných operácií. A majiteľ spoločnosti vlastniacej loď spáchal samovraždu skokom z okna svojej kancelárie na šiestom poschodí. A to všetko pre to, že v ten večer hral Panathinaikos Ligu majstrov v Hamburgu... ()

Únos nad Indickým oceánem (2005) (S03E11) 

Pristátie na mori, nie tak "hladké" ako u Sullyho. Ale vzrušujúce nielen priebehom únosu lietadla, ale hlavne tým, že turistka na pobreží nahrala na kameru pristátie a následne rozbitie lietadla na mori. Pri záberoch sa tají dych. ()

Zrážka na koľajniciach (2005) (S03E12) 

Nuž keď nie je čo vo vlaku robiť, každý si rád schrupne. Horšie je, keď to urobí rušňovodič... To potom vybaví šlofíka aj desiatkam ľudí a to naveky. Jeden z dôvodov, prečo sa vo vlaku oplatí sedieť v zadnej časti súpravy. ()

Splašený vlak (2005) (S03E13) 

Deti máte v škole, ste u seba v dome, práve sa sprchujete a zrazu dŕb, vlak v obývačke. To sa nezažíva každý deň. Pár ľudí aj zbytočne neprežilo. ()

Srážka nad Los Angeles (2007) (S04E07) 

Najväčšia škoda tých 15 nič netušiacich, čo si sedeli doma alebo si užívali slniečko na ulici a zrazu bum, na hlavu padá lietadlo. A to kvôli jednej maličkej cesne, čo mala vybavenie z prvej svetovej. Tá chuderka, čo videla pád lietadla na svoj dom a zahynul jej tam manžel a dve deti nakoniec dostala cca 5,5 milióna dolárov odškodnenie, ale čo z toho, keď celý život to má pred očami. ()

Season 6 (2007) (S06) 

Taká medziséria, ktorá zhŕňa tri rôzne celky a ukazuje ich na príklade katastrof, mnohé z nich sa objavili až neskôr v rámci seriálu, dokonca až po rokoch. Nie je to také dobré ako individuálne časti, ale stále mnohokrát mrazivé. Najmä ak človek niektoré prípady nevidel. ()

Osudová chyba (2007) (S06E02) 

Osudová chyba je slabé slovo. Lebo čo povedať na to, keď zomrú desiatky až stovky ľudí v hroznej smrti (keď desiatky sekúnd padáte s vedomím, že zomriete, to musí byť na okamžité ošedivenie) len preto, že niekto nenamazal jednu zasranú šrubku. Proste nestíhal... A takých príbehov je v tejto časti oveľa viac. ()

Havária v mestečku Lockerbie (2009) (S07E02) 

Tu niekde sa začal pád Kaddafiho. A dodnes na to trpíme sami. Utečenecká kríza, rozdrbaná Lýbia, štát v rozklade. Len pre jedného idiotského atentátnika pracujúceho pre štát. Alebo by to dopadlo aj bez tohto rovnako? ()

Pád bez príčiny (2009) (S07E03) 

Keď ťa zradí skoro najmenšia súčasť lietadla. Kvôli podvodníkom, čo sa radi nabalia aj na úkor smrti iných. ()

Núdzové pristátie: Rýchly pád (2009) (S07E06) 

Zbytočne dlhý popis z jojky vopred odhaľuje tajomstvá a to je na prd. Také obsahy si môžu rovno strčiť. V každom prípade, keď pilot ani nevie, koľká má v lietadle paliva, to už je prípad pre doktora Chocholouška. ()

Námraza (2009) (S07E08) 

Popis opäť všetko odhaľuje, takže lepšie nečítať. Aj tento prípad ale potvrdil, že vždy musí zomrieť veľa ľudí, kým ľudia začnú odstraňovať istý smrteľný kaz na stroji. Dokonca aj taký, o ktorom sa tuší. ()

Panika na ranveji (2010) (S09E01) 

Obyčajne človek zomiera v lietadle, keď sa niečo udeje vo vzduchu. Ale že ani neodletíte a uhoríte je naozaj katastrofa. Tak blízko k zemi, kde je bezpečie, a predsa uviaznutý s nemožnosťou utiecť. Hrozná smrť. ()

Zlyhanie v kabíne (2011) (S10E01) 

Nehoda, pri ktorej zomreli dve z troch speváčok hudobnej skupiny Passion Fruit (Melanie Thornton spievala predtým veľké hity v La Bouche). A správali sa v lietadle tak hrozne, že kvôli nim si niektorí ľudia radšej presadli inam. A to im zachránilo život... ()

Na smrť unavení (2011) (S10E04) 

Smrteľná únava. Ale nie materiálu. Ale človeka, ktorého miliardový korporát núti robiť ako murovatý bez nároku na poriadny oddych. A potom to môže dopadnúť aj zbytočnou stratou veľkého počtu životov. ()

Smrteľná reputácia (2011) (S11E01) 

Piloti by sa mali vyhýbať stres faktoru a letiská by nemuseli byť obklopené diaľnicami, skladmi a bežnými mestkými komunikáciami. V Sao Paolo to je dodnes iné, aj po 15 rokoch od tejto hroznej udalosti. ()

Reklama

Reklama