Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film z baníckeho prostredia ukazuje tragické vyústenie nenávisti medzi bratmi, nakrútený podľa divadelnej hry J.Barča-Ivana. Matka, jednoduchá žena, má neobyčajnú schopnosť predvídať udalosti dopredu. Celý život pasívne prijíma svoj osud. Napriek tomu, že vie, čo čaká jej najbližších a ju, nepostaví sa mu. Až keď vidí tragický konflikt medzi svojimi synmi, rozhodne sa mu zabrániť. Jedného syna pošle do cudziny. Druhý, agresívnejší, mu zatiaľ vezme celý majetok a preberie mu i dievča. Keď sa mladší vráti domov, chce späť, čo mu patrí. Po hádkach ho chce starší brat zabiť. Matka zhasne svetlo a nastaví svoje telo. Syn zabije matku. Ale v tej chvíli akoby sa matkina dobrota prevtelila do mladšieho syna. Rozhodne sa ustúpiť, tak ako vždy ustúpila matka. Synovia sa nad matkiným mŕtvym telom pomeria... Postavu ženy - matky stvárnila herečka, ktorá za polstoročie svojej profesionálnej cesty vytvorila rad nezabudnuteľných dramatických postáv na javisku v divadle, vo filme, televízii, či v rozhlase - Viera Strnisková. Výnimočná herečka napĺňa svoju dramatickú postavu osobnostnou charizmou a sugestivitou autentického stvárnenia. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (17)

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Strhující rodinné drama matky a jejích synů. Nesmiřitelní a neústupní bratři spolu bojují o vše, o majetek, o dívku i o matčinu lásku a pozornost. Ani jeden z nich si neuvědomuje, jak nelítostně tím svou matku drtí. Ona ve svých vidinách zahlédne, kam až se tragický konflikt bratří vyvine. A zoufale hledá řešení s jedinou prioritou, aby oba její synové zůstali naživu… ()

ripo 

všetky recenzie používateľa

Tak toto je tá stará dobrá slovenská klasika. Vyšperkované dramatické charaktery , výborné obsadenie aj napriek komornosti príbehu. Už samotná divadelná hra bola silná svojim tragickým príbehom a televízne spracovanie Martina Ťapáka len pomohlo k tomu, aby sa táto, teraz už polozabudnutá hra dostala aj na obrazovky .... ()

Reklama

mchnk 

všetky recenzie používateľa

"Teba učili trpieť, mnou musiel otriasť víchor". Excelentně vypjaté charakterní drámo. Bratrovražedné. O údělu matky, která jako jediná musí najít cestu, na které budou oba její synové živí, neb všechno je lepší, než smrt jednoho z nich. Bez diskuze to nejlepší od Martina Ťapáka a jeho filmových výletů po slovenských dědinách i silných osudů jejich obyvatel. Herectví na nejvyšší světové úrovni, fantastické záběry Tibora Biatha a dokonalé tóny jednoho z nejlepších slovenských filmových skladatelů. Pro mě bezchybné. (Velmi zajímavý byl i způsob onikání, kterým oba synové oslovovali či mluvili o matce) ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Zlá predtucha a nevraživosť dvoch bratov. Už v klasickej slovenskej literatúre sa objavil motív, ako zvrátiť nezvratný osud. Rajniak je v úlohe nešťastného zhrdeného brata výborný a zatieňuje možno aj svoju filmovú matku. Do jednej miestnosti dedinskej chalupy sa podarilo vtesnať toľko drámy, že sa tam ledva pomestila. –––– Tu som pánom ja! Ak nebudem mať oboch synov, nechcem ani jedného! –––– How do you do, mister Pavlik. – Žena aj deti alright, len kmotor je son of o bitch. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Zatiaľ najlepší film s Vierou Strniskovou aký som videl. Túto sympatickú herečku mám strašne rád a je veľká škoda, že nemala viac hlavných úloh. Tu ju však dostala a zahrala bravúrne. Rovnako excelentne hrá duo Kvietik a Rajniak. Väčšina filmu sa odohráva v jednej miestnosti, ale film je doslova nabitý energiou a rivalitou medzi dvoma bratmi. Prekážali mi len "vidiny" matky, ktoré mohli tvorcovia nahradiť nejakým zlým tušením. Matka aj bez tejto schopnosti určite vie odhadnúť a vycítiť, že táto nenávisť medzi bratmi nedopadne dobre. Na tv film fakt neskutočne kvalitné dielo. Silnú hereckú trojicu je radosť sledovať, fakt silné herectvo a úžasný zážitok. Škoda, že sa do nepodarilo urobiť ako celovečerný film, to by bola bomba. Nedokážem si ani predstaviť niečo podobné s dnešnými seriálovými "celebritami". 100%. ()

Galéria (1)

Reklama

Reklama