Reklama

Reklama

Vedľa nášho sveta existujú aj iné svety. Zlatý kompas k nim môže ukázať cestu. Niektoré odlišnosti týchto svetov sú nadmieru pozoruhodné. Vo svete Zlatého kompasu majú všetci ľudia namiesto duše svojho démona - zvieratko, ktoré ich sprevádza celý život. Medzi ním a človekom panuje nesmierne silné puto: vnímajú navzájom svoje myšlienky, nálady i pocity. V tomto svete žije aj jedenásťročná Lyra (Dakota Blue Richards) - sirota vyrastajúca na internáte v Oxforde. Ako malé dievča ju sem poslal prísny strýko, bádateľ Lord Asriel (Daniel Craig). Lyra to síce ešte netuší, ale jej život sa už čoskoro od základov zmení. Podľa dávneho proroctva má práve ona rozhodnúť o osude nielen vlastného sveta, ale aj všetkých ostatných... Podarí sa jej zvíťaziť a nájsť bájnu substanciu zvanú Prach, ktorá vyvažuje časticu dobra a zla? (TV Markíza)

(viac)

Videá (4)

Trailer 4

Recenzie (782)

POMO 

všetky recenzie používateľa

Ďalšie digitálne orgie bez duše a s prázdnymi hereckými kreáciami. Najviac mi to pripomínalo Ligu výnimočných. Nádherná výprava, kvalitné efekty, desiatka hereckých hviezd, ale zaujať diváka príbehom - to ani náhodou. A čo robí Daniel Craig na dominantnej pozícii na plagáte? Hudba priemerná, Alexandre Desplat je macher na atmosferické emocionálno, ale dobrodružná veľkoleposť je mimo jeho misu. ()

Skejpr 

všetky recenzie používateľa

Trailerová nablýskaná bublina, která splaskla. Kočkopes, který neví, zda být dospělým fantasy, nebo dětskou selankou (kam taky nakonec sklouzává), s enormním množstvím postav (popř. skupin postav), jejichž jedinou úlohou je zjevovat se se švýcarskou pravidelností na poslední chvíli na správném místě jako Deus ex Machina a zachraňovat hlavní hrdince krk (k čertu s logikou, samozřejmě). Zároveň je jich tak strašně moc, že fandit komukoliv není možné, protože se v nich prostě ztratíte. Nebýt souboje ledních medvědů, nebylo by na tomto filmu zajíavého zhola nic. To POMO: Co dělá Daniel Craig na dominantní pozici na plakátě? Vydělává, přece :) Znáš to, ne? Na xicht a na kecy.. Tak kecy dej pryč a co ti zbyde? ;) ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Ja sa prikloním k svetovým hodnoteniam. Asi budem súdnosťou mierne mimo ostatného tuzemského priemeru, ale mne sa to pomerne páčilo. Možno mi od 'Prsteňov' chýba dostatočné nasýtenie v ránci fantasy žánru alebo to bude tým, že snežná (ale aj ostatná) krásna výprava dokonale sadla do terajších chladných dní. Každopádne som rád, že som sa nedal odradiť prvými komentmi a vychutnal som si to v kine. Ale knihu som nečítal, takže to je ďalšia možná varianta. Každopádne, keby som na filme nebol s priateľkou, ktorá pozná knihy o Lyre spamäti, asi by som sa dejovo nechytal a mnoho faktov by mi uniklo. Pomalší, vecnejší a faktovo náročný rozjazd mi z pamäti vyšklbla dejovejšia, príbehovejšia,fantasy prvkami, súbojmi a efektami oveľa lepšie nabitá druhá polovica. Ja len dúfam, že pre mňa mierne nepochopiteľné fiasko neohrozí natočenie ďalších dielov, ktoré snáď budú viac charizmatickejšie a charakterovo rozvitejšie. 75%. ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Tretia hviezdička len za tú vizuálnu nádheru a atmosféru, ktorá mi pripomenulá román Iana R. MacLeoda Světlověk (reálie miešané s mágiou). Tam však podobnosť končí. Infantilné vysvetľovačky ma rozčuľovali hneď na začiatku, k tomu čiernobieli hrdinovia, dievčatko-mesiáš, scenár predvídateľný ako jedálny lístok školskej menzy. Pekné, "nicméně" nudné. ()

Davies182 

všetky recenzie používateľa

Hrozně dětské, moc barvičkami přeplácané, až trapně optimistické, ale nakonec i velmi svižné. Takový je Zlatý kompas - fantasy, která se jako další na nezastavitelném manufakturním pásu snažila dokázat, že kvalitám Jacksonovského Pána prstenů se dá minimálně vyrovnat. Jenže ono to asi vážně nejde (což je dobře), a jediný člověk, který by to mohl dokázat, má aktuálně ve spárech další tolkienovskou libůstku, Hobita. Chriz Weitz, tvůrce skvělých Prciček, se prý kdysi ke Kompasu vyjádřil, že "na to nemá" a režie se ujmout nechtěl. Tak PROČ mu hollywoodská mašinérie tak jako tak vtlačila scénář do rozklepaných rukou? Snímek je to sice nápaditý a nuda u něj až na několik slabších výjimek nehrozí, jenže jinak je to děsně tupé a arogantní: jak mohli tvůci počítat s dalšími díly (Zlatý kompas končí v podstatě jako Společenstvo prstenu), když atmosféra si vzala s velkou grácií dovolenou, herci velkých jmen tu hrají pět minut a hlavní postavou je předčasně vyspělá otravná holčička? Zvířecí démoni jsou sice super nápad (Pullmanův!), ale na nezapomenutelnou výpravu do světa fantazie to nestačí... ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (45)

  • New Line Cinema odhaduje, že kvôli náboženským sporom okolo tohto filmu stratilo 50% potenciálnych príjmov z kín. (Arsenal83)
  • Sam Elliott vyhlásil, že toto bol zďaleka najvzrušujúcejší CGI film, na ktorom sa podieľal. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (viac)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (viac)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (viac)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (viac)

Reklama

Reklama