Reklama

Reklama

Vietnamská vojna naberá na sile. Bojuje v nej aj americký pilot Dieter Dengler, ktorý od detstva sníval o tom, že bude letcom. Sen sa mu splnil, keď sa dostal k vojenskému letectvu. Na úplne prvej misii nad územím Laosu ho však zostrelia a on sa ocitne v pasci džungle ďaleko od svojej jednotky. Čoskoro ho zajmú laoskí vojaci a odvedú do zajateckého tábora, kde vládnu kruté podmienky. Stretne sa tu aj s dvoma ďalšími Američanmi, Duaneom a Geneom, ktorí sú v zajatí už dva roky. Dieter časom pochopí, že jedinou nádejou na prežitie je iba starostlivo pripravený útek. Hoci nevie, kde sa tábor nachádza a ako ujde, jedno vie určite – boj o život nevzdá... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (506)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Vietnamská vojna zase trochu inak. Herzog sa zameral na psychický rozklad zajatcov uprostred džungle v kontraste s bezmedzným optimizmom a odhodlaním jedného nich sa vzoprieť osudu. Nekonajú sa akčné orgie, politická agitácia (jedno v akom smere) ani existenciálne hlbiny. Tu ide čisto o vôľu prežiť. Film je pomalý, ale inak sa ťažko dala vyjadriť úmornost života v tábore i vyčerpávajúceho úteku. Herzog svojou minulosť nezaprie, ale predsa len ide divákovi naproti viac, ako v minulosti. Postavy si obľúbite, hlavne ja teda Stevea Zahna. Len ten koniec mohol prísť už v skoršej scénke, ale hodnotím najvyšším hodnotením. ()

Lavran 

všetky recenzie používateľa

Tuze zvláštní film (od tuze zvláštního režiséra), který je plný extrémních protikladů. Na jedné straně stojí takřka dokonale vybudované napětí, atmosféra a poetika, divák hmatatelně cítí bolest, špínu, pot, chlad, vlhko, beznaděj, život na pokraji šílenství, všudypřítomné nebezpečí temné a neprostupné džungle, naproti tomu přímo bije do očí amatérsky (!) natočená sekvence letecké havárie nebo slaďounký závěr. Vzhledem k formátu Wernera Herzoga věřím, že to byl autorský záměr, kterak se vyhnout konvencím pásové filmařiny hollywoodlandu a nějak se už přes to přenesu. Prostě mě to pohltilo, mouchy ať si odhání někdo povolanější. ()

Reklama

POMO 

všetky recenzie používateľa

Americký DVD cover vyzerá ako akčné béčko so Snipesom alebo Seagalom. Diváci podobných vecí, ktorým nič nehovorí meno Werner Herzog a očakávajú akciu, budú sklamaní. Rescue Dawn je psychologický, produkčne minimalistický príbeh o vzťahoch v skupine ľudí, izolovaných uprostred džungle. O optimizme a nádeji na vyslobodenie. Hoci Herzog miestami koketuje s malickovskou poetikou súznenia človeka s prírodou, ostáva prekvapivo netemný a nebojí sa dať priestor jemnému humoru a hravosti. Výsledok je tak psychologicky vnímavé a skúmavé, nekonvenčne poňaté „good-feeling“ dobrodružstvo. Navyše výborne zahrané. ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Bolo tu už množstvo dobrých a lepších vojnových dobrodružných filmov. Kombinácia Herzog a Christian Bale tentokrát znamená extradobrodružstvo pre diváka. Herzog nenechá nič na náhodu, očakáva maximálne stotožnenie sa herca s rolou, pevne stavia na súžití človeka s prírodou, stavia sa zoči voči krutosti a selektuje kto vydrží viac - všetko toto a ešte viac možno vidieť v každom jeho filme. Tematicky je film zaujímavý a pútavý, jasné, že nie pre masy, v tom prípade by musel byť inak podaný. Dieter Dengler bol nepochybne zaujímavá osobnosť a je jasné, že zahrať ho môže len niekto, kto na to má. Bale dokazuje, že je herecky psychicky nezdolná osobnosť a pod režisérskou taktovkou Wernera Herzoga nemá nič uľahčené. Rescue Dawn je výborný film, z inej kategórie - emotívny, silný a dôrazný. ()

Davies182 

všetky recenzie používateľa

Krásný film, který ve mně na konci probudil opravdu hluboké a smutné emoce. Právě v tomto snímku je navíc jedna ze scén, které se mi navždy vryly do paměti, a to když se parta ztroskotanců konečně odhodlá k akci - nebudu prozrazovat. Ani vyloženě trapné triky na začátku filmu tak nemohou zkazit jeho výsledný dojem. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (25)

  • Denglerova letka dostala označenie VA-145. Keď vidíme pozostatky havarovaného lietadla, z ktorého sa hlavný hrdina zachraňuje, má označenie VA-25. (Arsenal83)
  • Keď sa Dietera (Christian Bale) spýtajú, ako sa stal námorným letcom, opíše úžasný zážitok, keď videl zblízka letieť stíhacie lietadlo, keď bol ešte dieťa vo vojnovom Nemecku. Opísaný zážitok sa nápadne podobá tomu, aký mal pred devätnástimi rokmi Baleova postava Jima vo filme Ríša slnka (1987). (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (viac)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (viac)

Reklama

Reklama