Reklama

Reklama

Vietnamská vojna naberá na sile. Bojuje v nej aj americký pilot Dieter Dengler, ktorý od detstva sníval o tom, že bude letcom. Sen sa mu splnil, keď sa dostal k vojenskému letectvu. Na úplne prvej misii nad územím Laosu ho však zostrelia a on sa ocitne v pasci džungle ďaleko od svojej jednotky. Čoskoro ho zajmú laoskí vojaci a odvedú do zajateckého tábora, kde vládnu kruté podmienky. Stretne sa tu aj s dvoma ďalšími Američanmi, Duaneom a Geneom, ktorí sú v zajatí už dva roky. Dieter časom pochopí, že jedinou nádejou na prežitie je iba starostlivo pripravený útek. Hoci nevie, kde sa tábor nachádza a ako ujde, jedno vie určite – boj o život nevzdá... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (508)

Arachneuss 

všetky recenzie používateľa

Hezky realistický film pojednávající o další části vietnamské války - táborech a útěcích z nich. Christian Bale opět dokazuje co vše je schopen udělat pro co nejlepší ztvárnění své postavy a že mu to opravdu jde. Místy velmi úchvatná dokumentární kamera, jenž ukazuje jak krásy přírody, tak emoce hlavních hrdinů. I přes bezesporné kvality snímku mu stále chybí ona atmosféra Apokalypsy, Olověné vesty či Čety a Lovce jelenů. I tak je toto asi nejlepší ztvárnění Vietnamu v 21. století. ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Mám rád filmy z války ve Vietnamu. A mám rád i Christiana Baleho. Většina snímku se odehrává po zajetí Dietera Denglera v chýši uprostřed tábora v džungli. Zde živoří v ubohých pdmínkách s ještě dalšími válečnými zajatci. Po čase pak začnou plánovat útěk, ke kterému se skutečně odhodlají.... - Já nevím, nějak mi to nesedlo. Byl jsem tomu otevřený, ale trochu to nudilo. Přitom je to škoda. Příběh podle skutečné události, kulisy i prostředí slušné a autentické, Bale obrostlý vlaso-vousem také, role se zhostil na výbornou. Je to spíš sonda do psychiky vězněných mužů, než nějaký taktický útěk skrz divize vetcongů jako v BAT21. Ale něco tomu chybělo. U mne je to bohužel jen za tři. Čekal jsem víc. * * * ()

Reklama

paascha 

všetky recenzie používateľa

Musím přiznat, že původní Herzogův dokument o Dieterovi se mi líbil víc. Musím ale také přiznat, že geniální hraní Christiana Balea mi osvětlilo to nejdůležitější, co mi v tomto dokumentu uniklo, totiž naivní víru Dietera Denglera v šťastný osud. Jeho dětský úsměv, který nezmizel ani ve chvílích nejtěžších, je typickým znakem této víry a pro mě byl tím nejtypičtějším. Plný počet hvězd díky Baleovi ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Americký DVD cover vyzerá ako akčné béčko so Snipesom alebo Seagalom. Diváci podobných vecí, ktorým nič nehovorí meno Werner Herzog a očakávajú akciu, budú sklamaní. Rescue Dawn je psychologický, produkčne minimalistický príbeh o vzťahoch v skupine ľudí, izolovaných uprostred džungle. O optimizme a nádeji na vyslobodenie. Hoci Herzog miestami koketuje s malickovskou poetikou súznenia človeka s prírodou, ostáva prekvapivo netemný a nebojí sa dať priestor jemnému humoru a hravosti. Výsledok je tak psychologicky vnímavé a skúmavé, nekonvenčne poňaté „good-feeling“ dobrodružstvo. Navyše výborne zahrané. ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Bolo tu už množstvo dobrých a lepších vojnových dobrodružných filmov. Kombinácia Herzog a Christian Bale tentokrát znamená extradobrodružstvo pre diváka. Herzog nenechá nič na náhodu, očakáva maximálne stotožnenie sa herca s rolou, pevne stavia na súžití človeka s prírodou, stavia sa zoči voči krutosti a selektuje kto vydrží viac - všetko toto a ešte viac možno vidieť v každom jeho filme. Tematicky je film zaujímavý a pútavý, jasné, že nie pre masy, v tom prípade by musel byť inak podaný. Dieter Dengler bol nepochybne zaujímavá osobnosť a je jasné, že zahrať ho môže len niekto, kto na to má. Bale dokazuje, že je herecky psychicky nezdolná osobnosť a pod režisérskou taktovkou Wernera Herzoga nemá nič uľahčené. Rescue Dawn je výborný film, z inej kategórie - emotívny, silný a dôrazný. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (25)

  • Červy, ktoré Christian Bale skutočne jedol, boli larvy muchy. Werner Herzog prezradil, že Baleovi ponúkol, že sám si s ním dá lyžicu, aby preukázal spolupatričnosť, avšak herec to odmietol. Herzog potom povedal, že sa ide natáčať táto scéna a Bale má jesť a keď nebude už vládať, má povedať. Pri prvom zábere sa Bale rozosmial, keď videl, ako sa štáb tvári vidiac, že si dáva larvy do úst. Druhý záber už vyšiel a kým Bale prežúval, zabudol na to, že má režisérovi povedať, kedy má už dosť. Herzog hovorí, že si vtedy myslel: "Wow, tento chlap je skutočne oddaný, kedy už prestane?" Nakoniec sa Bale, trochu rozrušený, ale vyrútil na Herzoga a cez plné ústa rozžuvaných červov na neho zakričal: "Kedy už zakričíš strih!?" (Arsenal83)
  • Aby režisér Herzog ukázal, ako bezmocne by sa cítil človek, ktorý by bol zajatý, trval na tom, že v zajatí, každý pravák musel používať predovšetkým ľavú ruku a každý ľavák pravú. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (viac)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (viac)

Reklama

Reklama