Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maurice Richard vždycky bude pro celý Kanadský národ hrdinou. Události okolo roku 1955 měly dopad na vnímání frankofonních Kanaďanů v celé zemi. Kanada je bezesporu kolébkou hokeje a proto není divu, že místní obyvatelé řeší některé problémy i přes tento sport. Maurice ztvárnil Roy Dupuis, jenž se s hokejovou legendou opravdu setkal a kdysi o něm natočil několik dílů televizního seriálu. Film měl v Kanadě nebývalý úspěch a to možná i díky dvojjazyčné distribuci. (Trias)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (134)

DwayneJohnson 

všetky recenzie používateľa

Těžko se mi píše, protože film na mě opravdu zanechal velmi silný dojem. Poslední snímek s trochu podobnou tématikou je určitě Invictus a když je to výborná věc, tento kousek o Maurice Richardovi se mi líbil opravdu mnohem, mnohem víc. Určitě nestál stovky milónů dolarů, ale vůbec mu to neubíra na kvalitě. Je to příběh jednoho velkého muže, s jedním ještě větším srdcem, který i přes různou nepřízeň osudu se tomu vždycky dokázal postavit čelem a ukázal svou ohromnou vůli. V hlavní roli skvělý Roy Dupuis, kterého jsem předtím skoro vůbec neznal. Z dalších herců mě snad zaujal jen Stephen McHattie v roli jeho dlouholetého trenéra. Scény jsou natočeny velmi věrohodně a asi tak, jak se mohl tenkrát hokej opravdu hrát. A některé scény, jako třeba trenérova děkovná řeč ve francoužštině, mě opravdu vzali za srdce. Dal bych klidně šest, ale bohužel to nejde, tak snad příště. ()

kareen 

všetky recenzie používateľa

Velmi působivý snímek o jednom z titánů světového hokeje, který je tu vykreslen jako pracovitý, v reálu celkem skromný muž, přenášející svoji přímost a poctivost také na ledovou plochu. Člověk, který si dlouhá léta nechal líbit příkoří ze strany funkcionářů NHL, ale zároveň se nebál vrátit ránu od zákeřného soupeře. Excelentní hokejista, dávající do hry to, co povznáší každé lidské konání k úspěchu - vášeň. A je v celku nedůležité, jak moc si filmaři toho pravého Maurice nejspíše zidealizovali, protože toto není průměrně, podle šablony odvyprávěný životopisný film, ale příběh o odhodlání, odvaze a vůli vyhrávat.Co na tomto dramatu oceňuji nejvíce, je absence přílišného sentimentu a také napínavé záběry zápasů, při kterých pookřálo mé hokejové srdce. A to obvykle Kanadě ani nefandím... ()

Reklama

KoRner 

všetky recenzie používateľa

Na to, že je to kanadský film poteší veľmi kvalitá vizuálna stránka filmu. Naozaj som sa cítil niekedy akoby som sledoval dokument - keby som nevidel Mauriceovu ženu, ktorá od 17 rokov až do 30 vyzerá úplne rovnako. Tvorcovia mohli rozvinúť aj nejaké svetlé stránky jeho života, takto to vyzerá, že celú kariéru bol stále podceňovaný aj cez to, že dával góly a bol najväčšou hviezdou ligy. Dupuis bol ako najlepší hokejista 50-tych rokov neuveriteľne prirodzený, rola bola naňho ako šitá. ()

šerminator 

všetky recenzie používateľa

Frank J. Selke, Toe Blake, Elmerem Lachem, Jean Beliveau, Clarence Campbell, Conn Smythe, James Norris, Jack Adams .... a samozdrejme Mariuce "The Rocket" Richard. Tak slavnymi takovymi jmeny se to ve filmu jen hemží a to něterými jen tak okrajově, jako by se ani nechumelilo... Tento snímek nás vrací až do 40. a 50. minulého století, a přestože mám historii NHL mám pěkně zmapovanou, tak o Richardovi jsem věděl kromě rekordů v podstatě prd. Takže to co jsem videl mě absolutňě šokovalo. Snímek ukazuje hokej v jeho nejsyrovější podobě a jednoho chlápka do kterého bych (na dnešní poměry) ani neřekl, že je kanaďan. Celý snímek je na hooodně vysoké úrovni, jenže něco málo tomu chybí. Nevim... možná proto, že ta doba je už moc vzdálená a možná proto, že nejsem frankofonní kanaďan mě ten konec příliš nenadchnul. Jinak skvěle se na to dívalo, výprava špičková, hokejové scénky na jedničku (ani Miracle takové nenabídne). Stejně nejlepší na celém filmu je Stephen McHattie jako Dick Irvin, to je bomba - opravdu chrakterní role. Jo a píše o tom Ještěřák: tenhle film má GENIUS LOCI (PS: všichni hokejoví nadšenci si jeho komentář povinně přečtěte). ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Maurice Richard, osoba ktorá sa stala osobnosťou svetového športu a osobnosťou s ľudskou tvárou. Fenomén, ktorý sa rodí pre určitú dobu a pre určitý cieľ, aby posunul nás ľudí vpred na ceste za dokonalosťou. Doba, keď hral Maurice bola plná tvrdých chlapíkov, ktorí boli schopní na ľade aj zomrieť. Snažili sa niečo zarobiť, často však museli pracovať aj inde, uživiť rodinu, ktorá bola pre nich základ spoločnosti a šťastia. Hrali bez mnohých chráničov, brankári bez masiek, pretrpievali veľa zranení, nárazov o mantinel, ľad, bez mnohých liekov, tíšidiel bolesti. Bili sa, aby si udržali rešpekt a aby ukázali nepoddajnosť svojho tímu a ľudu za ktorý bojovali, bojovali na všetkých poliach aj diplomatických, neváhajúc za cenu najvyšších strát zasiahnuť aj tých najvyššie postavených, len aby vybojovali spravodlivosť a zmenu do budúcna. Maurice bol príkladom tohto všetkého. Musím pochváliť nádhernú hudbu, ktorá bola veľmi vznešená a v mnohých situáciách trefná, taktiež vizuál, ktorý bol na vysokej úrovni s dávkou nádychu minulosti. Film poukázal na to, čo je skutočná láska, aké obete často prináša cesta na vrchol a aj cesta životom. Jedinečnosť tohto filmu je aj v dvojjazyčnosti a nádherne poukazuje na príbeh boja chlapcov s francúzskymi koreňmi za rovnoprávnosť s ich spoluobčanmi s britskými koreňmi. Snaha o obrodu a pozdvihnutie vlastného národa a komunity tu je zreteľná a preto sa niet čomu diviť ako sa zaňho neskôr postavili vlastní, aj keď mu spočiatku dali zabrať a aj tvrdosť trénera, ktorý mu len dával zabrať, len aby z neho dostal maximum a umožnil vyplávať na povrch to pravé a pritom ho mal vnútri srdca rád a nebol rád, keď Maurice trpel. Česť, dôstojnosť, viera, nádej, láska, úcta, cieľavedomosť, bojovnosť, múdrosť a športové zapálenie z tohto robia unikátne filmové dielo. Keby som mal tú možnosť, tak by som tvorcom a hercom za brilantné spracovanie a výkony zatlieskal v stoji. Ten, kto má rád šport, špeciálne hokej, tí čo majú radi životopisné filmy a najmä tí, ktorí majú radi dobrý film, tak by si mali pozrieť tento, bude to určite správna voľba, lebo je jedinečný a nádherný. Ako sa hovorí klobúk dole. Zaslúžených päť hviezdičiek. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (17)

  • Ve filmu hráli současní nebo bývalí hráči NHL, např. Mike Ricci, Vincent Lecavalier, Ian Laperriere, Pascal Dupuis, Sean Avery, Stephane Quintal nebo Phillipe Sauve. (worlik)
  • Počas bitkárskej scény v Madison Square Garden (aréna New York Rangers) sme si mohli všimnúť hráča na lavičke so slúchadlami, ktoré v tej dobe ešte neboli vynájdené. (vander19)
  • Uznávaný týždenník "The Hockey News" v roku 1997 vyhlásil Mauricea Richarda za piateho najlepšieho hráča v dejinách NHL. Pred neho sa dostala iba štvorica Wayne Gretzky, Bobby Orr, Gordie Howe a Mario Lemieux. (KoRner)

Reklama

Reklama