Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rytier Tristan žil na dvore svojho strýka Marca a pomohol mu zvíťaziť nad mnohými nepriateľmi. Keď sa Marc ako budúci kráľ rozhodol oženiť sa, jeho vyvolenou sa stala krásna Izolda. Pre nevestu a ženícha pripravili nápoj lásky, ktorý však Izolda omylom vypila s Tristanom. Hoci sa vydala za Marca, milovala iba jeho. Zamilovaní sa tajne stretávali, ale boli pristihnutí a Tristan musel odísť z krajiny. Svojej lásky sa však nemienil vzdať... (STV)

(viac)

Zaujímavosti (29)

  • V prvej verzii filmu sa mala snímka natočiť z pohľadu Izoldy (Sophia Myles) ako starej ženy. Tento koncept sa nakoniec nerealizoval. (Arsenal83)
  • Dynamika príbehu je podobná s príbehom o Artušovi, Lancelotovi a Guinevere, preto historici uvažujú nad možnosťou, že ide o ten istý príbeh, ktorý sa ľudovým rozprávaním rozdelil na dva. (Arsenal83)
  • Prvá známa písomná verzia príbehu Tristana a Izoldy bola vytvorená vo Francúzsku okolo roku 1235 a jej autormi sú Luce de Gat a Helie de Boron. Našli sa aj iné roztrúsené odkazy na stratený starší zdroj, ktorý do Francúzska priniesli anglickí exulanti. V niektorých verziách príbehu sa Tristan nazýva Tristram a Isolde sa okrem iného nazýva Iseult alebo Yseult. (Arsenal83)
  • Posledný film produkčnej spoločnosti Franchise Pictures, LLC pred jej krachom v roku 2007, keď skončila svoju činnosť po 10 rokoch. Jej najslávnejší a najúspešnejší film bol Môj sused zabijak (2000). (Arsenal83)
  • James Franco bol počas natáčania v Česku zranený a musel byť ošetrený v pražskej nemocnici. Na tento zážitok nespomína práve s nadšením, keďže mu lekári zle diagnostikovali poranenie a musel si dať koleno do poriadku doma. (Deftie)
  • James Franco v rámci přípravy na film trénoval jízdu na koni a šerm. (Zbranicus)
  • Úvodní scéna, při níž hoří dřevěný hrad, se natáčela nedaleko Průhonic u Prahy, u obce Zdiměřice. Objekt byl postaven speciálně pro tuto scénu a na svém místě stál hotový zhruba jeden týden než jej tvůrci podle scénáře doopravdy spálili. Byly do něj zakomponovány i největší detaily, a to včetně interiérů. Vnitřek hlavní části hradu však neexistoval, zde bylo jen prázdné místo, scény z interiéru hradu se tak dotáčely ve studiu. Milostné a jiné scény v parku se natáčely taktéž v Průhonicích, konkrétně v Průhonickém parku, který byl kvůli natáčení samozřejmě dočasně zčásti uzavřen. (Broxigar)
  • Vikingská loď, která se ve filmu objeví, byla postavena v Přerově podle originálního goldstadského plavidla. (imro)
  • Předlohou ke snímku je stejnojmenná opera Richarda Wagnera, která vznikla podle staré keltské pověsti. (imro)
  • Snímek měl původně režírovat Ridley Scott na sklonku sedmdestých let, hned po svém celovečerním debutu Soupeři (1977). Namísto toho se však rozhodl natočit Vetřelce (1979). (imro)
  • Větší část snímku se natáčela v Čechách, konkrétně v oblasti Křivoklátska. (imro)
  • Historické drama vydělalo během prvních třech dnů (13. – 15. 1. 2006) promítání 7,6 mil. dolarů a celkový zisk v USA se vyšplhal na 14,7 milionu. (imro)

Súvisiace novinky

Na co do kina v XVIII. týdnu?

Na co do kina v XVIII. týdnu?

05.05.2006

Ač se to může zdát podivné, odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. První květnový týden totiž připomíná bonboniéru, která je sice malá, ale všechno co v ní najdete je vynikající, i když je… (viac)

Reklama

Reklama