Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rytier Tristan žil na dvore svojho strýka Marca a pomohol mu zvíťaziť nad mnohými nepriateľmi. Keď sa Marc ako budúci kráľ rozhodol oženiť sa, jeho vyvolenou sa stala krásna Izolda. Pre nevestu a ženícha pripravili nápoj lásky, ktorý však Izolda omylom vypila s Tristanom. Hoci sa vydala za Marca, milovala iba jeho. Zamilovaní sa tajne stretávali, ale boli pristihnutí a Tristan musel odísť z krajiny. Svojej lásky sa však nemienil vzdať... (STV)

(viac)

Zaujímavosti (29)

  • Kráľ Marke (Rufus Sewell) na adresu svojho ľudu spomína, že každý musí ísť loviť do lesa, keďže je to tradícia v noci za splnu. Keď sa však muži vydajú na cestu, je viditeľný polmesiac, teda stav medzi novom a splnom. (Arsenal83)
  • Izolda (Sophia Myles) hovorí Tristanovi (James Franco), že sa môže umyť v oceáne. To je však omyl, pretože sa nachádza na východe Írska, kde je more. Oceán je na druhej strane, v západnej časti ostrova. (Arsenal83)
  • Keď sa Tristan (James Franco) neobjaví na večeru, vidno vedľa taniera ležať vidličku, ktorú v Anglicku nepoznali až do roku 1608, teda dlho po období, ktoré znázorňuje film. (Arsenal83)
  • Hrad kráľa Marka (Rufus Sewell) je postavený ako kamenná pevnosť s padacím mostom. Budovy sa takto stavali v Británii až po dobytí Normanmi, teda asi 500 rokov po období, ktoré ukazuje film. (Arsenal83)
  • Lord Marke (Rufus Sewell) oslovuje svojich hostí, že pochádzajú z mesta York. Film sa odohráva v 5. storočí nášho letopočtu, kedy York nemal toto meno a nazýval sa Eboracum. (Arsenal83)
  • Po svadbe nosí Izolda (Sophia Myles) a Marke (Rufus Sewell) obrúčky. V časoch, keď sa film odohráva (5. storočie nášho letopočtu), vydaté ženy nenosili snubné prstene (tento zvyk sa objavil v neskorom stredoveku). Navyše, muži ich po stáročia vôbec nenosili, keďže manželka bola považovaná za ich majetok. (Arsenal83)
  • V 5. storočí nášho letopočtu sa obyvatelia Britských ostrovov nenazývali Kelti, na rozdiel od toho, čo počujeme vo filme. Bol to názov kmeňa daný Rimanmi, ktorý sa v miestnom jazyku ujal až začiatkom 18. storočia. (Arsenal83)
  • Báseň, ktorú Izolda (Sophia Myles) číta Tristanovi (James Franco), sa volá „Dobrý deň“, ktorú v 16. storočí napísal John Donne. Film sa však odohráva v ranom stredoveku, pričom báseň vznikla až v neskoršom období – baroku. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Na co do kina v XVIII. týdnu?

Na co do kina v XVIII. týdnu?

05.05.2006

Ač se to může zdát podivné, odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. První květnový týden totiž připomíná bonboniéru, která je sice malá, ale všechno co v ní najdete je vynikající, i když je… (viac)

Reklama

Reklama