Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Veľká Británia, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvorcovia:

Charlie Brooker

Hrajú:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (viac)
(ďalšie profesie)

Série(7) / Epizódy(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(viac)

Recenzie používateľa ScarPoul k tomuto seriálu (10)

Série 1 (2011) (S01) 

Black Mirror som dlho odkladal a som rád, že som sa teraz k nemu nejako dopracoval. Je to nápadité, scenáristicky domyslené a do značnej miery reflektujúce náš súčasný svet. Zo všetkými jeho negatívami. Pozitívne je tu len spracovanie. Inak je to strašne depresívne a smutné. Ale zároveň na veľmi vysokej úrovni. Každý diel je iný a pritom ponúka iné spektrum náhľadu na technický pokrok a na naše vlastné životy. 1 séria - 80%. ()

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Všetci sledujeme. Všetci participujeme. Ono to ani tak nie je o ministrovi ale o skazenej spoločnosti. Na druhú stranu otázka záchrany života.. akéhosi hrdinstva, ktoré determinuje pád hrdinu, ale zároveň vytvára nový morálny presah je tu podaná veľmi dobre. Je to veľmi zvláštny diel, ktorý kupodivu vo všetkých aspektoch funguje. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Poďme sa priživovať na povrchnosti. Poďme si plniť sny a ničiť hodnoty. Utopia pod pozlátkom dokonalosti. Výborná myšlienka, parodujúca všetky tie talenty a superstar.. kde sa tvoria hlúpe hviezdičky bez hodnôt, ktoré neskôr oslavujeme. Každý chce byť slávny, nie každý ma na to schopnosti. A to čo je skutočné.. už vlastne veľmi dlho nie je. Nepríjemne pravdivé. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Značne smutné. Nápad z uschovaním spomienok je výborný, ale zároveň strašne nepríjemný. Neviem si predstaviť samého seba v tejto pozícií. Hlavne ak vás niečo žerie a úplne vás obklopí paranoja. Finálne pátranie je výborné, rovnako ako Toby Kebbell. Prečo sa vlastne ten človek neobjavuje viac vo filmoch? Jeden z najnápaditejších zárezov do témy nevery za veľmi dlhú dobu. ()

Série 2 (2013) (S02) 

Druhá séria sa nesie v istejšom duchu postfuturistických výdobytkov. Je tu priestor pre romancu, pre nový kriminálny systém, pre politickú agitku a pre rozvetvený príbeh o hriechoch a zločine. Znova sa neobídeme bez moralizovania a konfrontovania diváka z nepríjemnou globálnou technologickou skutočnosťou. Každý z príbehov má svoje čaro a svoju silnú výpovednú hodnotu. Čo na tom, že niektoré sú trochu štruktúrou nedotiahnuté a všetko, čo ich drží nad vodou je nápaditosť Brookerovho scenára. White Christmas, ale značne víťazia ako najlepší diel. Každopádne je to znovu iné, svieže a pútavé. Oplatí sa vidieť. 2. séria - 80% ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Romanca s perfektnou dvojicou: Romantická zápletka je akýmsi mixom Her a Ex Machina.. hoci obidve prišli po tomto. Má to v sebe strašný pokoj a strašnú melanchóliu, ale niečim sa mi to dostalo po kožu. Presahu je tu teraz menej.. Je tu, ale viacej emócií. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Dokonalé týranie ale Mechanický pomaranč. Aká je cena za zabitie nevinnosti? Koncepčne ucelené a ako to už u Black Mirror býva tak aj riadne disturbing. Z každej jednej temnej záležitosti, treba spraviť zábavu. Preto máme také show ako Catch the predator. Každopádne znova originálny námet. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Politická agitka. Jasné v zásade je to veľmi trefné. Všetci tí kvázi politici sú už zbytočný ale stále vyhrávajú. Pritom ale stále dokáže politika prekvapiť. Či už u nás Jakubcom, alebo v USA Trumpom. Byť trefnejšieho konca, ktorý by prešiel z osobnej roviny to tej objektívnejšej - globálnej, bolo by to za plný počet. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Hoci sa jedná o dva rozdielne príbehy spojené v jednom, sú rozprávačsky podané bezchybne. Pre mňa najlepší diel druhej série. Má to v sebe znova akúsi zžieravú naliehavosť. Ukazuje to ľudí vo veľmi nedobrých farbách a zároveň to pôsobí veľmi atraktívne. Hamm a Spall vo svojich postavičkách bezchybný. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Trefné, účelové, distopické a hlavne strašne, strašne smutné a depresívne. Zostala mi po tom pachuť akéhosi smútku, ktoré sa nebudem vedieť ešte dlho zbaviť. Účel to splnilo. Ale za akú cenu. ()

Súvisiace novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (viac)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (viac)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (viac)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (viac)

Reklama

Reklama