Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci vskutku ukážkovej kariéry nečaká trojhviezdičkového generála Eugena Irwina (Robert Redford) zaslúžený dôchodok, ale desať rokov za neuposlúchnutie rozkazu pri bojovej misii vo väzení, pýšiacom sa romanticky dvojzmyselným menom Castle (čo okrem známejšieho ekvivalentu „hrad“ označuje i menej poetickú „pevnosť“)! Zakrátko po príchode na toto nehostinné miesto Irwin zisťuje, že plukovník Winter (James Gandolfini) – veliteľ väznice – tu vládne železnou rukou a nevadí mu ani tvrdšie zaobchádzanie s odsúdenými. Hrdý exgenerál sa preto rozhodne spoluväzňom pomôcť v opätovnom nájdení ich hrdosti a ľudskej dôstojnosti. Tento boj na dlhé lakte však vyžaduje veľa síl - a cena, ktorú zaň všetci zúčastnení budú musieť zaplatiť, nie je zanedbateľná... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (298)

ScreamJay 

všetky recenzie používateľa

Trošku zvláštní projekt pro Roberta Redforda, který už pobírá filmový důchod. V roli slavného a metály ověnčeného generála jest poslán do tvrdého vězení, kde pod dohledem břitevnatě ostrého Jamese „Soprano“ Gandolfiniho čelí šikaně a tvrdému zacházení. V celém průběhu filmu se zajímavost vzorově střídá s nudou až do závěrečného finále, které tíhne k akční podívané a napomáhá mu pár slušných efektů. Jenže marná sláva dědečku Roberte, tvoje éra ač nepochybně skvělá je již historií a i když si se snažil, nějak ti tu tvou roli nemůžu uvěřit. Vyjma slušných hereckých výkonů Gandolfiniho a Ruffala filmu dominuje i poměrně slušná hudba. V tomtéž roce jako Poslední pevnost vznikla i Spy game Tony Scotta, kde hrál Robert jistě uvěřitelnější postavu. Tenhle film rozhodně není špatný, ale víc jak na průměr dosáhnout nemůže a průměrem jsou tady 3 hvězdičky. ()

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Repríza snímku mě po té opravdu dlouhé době příliš nepotěšila. Mám rád Roberta Redforda, takže mě netěší ubírat hvězdičku filmu, v němž účinkuje, ale nemohl jsem jinak. Narazil jsem totiž na vážný problém. Uvědomil jsem si, že je tento typ amerických vězeňských dramat natáčen podle jednoho mustru: hlavní hrdina je buď nespravedlivě nebo příliš přísně odsouzen; věznici řídí zakomplexovaný zmetek se sadistickými sklony; mladší spoluvězeň, který k hlavnímu hrdinovi s úctou vzhlíží jako ke svému vzoru, hyne na příkaz zakomplexovaného zmetka se sadistickými sklony; spravedlnost nakonec vítězí. S nechutí mi dnes došlo, že se tato záležitost od výše popsaného vzoru odlišovala jen tím, že šlo o věznici vojenskou, ale jinak zůstal postup zachován. A ani tato jediná odlišnost nakonec nebyla ku prospěchu věci, protože se kvůli ní dostalo nejen na očekávaný patos, ale i na nefalšovaný americký patriotismus, který se mi (velmi slušně řečeno) zajídá. Což je za těchto okolností vtipný výraz, protože kdybych to podal méně slušně, stáli bychom u přesně opačného konce trávící soustavy. Robert Redford zachránil filmu třetí hvězdičku, bez něj bych šel jen na dvě. / Poučení: Řídíš-li v boji jakýkoli létající prostředek, taranuj jako Sultan Amet-chan. Ale nezapomínej na hadovité přiblížení k cíli. 3*- ()

Reklama

Segrestor 

všetky recenzie používateľa

Je pravdou, že se dalo ze snímku vykřesat více. Mít na place Redforda a v ruce scénář o charismatickém důstojníkovi, který si podmaní půlku krimu, a neudělat z toho film století, hned za proklamovaným Šošenkem, to chce nervy z ocele. A to jistý Rod Lurie asi setsakramenstky má. Navíc měl k dispozici Toma Waitse, ale že to má vejce, se prokázat nepodařilo. ()

Dado 

všetky recenzie používateľa

Aj keď hodnotenie z mojej strany by k tomu mohlo navádzať, Posledná pevnosť určite nie je ten typ filmu, pri ktorom sa nudíte od začiatku až do samého konca a jedinou motiváciou pre dopozeranie je len dobrý pocit sprevádzajúci hodnotenie snímky v tu prítomnej databáze. Prvá polovica filmu je totiž viac než dobrá a hodnotiť celok len podľa nej by znamenalo navýšiť počet hviezd minimálne o dve. Avšak postupným vyhrocovaním celého deja a približovaním k veľkolepému finále (ktoré si po konečnom zúčtovaní takéto označenie nezaslúži ani náhodou) ide celý dobrý dojem "do kytek". Dôvody na to sú dva. Prvým z nich je príčina vzbury. Nech sa na mňa scenárista ani väzni, ktorí sa cítili tak ukrivdene, no postava veliteľa väznice je trebárs v porovnaní s jeho kolegom Nortonom zo Shawshanku len jeho slabým odvarom a celé povstanie bývalých šíriteľov demokracie v krajinách s nadmerným výskytom ropných ložísk tak nie je postavené na pevnejších základoch, čím pôsobí skrátka umelo. Ani to by však nevadilo, keby bola vzbura aspoň kvalitne spracovaná. Ale kdeže! Pán scenárista si najskôr asi povedal, načo sa snažiť objasniť aspoň prípravy vzbury, nech nevznikajú zbytočne nelogické pasáže (väzni spoza rohu odrazu vytiahnu obrí katapult, to ako vážne?), veď je to absolútne nepodstatné, hlavne že bude divák pri sledovaní úprimne hrdý na oddaných amerických vojakov salutujúcich aj počas vykonávania veľkej potreby. A tak na každom mieste, kde asi došli akékoľvek inteligentné nápady, bol scenár zaplátaný doslova smiešne vyznievajúcim americkým patriotizmom, ktorému korunu na záver dodáva dychberúci výkon Roberta Redforda, ktorý s rozstrieľaným hrudníkom z posledných síl vztýči americký zástavu (ospravedlňujem sa všetkým, ktorí ešte nemali tú česť uprieť zrak na toto dielo a môj komentár ich pripravil o prekvapenie na záver). Takže na záver už len trikrát hurá statočným americkým vojakom a neznámemu režisérovi (týmto sa chcem "veľmi" "pekne" "poďakovať" slovenským televíziám za strihanie záverečných titulkov za účelom obohatenia ich už beztak pestrej ponuky reklám) slovenského dabingu, ktorý sa nesnažil o žiadne absurdné kreácie a pri Redfordovi a Gandolfinim zachoval ich dvorných dabérov. (40%) ()

ja.rebel 

všetky recenzie používateľa

Ředitel věznice léčící si své komplexy bezvýznamnosti na vězních a nový vězeň, který mu v minulosti k těmto kompexům výrazně pomohl. I tady platí, že silnější vyhrává. Jen každý z nich sáhl po jiné síle. Film, který ani zdaleka nepatří k tomu nejlepšímu co Redford natočil, ale rozhodně ho nelze nazvat propadákem. ()

Galéria (65)

Zaujímavosti (8)

  • Mark Ruffalo (Yates) odmítl pro bojovou scénu ve vrtulníku kaskadéra a odehrál ji sám. (Karlos80)
  • Na začátku filmu prohlásí plukovník Winter (James Gandolfini) o postavě generála Eugena Irwina (Robert Redford): „Můj bože, měli by po něm pojmenovat základnu”. Základna jménem Fort Irwin skutečně existuje a leží v Mohavské poušti. Je však pojmenována na počest generálmajora George LeRoye Irwina. (Coldrex)

Súvisiace novinky

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (viac)

Reklama

Reklama