Reklama

Reklama

Pavúk

  • Česko Pavouk (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Ústřední postavou adaptace románu Patricka MCGratha je z psychiatrické léčebny nedávno propuštěný chovanec Dennis Clegg (Ralph Fienes). Ten žije v přesvědčení, že jeho otec před dvaceti lety brutálně zavraždil jeho matku a místo ní si pak domů přivedl ordinérní děvku. Otázka zní, jestli to, co si Dennis pamatuje se skutečně stalo... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (124)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Síce ide o jeden zo slabších kúskov z dielne pána Cronenberga, to ale neznamená, že je zlý. Niečo však tejto exkurzii do podvedomia pološialeného a schizofrenického človeka chýba. Je celkom sympatické, že na rozdiel od svojich krvavých začiatkov sa Cronenberg snaží viac hrať na psychologickú strunu, len tak sa mi zdá, že nejde do hĺbky a nástroje či motívy pre vykreslenie pointy nevyužíva v plnej miere. Film mi v istých chvíľach pripomenul snímok Enemy (2013). Motív pavučiny pre zobrazenie obrany či útoku ľudského podvedomia premietnutá do reality je zaujímavá vecička. Tu však, na rozdiel od Enemy, nebol tento nástroj tak vycibrený, sureálny ani psychopodmanivý, taká polovičatá práca. Tiež by som občas zvýšil tempo, chápem, že v tomto prípade má komorná a lenivá atmosféra svoj význam, ale po celý čas zase nebola nutná. K Fiennesovi nemám skoro žiadne pripomienky, svoju postavu zvládol výborne. Len občas mi dosť vadilo to jeho šomranie popod nos, musel som niekoľkokrát pretáčať a zvyšovať hlas, čo bola otrava. Celkový dojem: silný priemer. 65/100 ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

Ticho, deprese, nemluvnost a přitom polovina věcí řečena navíc. Máloco je úmornější než sledovat půldruhou hodinu fatálně zjednodušený příběh se dvěma aspekty - zírajícím Ralphem Fiennesem a polopatickými flashbacky. Ani hypnotizující herecká hvězda mi nedokázala Cronenbergovu studii pochroumané mysli přiblížit. Intimita žádná, forma zbytečná. ()

Reklama

Legas 

všetky recenzie používateľa

Nevím přesně proč - patrně zmatek v hlavně postavy R. Fiennese - mi připomněl nedávno viděnou Identitu. Ale i přes tento fakt je Pavouk zcela jiným filmem. Především je to herecký koncert Ralpha Fiennese a v druhé (ne méně důležité) řadě je to vizuální stránka Davida Cronnenberga. Zvlášť prvních 20 minut mě fascinoval svými pochmurnými obrazy, ale bohužel příběh nebyl natolik silný ani zajímavý, abych se těmito pochmurnostmi bavil celý film. ()

Tomco 

všetky recenzie používateľa

skoda. cronenbergova filmografia do tohto momentu pre mna absolutne bezchybna. spider ma v prvej polovici totalne znechutil a odrovnal, nastastie druha polovica zachranuje co moze, a tak som to zvladol az do konca. co k deju. ten je pomerne lahko predvidatelny a viacmenej aj nezaujimavy. fiennes je skvely herec, svoje si zahral aj tu, no z priemeru tento film nevytiahne asi nic. zial. ()

Tommy987 

všetky recenzie používateľa

Psychicky narušený Dennis "Spider" Cleg si skladá puzzle svojho života v Cronenbergovom ďalšom majstrštyku. Príbehu je tentoraz skutočne poskromne, ale insiderský pohľad do hlavy a duše paranoidného schizofrenika sa Davidovi za pomoci brilantného výkonu Ralpha Fiennesa podaril vskutku famózne. Z každého filmového políčka sála temná, stiesňujúca a niekedy takmer až hororová nervydrásajúca atmosféra, Suschitzkého plíživá kamera onen stav beznádejnej neistoty len umocňuje a Shore-ova hudba tomu už len nasadzuje pomyslenú korunku. Spider rozhodne nebude po chuti všetkým, o čom svedčí aj relatívne skromné percentuálne hodnotenie tu na ČSFD, mňa však dostal na plnej čiare. 10 / 10 ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (2)

  • Spiderovy (Ralph Fiennes) potíže s rodinnou historií jsou skutečnou psychologickou diagnózou nazvanou Capgrasův syndrom. Jedná se o duševní poruchu, kdy si osoba myslí, že někdo z rodiny, blízký přítel, rodiče nebo partner byli nahrazeni identicky vypadajícím dvojníkem. Lidé s touto poruchou při pohledu na přátelé, partnera či sami sebe v zrcadle věří, že vidí dvojníky. (Zdroj: ČSFD)
  • Scénář k filmu obsahoval pouhé čtyři stránky. (darek kartac)

Reklama

Reklama