Reklama

Reklama

Pavúk

  • Česko Pavouk (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Ústřední postavou adaptace románu Patricka MCGratha je z psychiatrické léčebny nedávno propuštěný chovanec Dennis Clegg (Ralph Fienes). Ten žije v přesvědčení, že jeho otec před dvaceti lety brutálně zavraždil jeho matku a místo ní si pak domů přivedl ordinérní děvku. Otázka zní, jestli to, co si Dennis pamatuje se skutečně stalo... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (124)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Síce ide o jeden zo slabších kúskov z dielne pána Cronenberga, to ale neznamená, že je zlý. Niečo však tejto exkurzii do podvedomia pološialeného a schizofrenického človeka chýba. Je celkom sympatické, že na rozdiel od svojich krvavých začiatkov sa Cronenberg snaží viac hrať na psychologickú strunu, len tak sa mi zdá, že nejde do hĺbky a nástroje či motívy pre vykreslenie pointy nevyužíva v plnej miere. Film mi v istých chvíľach pripomenul snímok Enemy (2013). Motív pavučiny pre zobrazenie obrany či útoku ľudského podvedomia premietnutá do reality je zaujímavá vecička. Tu však, na rozdiel od Enemy, nebol tento nástroj tak vycibrený, sureálny ani psychopodmanivý, taká polovičatá práca. Tiež by som občas zvýšil tempo, chápem, že v tomto prípade má komorná a lenivá atmosféra svoj význam, ale po celý čas zase nebola nutná. K Fiennesovi nemám skoro žiadne pripomienky, svoju postavu zvládol výborne. Len občas mi dosť vadilo to jeho šomranie popod nos, musel som niekoľkokrát pretáčať a zvyšovať hlas, čo bola otrava. Celkový dojem: silný priemer. 65/100 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ralph Phienes splieta spolu s Cronenbergom okolo seba siete, do ktorých som sa nezamotal. Príbeh je ľahko odhadnuteľný, atmosféra síce depresívna, avšak na bláznivého kanaďana celkom krotká. Celý film mi bolo teplo, stále som si predstavoval, ako by som sa cítil ja v toľkých vrstvách košiel. Vo filmovej histórii som už videl omnoho viac strašidelnejších pavúkov, každý z nich bol ale reálny. ()

Reklama

Slarque 

všetky recenzie používateľa

David Cronenberg byl vždycky divnej pavouk a jeho „psychopuzzle“ to jen potvrzuje. Takhle možná opravdu vypadá svět z pohledu schizofrenika a díky bravurnímu výkonu Ralpha Fiennese se do něho můžeme nakrátko (a celkem bezpečně) přenést. Není to nijak veselý zážitek, ale svým způsobem mi přijde silnější než jiné Cronenbergovy experimenty. ()

igi B. 

všetky recenzie používateľa

Mysteriózní nevím (jestli tedy lze duševní chorobu považovat za mystérium), každopádně naprosto nevídané depresivní drama. Totální duševní zmar... ) :-[ Z téhle pavučinky se prostě nelze jen tak vymotat. A Ralph Fiennes je zkrátka neuvěřitelně uvěřitelný... Po tomhle filmu si s chutí vezmete prášek a budete rádi, že zatím neměli jste nikdy žádné utkvělé představy o tom, kdože vám to kdy vlastně měl ublížit... ()

MaedhRos 

všetky recenzie používateľa

Už dlouho jsem se u něčeho nenudila s takovou chutí... (Nebudu nikomu namlouvat, že se mi to sledovalo snadno.) Fiennes je naprosto neuvěřitelný, hraje precizně - opravdu "chirurgicky přesný" herecký výkon. Což IMHO ponurou a odcizenou atmosféru filmu dost výrazně umocňuje. A Richardsonová a Byrne si nevedou o nic hůř. A... Nikdy z toho nebude můj nejoblíbenější Cronenberg, do mého top 100 se Pavouk asi taky neprotlačí, ale na každý pád to byl opravdu silný a výrazný zážitek. Velmi, velmi zajímavé. Nějak nenacházím slov... Čtyři. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (6)

  • Spiderovy (Ralph Fiennes) potíže s rodinnou historií jsou skutečnou psychologickou diagnózou nazvanou Capgrasův syndrom. Jedná se o duševní poruchu, kdy si osoba myslí, že někdo z rodiny, blízký přítel, rodiče nebo partner byli nahrazeni identicky vypadajícím dvojníkem. Lidé s touto poruchou při pohledu na přátelé, partnera či sami sebe v zrcadle věří, že vidí dvojníky. (Zdroj: ČSFD)
  • Samuel Beckett bol jednou z režisérových inšpirácií pre film. Fotografie spisovateľa boli pripnuté okolo scén a Fiennesov účes je dokonca modelovaný podľa Beckettovho. (Bilkiz)
  • Scénář k filmu obsahoval pouhé čtyři stránky. (darek kartac)

Reklama

Reklama