Reklama

Reklama

eXistenZ

  • Česko eXistenZ (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna z nejlepších programátorek počítačových her Allegra Geller testuje novou hru ve virtuální realitě. Na začátku je napadena fanatickým zabijákem, který používá podivnou organickou zbraň. S pomocí přítele Teda se jí podaří uniknout a ten s ní zůstává jako její ochránce. Přistroj, ve kterém je uložena jediná verze programu eXistenZ je poškozen a tak Allegra přesvědčuje Teda, aby si nechal zavést port přímo do svého vlastního těla a mohli tak pokračovat ve hře. Události směřují k rozhodujícímu souboji, ve kterém se dvojice dostává do podivného nebezpečí a již není schopna rozpoznat, kde je hranice mezi skutečností a virtuální realitou. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (434)

Tommy987 

všetky recenzie používateľa

Videodrome upgraded na nové milénium. Videokazety nahradili "počítačové" hry a "živé" konzoly z geneticky upravených obojživelníkov, paranoja a relatívnosť našej reality však zostala. Herecké výkony sú adekvátne prostrediu, v ktorom sa nachádzame (t.j. nie sú úplne prirodzené, ale keďže sledujeme nie postavy, ale postavy hrajúce postavy hrajúce postavy atď, tak prečo by aj mali byť?) a celý film je nadmieru zábavný a zamysleniahodný. Trikrát hurá pre démona Davida Cronenberga. 10 / 10 (ale Videodrome je lepší) ()

sepp 

všetky recenzie používateľa

Inu, co na to rict. Namet bezpochyby zajimavy a slibny a ono stridani "realit" je zpracovano ze scenaristickeho hlediska dobre, vcetne uplne finalni sceny, ktera by nemohla byt lepsi. Jude Law vse navic zahral s bravurou sobe vlastni, navic v dobe kdy byl obsazovan pro svuj opravdu velky herecky talent a ne kvuli jeho roztomiloucke tvaricce. Mensi zapor bych ale videl v malem prokresleni postav, i kdyz chapu, ze teziste filmu je nekde jinde. Velmi me potesilo obsazeni nekterych mych oblibenych tvari, zejmena pak genialniho W.Dafoe a i vsechny ty nechutnosti, pro Cronenberga tak typicke, mi nevadily a docela jsem si je uzival ;) A i presto, ze film po prvnim shlednuti vyzniva jaksi plytce a ani nemam chut se na nej kouknout znova, nejaky dojem ve me zanechal a v me hlave si sve misto vydobyl, coz je nepochybne pozitivum. Celkove tak 3,5*. ()

Reklama

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

"Everything is so dirty, absurd, grotesque." Esenciálny Cronenberg, ktorý strašne rýchlo ubehne, ako to už býva so všetkým dobrým. Virtualita nahrádza realitu, pudová posadnutosť hrou sex, herný charakter skutočné vlastnosti... V roku 1999 nebol natočený len jeden Matrix! Videné v rámci Season Challenge Tour (týždeň so sci-fi filmom). ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to nadpriemerný akčný sci-fi thriller od Davida Cronenberga. Má dosť dobrý príbeh o úspešnej programátorke počítačových hier a zamestnancovi spoločnosti, ktorí pri prezentácii jej najnovšej hry, ktorá má byť úplnou revolúciou v odbore čelia atentátnikovi, ale podarí sa im uniknúť. Na ceste musia spojiť svoje sily a využiť hru, aby celú situáciu zachránili, no kvôli jej prepracovanosti majú postupne čím väčší problém uvedomovať si, čo je stále reálne a čo už len hra. Spracovanie nie je zlé, ale dalo sa to podať aj lepšie. Podobný typ zápletky mám rád, vždy ponúkajú slušný potenciál, či už ako dynamický akčný thriller, ale hlavne po stránke nápaditosti a prístupu k jednotlivým realitám, ale v tomto prípade mám z toho skôr také vlažnejšie pocity. Kladov je tu dosť, obe postavy mi sadli, takže som im fandil, tempo je po celý čas úplne ideálne, vďaka čomu sa na to po celý čas dá bez problémv pozerať, no hlavne oceňujem celý ten prístup ku konzolám, hrám a podobne, čo mi prišlo dosť originálne a vďaka tomu to pôsobí tak správne úchylne. Ale zároveň som mal pocit, akoby tvorcovia všetky svoje nápady použili len na túto oblasť, inak mi dej príde až moc jednotvárny, tu je tých lepších nápadov minimum a navyše som po celý čas neveril tej údajnej výnimočnosti hry, lebo takýto postup v hre mi príde až moc nezaujímavý. No záver mi celkom sadol, aj keď tiež nie je originálny. Takže pozerá sa na to celkom dobre, len jednoducho v priebehu ma omnoho viac zaujímalo, s akým prídu ďalším nápadom ohľadom konzol, než samotný dej a to je predsa len trochu problém. Inak o nejakej akcii sa tu moc hovoriť nedá, tu sa jedná skôr len o pár zanedbateľných maličkostí. Herecké obsadenie je na tom dobre, sympatické hlavné duo Jude Law a Jennifer Jason Leigh a z vedľajších postáv potešia hlavne Willem Dafoe a Ian Holm. S réžiou a technickou stránkou som dosť spokojný, David Cronenberg má svoj štýl, ktorý mi sedí, ale s týmto scenárom sa už z toho viac získať nedalo. Takže lepšie hodnotenie dať nemôžem, k tomu by som potreboval o niečo zaujímavejší dej, ale aj tak je eXistenZ dostatočne zaujímavý film, ktorý sa rozhodne pozrieť oplatí a hlavne fanúšikom tohto režiséra. 65% ()

Hrabka 

všetky recenzie používateľa

Vcelku zajímavá sci-fi tématika o jakýchsi virtuálních herních světech, ale to zpracování, to zpracování... Fakt mi to přišlo místy hrozně přiblble natočený s celou řadou takových divných momentů, co to prostě kazily. I ta storka byla taková divná. Takže dvě hvězdy za nápad, ten zbytek stál za prd. 50% ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (10)

  • Přestože Cronenbergova díla nikdy nebyla zárukou finančního úspěchu, nenajdeme v jeho filmografii větší propadák než eXistenZ, který nepokryl zisky z tržeb své patnáctimilionové náklady ani z pětiny. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Dvaja z producentov filmu sú Maďari, preto nemusí byť náhodou veľkosť písmen v jeho názve. Medzi veľkými X a Z vzniká slovo "isten", čo po maďarsky znamená "boh". (tomashrabek)
  • V úvodnej scéne, kde sa predstavuje hra "eXistenZ", prichádza do miestnosti oneskorenec, ktorý má v pláne spáchať na autorku hry atentát. Na jeho identifikačnej karte, ktorú si necháva oskenovať, sa na spodku nachádza riadok textu, ktorý je písaný v starovekej babylončine. (tomashrabek)

Súvisiace novinky

Hollywood podle Cronenberga

Hollywood podle Cronenberga

07.02.2006

Intriky a výstřednosti všeho druhu v americkém filmovém průmyslu budou stěžejním tématem připravovaného tragikomického dramatu kanadského režiséra Davida Cronenberga (Dějiny násilí), MAPS TO THE… (viac)

Reklama

Reklama