Reklama

Reklama

Vianočné prázdniny

  • Česko Vánoční prázdniny (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Dom Clarka Wilhelma Griswolda Juniora (Chevy Chase) v Chicagu toho roku dýcha naozajstnou vianočnou atmosférou, čo zaznamenala aj jeho manželka Ellen (Beverly D´Angelová), syn Rusty a dcéra Audrey. Clark sa rozhodne pozvať manželkiných rodičov Arthura Smitha a Francis Smithovú, ako aj svojich rodičov Clarka Griswolda Seniora a Noru Griswoldovú, jeho tetu Bethany a uja Lewisa, aby sviatky strávili s nimi. Clark sa zo všetkých síl snaží, aby išlo všetko ako po masle, no akonáhle sa vo dverách zjavia hostia, veci sa mu vymykajú spod kontroly. Veľkým prekvapením je napríklad to, že na sviatky sa bez pozvania či ohlásenia dostavila aj jeho sesternica Catherine z Cansasu aj so svojím neporiadnym manželom Eddiem a ich dvoma deťmi Rockym a Roby Sue. Clark ozdobí vonkajšok domu dvesto drôtmi svietidiel, z ktorých každá obsahuje 100 žiaroviek, čo spolu predstavuje 25 000 žiaroviek. Okrem toho ho hnevajú susedia, no snáď najviac práca. Bol si totiž istý, že dostane vianočný bonus, a tak bude mať dosť peňazí na to, aby si dal postaviť bazén v záhrade. Šéf však neráta so žiadnymi vianočnými bonusmi. Táto správa Clarka veľmi rozladí, no Eddie (Randy Quaid) sa rozhodne pomôcť mu a zachrániť tak dokonalé Vianoce... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (584)

MM11 

všetky recenzie používateľa

Jeremiah S. Chechik svým debutem oslnil a velká škoda pro filmové fanoušky, že svůj výkon už nedokázal zopakovat. Určitě by se slušelo říct, že Vánoční prázdniny nesklouzávají k laciným moralitám, a přesto jsou vánoční snímek jako stvořené. Vytvořit takovou směs není lehké. Právě za tohle se sluší dát tvůrcům největší pochvalu. Totálně zmrvený dabing (věčná škoda) už s filmem samotným nemá nic společného. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Ono to možno nie je úplne vrchol komediálneho vkusu. Ale je to klasika. Hodnotiť toto objektívne mi teda nie úplne prináleží. Vyrastal som na Chaseovi a na jeho Griswoldovcoch. Humor bol síce streštený ale nie násilný. Bol tam priestor pre ľudské momenty - keď otec Clark vysvetľuje chudobnej neterke, že Santa Klaus je skutočný - čo filmu dodávalo takú tú čarovnú prímes, čo k Vianociam patrí. Filmová hodnota je ale skôr v ukážke toho, ako mladé hviezdy začínali. Vďaka tomu, môžeme porovnávať aj to, čo dosiahli, aj či vôbec uspeli. Však Leonard. Každopádne 80 a 90. roky Hughesovi priali a toto je jeden z ďalším príkladov. Objektívne 3*. Ale ako vravím. Túto sériu mám rád. ()

Reklama

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Už mnoho let nezbytná součást mých Vánoc.Všude kolem záplava lásky,tradic a falešných citů a díky rodině Griswoldových se můžu hodit do klidu a od srdce(a jiných vnitřních orgánů) se zasmát.Po těch letech už přesně vím,kdo a kdy použije jakou hlášku,ale i tak to stále funguje a já se u sledování královsky bavím. ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Chevy Chase a jeho rodinka Griswoldovcov patrí medzi dnes už vyslovene klasické komédie z amerického prostredia, pričom celá séria ich filmových dovoleniek má u mňa hodnotenie približne v rozmedzí 3-4. Škoda len, že už ju mám príliš opozeranú a žiaden vtip mi teraz nepríde viac než úsmevný. Jednoducho pri žiadnom sa z chuti, z plných plúc nerozosmejem. Ale to akosi nie je chybou tvorcov, skôr zubom času. ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Výborná vianočná komédia plná už asi kultových scén ("stromček", veverička, starý otec, pečený moriak, vysvietený dom). No tým, že sa film pokúša mať aspoň jednu vtipnú scénu na 10 sekúnd, občas sa stane, že to nevyznie smiešne, ale trápne (predbiehanie pod kamión, spúšťanie sa na tej plechovej veci, Randy Quaid...) Aj napriek banálnemu scenáru však v konečnom dôsledku vyznieva táto komédia veľmi dobre - *** 1/2, pokiaľ to pozeráte na Vianoce a máte dobrú vianočnú náladu, tak za ****. ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (39)

  • Film mal pôvodne režírovať Chris Columbus. Od projektu však odstúpil kvôli nerešpektovaniu zo strany Chevyho Chasea (Clark Griswold). Columbus bol v tom čase začínajúci režisér, kdežto Chase bol hviezda. Scenárista Vianočných prázdnin, John Hughes, však v Columbusovi videl potenciál a o dva týždne mu poslal scenár k Sám doma (1990). (AAsniper)
  • Drevené zábradlie, ktoré Clark odpílil motorovu pílou, sa objavilo znova na svojom pôvodnom mieste v scénach, keď utekala celá rodina nahor pred veveričkou. (megacik)
  • Pri prvom pohľade na osvetlený dom je vidieť, že zhruba v mieste, kde Clark vystrčil hlavu z podkrovia, je prvé poschodie a podkrovie je akési malé (podľa tohto je podkrovie maximálne 1 meter vysoké a určite sa tam nedá chodiť). Komín pri tejto scéne je tiež trochu ďalej a v jeho okolí sú konáre stromu, čo je rozdiel v porovnaní so scénou, keď Clark vystrčí hlavu z podkrovného okna. (megacik)

Súvisiace novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (viac)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (viac)

Reklama

Reklama