Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anthony „Hub“ Hubbard (Denzel Washington), šéf spoločnej protiteroristickej jednotky FBI a NYPD, je muž poverený ochrániť mesto pred nebezpečenstvom, ktoré v súčasnosti stále narastá. Jeho prácou je odhaľovanie a trestanie zločincov. Elise Craftová (Annette Benningová) je tajnou agentkou CIA, ktorá má spojenie s arabskou komunitou v USA a nejednoznačné vzťahy k podozrivým. Má úzkou väzbu na svojho informátora a milenca Samira Nazhdeho (Sami Bouajila). Jej činnosť, podobne ako zahraničná politika jej vlády, je komplikovanejšia ako Hubbova. No teraz sú títo dvaja nútení spolupracovať, dočasne vytvoriť neľahké spojenectvo, keďže teroristické násilnosti hrozia paralyzovať mesto. Kým sa Hub s Elise snažia zvládnuť situáciu, volanie verejnosti po bezpečnosti a vystupňovanie teroristických aktivít prinútili prezidenta Spojených štátov siahnuť po krajných prostriedkoch. Prezident vyhlásil výnimočný stav a požiadal o pomoc armádu. Generálmajor William Devereaux (Bruce Willis) je rozumný, rozvážny vojak, ktorý si uvedomuje nebezpečenstvo, plynúce z prítomnosti armády v uliciach amerického mesta. Hoci s tým nesúhlasí, nemá na výber a keď dostane rozkaz, ako správny vojak ho bez zbytočných slov poslúchne. Boj s teroristami sa čoraz väčšmi stupňuje a všetci traja musia čeliť dileme v situácii, ktorá otriasa samotnými základmi demokratickej spoločnosti a zásadami, na ktorých je postavená. V ktorom okamihu sa ochrana bezpečnosti občanov dostáva do konfliktu s ochranou ich občianskych práv? Ako sa občania slobodnej krajiny zachovajú zoči-voči tak vážnemu nebezpečenstvu? Ako rýchlo zabudne krajina na Ústavu? (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (216)

Jordan 

všetky recenzie používateľa

odosobniac sa od udalostí 9/11/01, ktoré vrhajú na tento filmy trochu iné svetlo a snažiac sa o akú-takú objektivitu a pohľad na dielo ako na film "vytrhnutý" z kontextu (min. z kontextu, ktorý sa v dobe vzniku filmu nedal ani len predpokladať, skrátka neexistoval) musím povedať, že sa jedná o mierne nedocenený thriller, ktorý ma prekvapil a rozhodne nie je nudný, odfláknutý či nezaujímavý; Edward Zwick je režisér, ktorý ak dostane dobrý scenár a solídnych hercov, urobí poctivú prácu dosahujúcu rešpektovateľných kvalít v rámci žánru - a v tomto prípade mal k dispozícii šikovný scenár, kde sa síce ku koncu začalo vkrádať na môj vkus trochu viac patriotizmu, pacifizmu a všeľudskej empatie prezentovanej zo strany hlavného hrdinu Anthonyho Huba mierne nešikovným spôsobom (až stojí za zváženie, či tento obrat bol aj v pôvodnej verzii scenára), no neobsahuje vadivé prvky, trápne momenty, logické diery či neuveriteľné obraty (ani po stránke akčnej, ani po stránke politickej a dokonca ani po stránke "psychologicke" - preto zátvorky, lebo psychológia v tomto filme nie je a ani nemá byť doménou, predsa len ju nemožno obísť), v prvej (lepšej) polovici sa dobre pracuje s odokrývaním vzťahov, postáv, svižné dialógy, ktoré nie sú (ako väčšina súčasných politických thrillerov) ochudobnené ani o hlášky či vtipné momenty a nadmieru uspokojivá priemer prevyšujúca réžia, ktorá dokáže diváka zaujať (čo je v úvodných momentoch filmu to najdôležitejšie); najlepší výkon podal Tony Shalhoub, potom (mňa osobne) celkom príjemne prekvapil Willis v chladne zápornej role - mala šarm a i keď používal tie isté pohľady, pohyby a ksichty, ako vo väčšine iných filmov, predsa to nebol klaďas willis, ale slizký mocichtivý militantný maniak, Denzel predviedol priemer, Annette je pani herečka, ktorá má naviac, ale aspoň ukázala krásne belostné a hladkooholené sexy nohy; Veľmi silné thrillerové tri hviezdičky (hraničiace so štyrmi) a moje osobné prekvapenie, prečo je v tvorbe pána Zwicka tento film zaostávajúci za snímkami, ktoré nie sú podľa mňa oproti tomuto filmu lepšie . . . ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Smutne vizionársky, ale lepší film to z toho automaticky nerobí. Svojho času dosť očakávaný film (renomovaný režisér, Bruce Willis v prekvapivo negatívnej úlohe, fajnový 70-miliónový rozpočet...) prepadol (116 miliónov na celosvetovej tržbe) a plným právom. Herecké výkony nestoja za veľa - Denzel Washington, Tony Shalhoub a Annette Bening sú s výnimkou pár chemických úsmevov nezaujímaví. A Willis v „mrazivej zápornej úlohe"? Ten veru takmer až fyzicky bolí, vôbec sa do úlohy nehodí, nemá na to. Edward Zwick (LEGENDA O VÁŠNI) režíruje s atmosférou a s napätím len hŕstku akčných scén (nezabudnuteľná je hlavne tá s autobusom), ostatné sú nudné, slabé, matné, rutinné a nevýrazné. ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Ne, ne a ne. Takhle se neda tocit politicky akcni thriller. Zwicka povazuju za celkem slusnyho rezisera, ale tohle opravdu ne. Pribeh je naprosto nudnej skoro nic se tam nedeje, porad nekdo neco probira, zkouma resi a divak usina. Vse to zachranuje jen vykon Denzela Washingtona, ktery sice nepredved nejaky megalni vykon, ale presto nadprumer. Skoda, ze nedostal vic prostoru Bruce Willis, jehoz krapet silenej general je docela dobrej. Cekal jsem, ze aspon ke konci kdyz mesto obsadi armada a zacne vsechny zatykat a otravovat, se to rozjede, ale taky me to zklamalo. Tony Shalboub me spis zklamal, protoze tam furt jen tak stal a cumel. A "necekany" konec sem cekal uz hodinu pred koncem filmu. Zwick se snazil o co nejvetsi realisticnost, jenze vysledek je neco tak neuveritelne nudneho, ze neni sance aby to at uz celkem slusne herecke vykony a nebo hudba zachranily. Tenhle film se Zwickovi skutecne nepoved. ()

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Jenom dvě věci k sobě jdou ještě hůř než sex a finále mistrovství světa - lidská práva s terorismem. Prosím vás, jaká práva asi tak může mít terorista? Leda tak právo vybrat si končetinu, kterou mu useknou jako první. Ti, co protestují proti násilí páchaném při výsleších jsou určitě zároveň ti samí schizofrenici, kteří nejvíce řvou a nadávají, když se stane nějaký průser. Takže lidská práva sice ano, ale když je 90% jisté rasy terorismem posedlá chátra, není náhodou lepší vyházet je vidlema pryč všechny? Tohle není jako když kvůli pár kreténům nesmíte dávat železo do výkupu, tady jde o píseček, na kterém bych si třeba já docela rád hrál v klidu. A kdo tvrdí, že se to týká jen Američanů, ten asi dlouho neviděl globus. ()

silent cut 

všetky recenzie používateľa

Postavy mi do tohoto příběhu zapadly jak Afgánci do jeskyně a o tom to vlastně celé bylo. Pokud tady někdo nepochopil, na čí stranu se tenhle film staví, asi měl doma v počítači nějakou special cut edition, protože scéna z oploceného stadionu plného lidí, kteří tam z 99.99 procent nepatří je jasnou deklarací faktu, že lidi jsou lidi a morálka je otázkou zcela relativní. Pro mne osobně to byl neuvěřitelně působivý film...a to mi stačí... ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (23)

  • Približne po 1 hodine a 31 minútach hovorí Elise (Annette Bening) s Tonym (Denzel Washington) v aute. Nemá takmer žiadny viditeľný make-up. O minútu neskôr v tej istej scéne má riasenku, rúž atď. (Pat.Ko)
  • V roku 2007 vydané vydanie DVD s názvom "Martial Law Edition" obsahuje komentár od producenta/režiséra Edwarda Zwicka a výkonného producenta Petera Schindlera, ktorý čiastočne poskytuje analýzu filmu z pohľadu udalostí po 11. septembri a vojny proti terorizmu. (Pat.Ko)
  • Na strategickom stretnutí jeden z účastníkov cituje Lincolna a jeho zastavenie habeásovej listiny v roku 1862. Iný účastník tvrdí, že tento čin bol vyhlásený za nezákonný Najvyšším súdom a cituje prípad "Ex Parte Milligan." Skutočný prípad, ktorý sa týka tohto incidentu, je "Ex Parte Merryman." Prípad Milligan sa týkal vojenského súdu civilného občana. Vo svojom rozsudku určil, že civilisti nemôžu byť súdení vo vojenských súdoch, s výnimkou konkrétnych okolností, ktoré prípad Milligan nespĺňal. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama