Reklama

Reklama

John J. Rambo (Sylvester Stallone) pricestoval do amerického provinčného mestečka Hope hľadať priateľa z vojny, s ktorým bok po boku bojovali v špeciálnej jednotke vo Vietname. Prichádza však neskoro, pretože jeho priateľ medzičasom zomrel na následky chemickej zbrane známej pod menom „Agent Orange“, ktorej pôsobeniu boli vystavené aj americké jednotky bojujúce vo vietnamskej džungli. Keďže polícia považuje viacerými vyznamenaniami oceneného vietnamského veterána za tuláka, zatknú ho a posadia do väzenia. Miestny šerif Will Teasle (Brian Dennehy) netuší, že tým spustil smrtonosnú lavínu – pretože prebudil Rambove inštinkty! Tomu sa totiž v dych vyrážajúcom tempe podarí uniknúť z väzenia a na ukradnutej motorke si to zamieriť do neďalekých hôr. Keď tam dorazí, ocitne sa vo svojom živle: a tým je guerillská vojna! V tomto štádiu už ani Rambov bývalý nadriadený plukovník Samuel Trautman (Richard Crenna) nedokáže oboch mužov zastaviť v ich boji na život a na smrť... (TV Markíza)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (1 102)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Myslím, že tomu nerozumiete. Neprišiel som zachrániť Ramba pred vami. Prišiel som zachrániť VÁS pred Rambom.“ Ak ste Ramba videli ako deti, je to pre vás nekompromisná kultová klasika. Ak ste ho ale nevideli celé desaťročia a potom sa k nemu zase vrátite, možno zostanete zaskočení, ako strašne odlišné je to od dvojky alebo trojky. Jednotka je skoro až komorná psychologická dráma s fakt brutálne temným charakterom v titulnej úlohe. Akcie je vcelku málo, je surová, drsná, naturalistická a v "dobrom" hnusná (nie explicitná, ale strašne... ťažká). Jednotka je nečakane realistická, čomu pomáha pôsobivá sychravá výprava nádherných obrovských lesov Severnej Ameriky, kde jeden traumatizovaný vojak z vietnamskej vojny vedie svoju vlastnú súkromnú vojnu s miestnym zakomplexovaným, xenofóbnym šerifom (Brian Dennehy). Bude musieť prísť až plukovník Trautman (skvelý Richard Crenna), aby nám rozpovedal Rambov desivý príbeh. Snímke pomáha nielen presvedčivý, na doraz idúci Stallone a výstižne obsadené vedľajšie postavy, ale tiež surové akčné detaily, pôvabne silácke hlášky („Plukovník, vy mi chcete povedať, že prehrám, ak naňho pošlem 200 chlapov?“ – „Chcem tým povedať len toľko, že ak ich naozaj pošlete 200, musíte si najskôr zohnať veľa vriec na mŕtvoly.“) a sympaticky krátka minutáž; hodina a pol je tak akurát, aby to nestihlo nudiť a zároveň aby to nebolo ani príliš skratkovité. V pôvodnej verzii Rambo zomrel (zastrelil sa Trautmanovou zbraňou), scénu však napokon vystrihli (vďakabohu, je dosť hrozná, nájdete ju na YouTube), ale fragmenty z nej môžete vidieť v nočnej more v štvorke. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Takto sa to má robiť. Ukážka toho, že aj akčný film si môže získať "slabého" diváka a dramatickou líniou to potvrdzuje. Takto má vyzerať film, ktorý nestráca na atraktivite, natočený za pár miliónov a nestratí atraktívnosť ešte veľmi dlho. Takto si chcem pamätať Sylvestera navždy. A vďaka za to, že bol natočený alternatívny záver, pretože mohli vzniknúť ďalšie diely. 95%. ()

Reklama

choze 

všetky recenzie používateľa

"Don't push it, or I'll give you war you won't believe. Let it go." Melancholický chlapácký doják o traumatizované mašině na zabíjení a její těžké cestě domů. Nemluvný, skoro autistický hrdina, který přepíná z melancholického váguse do soustředěného válečníka, ješitný šerif, otcovský vojenský velitel a nehostinný horský terén ideální pro partyzánskou válku. Vyvážená kombinace akčního filmu a hořkého dramatu s dojemným huhňavým závěrem. ()

CheGuevara 

všetky recenzie používateľa

Rambo za tu dlouhou dobu nezastárl ani o jeden den a je stále ve skvělé formě. Tahle klasika i dnes s přehledem nakope zadek drtivé většině soudobé akční produkce. Neskutečně uvěřitelný a charismatický Stallone se drží při zemi a je tomu jenom dobře. Áčkový akčňák, který nic ze své působivosti nezapomněl, je dokonalým archetypem akčního dramatu dotaženého do filmařského absolutna. ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

|| Scenár: Michael Kozoll, William Sackheim, Sylvester Stallone / The novel by David Morrell | Hudba: Jerry Goldsmith | Produkcia: Buzz Feitshans, Mario Kassar, Andrew G. Vajna | Distribúcia: Orion Pictures | Štúdio: Anabasis Investments N.V. | Rozpočet: 14 miliónov $ | Tržby: 125,212,904 $ || Film z ratingom "Must see". Rambo rulezz! ()

Galéria (142)

Zaujímavosti (111)

  • Počas natáčania bol odcudzený nákladný automobil, v ktorom bolo 50 strelných zbraní pre potreby natáčania. (WalterIK7)

Súvisiace novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (viac)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (viac)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (viac)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (viac)

Reklama

Reklama