Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1941 a mladý neurotický scénárista prožívá v nehostinném hotýlku mučivý existenciální zápas při psaní scénáře na objednávku hysterického šéfa hollywoodského studia, nucený přitom odložit vlastní autorská kritéria. Jeho jediným přítelem v osamocení a prázdnotě je tlustý pojišťovací agent z vedlejšího pokoje, ironicky krásná, permanentně indisponovaná postava. Atmosféra je plná tajemství, stínů a Finkových obsesí. Film je proložený množstvím zvukových a obrazových znaků (makrodetaily, zvláštní záběry). Interiéry i exteriéry jsou důsledně stylizované (světlé barvy prostředí spjatého s vedením studia, resp. pochmurné červenohnědé odstíny a pološero Finkova působiště). Sugestivnost pohybů kamery (bratři Coenové se ve všech svých filmech famózními jízdami kamery těší z kinematografických možností), herectví a zvuku (zvuková rovina je povýšena do neobvyklé významové polohy) dramatizuje banality a vytváří falešné napětí s absurdními zvraty. Film je jakousi kombinací Kafky, Hitchcocka a Harolda Lloyda. Bratři Coenové ve svých znamenitých dílech představují vtipný surrealismus dneška, baví se hrou citátů, rafinovaností a klišé. Jejich absurdní noční můry plné krutosti a černého humoru prozrazují zájem o klasický "film noir" a drsnou školu a vytvářejí stylově vycizelovaný, skeptický obraz lidské existence. Lehké komediální nadsázce jejich filmů odpovídá částečně exaltovaný herecký projev i občasná, s kýčem hraničící symbolika. Patří k čelným představitelům podnětného proudu amerického nezávislého filmu. Film byl roku 1992 nominován na Oscara v kategoriích výprava, kostýmy, mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Michael Lerner). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (247)

Murrro 

všetky recenzie používateľa

Ó, áno... tvorivé bloky, deštruujúce miestnosť! Ó, áno... nedocenené vrcholy! Ó, áno... viera v umenie! Škoda pomalšieho rozjazdu a niekoľkých do prázdna vyšumených postavičiek... Za skvelé vystihnutie reálií scenáristického duševna a za premakanú technickú stránku by som bol ochotný dať plný počet. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Na tenhle film jsem byl fakt natesenej, posledni film od Coenu, co mi zbejval skouknout a Coeni me ani tentokrat nezklamali. Hlavni tema filmu, ze spisovatel ma blok a nemuze vymyslet pribeh, sice neni nic originalniho, ale zpusobem vypraveni Coenu a ty veci okolo z toho opet, jak uz je u nich zvykem, delaj vysoce originalni filmecek. Prvni pulka filmu je sice takova vlaznejsi, ale pak se to slusne rozjede a dojde i na sceny, ktery do komedii dvakrat nepatri, vcetne brutalniho zaveru s uchvatnym Goodmanem. Samotnej Turturro vypada jak silenej uchyl, ale je v roli naprosto perfektni. A jeste musim zminit Shalhouba, to byl taky spravnej magor. Akorat me nastval konec, ze jsem se to nedozvedel. Nebudu rikat co, kdo videl, pochopi. Sice to neni na cistejch 5*, i kdyz me film nezklamal, ale Coeni maj zkratka lepsi filmy. ()

Reklama

BoPo 

všetky recenzie používateľa

Zrejme je to film, ktorý sa s odstupom času a potom čo sa v hlave rozleží dostáva do iného svetla. No ja preferujem filmy, ktoré sa mi páčia hneď pri sledovaní a nie až po nejakom intelektuálnom rozbore a výklade mnohých symbolov a náznakov. Tento film ma jednoducho nezasiahol. Tie dve hviezdy sú za hercov, ktorý si svoje postavy zahrali s chuťou. ()

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Barton Fink aneb nesnesitelná krutost krize tvůrčího psaní. Slabost pro divnověci u mě opětovně potvrzena, tohle je velmi zvláštní kousek. Bloklý Fink si nedokáže ujasnit a setřídit myšlenky, natož pak nadatlovat souvislý text. Bodrý soused Charlie je mu vždy ochoten nalít sklenku a sepsat „životní“ pojistku komukoli, k nim buranský šéf studia, poklonkující sluha Lou, nasávající spisovatel, podivínský Chet tvoří úžasné panoptikum zlatého věku Hollywoodu. Sekretářka, brokovnice, balíček! ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa trošku slabší kúsok od skúseného dua Coneovcov. Film ma zaujal , ale s pribúdajúcim záverom som čakal nejaké prekvapko a ono nič. Záver nejako vyšumel do stratena a po skonení som sa neubránil pocitu , že tento film mi vlastne nič nedal. Zaujal, navnadil a potom kopol do riti. J. Goodmanovi to ale s brokovnicou seklo. 60%. ()

Galéria (98)

Zaujímavosti (25)

  • První hlas, který ve filmu uslyšíme, patří Johnu Turturrovi. (MrCreosote)
  • John Turturro, hrající Bartona Finka, představoval v předchozím snímku bratří Coenů postavu, která potkala muže v domě s názvem "The Barton Arms." (MrCreosote)
  • Role byly Johnu Turturrovi, Johnu Politovi, Stevu Buscemimu a Johnu Goodmanovi psány přímo na tělo. (MrCreosote)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené