Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Automechanik Frank Leone (Sylvester Stallone) si odpykáva trest za ublíženie na zdraví, ktorého sa dopustil pri obrane kamaráta pred partiou násilníkov. Do vypršania trestu mu zostáva už len šesť mesiacov. Jedného dňa ho však z relatívne voľnej väzby v norwoodskom väzení prevezú do väznice Getaway. Tam ho na príkaz sadistického riaditeľa Wardena Drumgoolea (Donald Sutherland), ktorý s ním má nevybavené účty, týrajú tak dozorcovia, ako aj väzni. Frank všetko príkorie statočne znáša do chvíle, keď sa v ohrození ocitne aj jeho priateľka Melissa (Darlanne Fluegel). A to je moment, v ktorom sa Frank rozhodne z väzenia ujsť. Netuší, že presne to chcel riaditeľ dosiahnuť a nastražil na Franka pascu... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (331)

Aluska88 

všetky recenzie používateľa

Nevím, jestli se zrovna toto slovo hodí pro film z vězeňského prostředí, ale nemohu jinak. Krása. Sylvester je velká osobnost a do většiny svých postav dokáže vždy vnést i velké množství citu, pochopení a jakoby snad i zranitelnosti, či jak to mám nazvat. A to navzdory mnohdy typicky "drsňáckým" charakterům. Snad za to mohou ty jeho "psí oči.":) I za tuto část jeho osobnosti ho mám moc ráda. A když se ještě "Rocky" spojí s Billem Conti, stává se Kriminál hned o něco lepším místem. Contiho charakteristický styl jsem ihned rozpoznala a uvědomila si, že svou hudbou jakoby ukazuje velkou sílu, motivaci, odhodlání a touhu bojovat navzdory všem a všemu. Zvláště scéna v autodílně je dokonalá. Ostatní vězeňská banda se skládá z různých existencí. Hláškující a potrhlý mladý Tom Sizemore, naprostý parchant Sonny Landham (aneb slovy z Predátora: "Co to Billyho furt žere? - "Nevím, majore, je divnej už od rána":) a taktéž sotva postřehnutelná rolička Dannyho Treja. Přemýšlím, jestli ten maník hrál v nějakém filmu, kde by nebyl v base:) Pokud byste byli v base, tak setkání s Dannym by byla jistě jedna z těch nejhorších věcí, které by se Vám tam mohly stát. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Starý dobrý Sylvester Stallone v realisticky laděném kusu coby trestanec, díky kterému to po celou stopáž příjemně ubíhá, aby pak na závěrečných patnáct minut scénáristé ubrali plyn a solidně načrtnuté drama tak trochu zašlapali do bláta dvora getawayské věznice. Sly (je to sakra jeho film) chvíli vzpurný, jindy nezlomný, aby si odkroutil jen to, co má, a mohl se vrátit ke své milé. Drsný život za mřížemi je cítit, předvídatelnost a přímočarost děje lehce vadí. I tak nostalgická vzpomínka poctivé staré školy. Vzácný úsměv Johna Amose potěší, démonický výraz Donalda Sutherlanda také. Palec nahoru i za skladatele Billa Contiho. ()

Reklama

Jordan 

všetky recenzie používateľa

danny trejo hrá vo všetkých väzenských filmoch - tuším, že on v reálnom živote aj naozaj sedel... john amos ako obor v rifľovke a sutherland v jednej zo svojich najzápornejších polôh sú super protiváha zoskupeniu "väzňov-správňakov" okolo psích očí - automechanika a večného romantika stalloneho; na tomto filme si okrem toho, že v rámci žánru väzenských filmov vôbec nie je originálny, no našťastie je slušne remeselne zvládnutý a dobre obsadený, všimnite, že VŠETKY záporné postavy sú tu beloši a VŠETCI černoši sú tu kladní; inak je to pomerne predvídateľné, no stále viac si uvedomujem, ako stallone nie je ako herec úplne márny - má len tú smolu, že je to teda riadne krivá držka a hora žíl na svaloch a na zozname svojej kinematografie má po roku 90 veľmi veľa kadejako žánrovo pestrých filmov, takže sa zabúda na dobu spred roku 90, kedy to boli skôr drámy, na to, že on sa vážne pokúša hrať (a občas mu to aj ide) a že je teda činný aj ako scenárista, režisér a producent... ()

mzss1 

všetky recenzie používateľa

Dokonalý film, který dobře funguje i jako drama. Přesně se člověk doví jak to chodí v ostrých kriminálech. Stallone zde hraje velmi dobře, příběh je zajímavý, film někdy drsný. Něco mi ve filmu chybělo, mohla být tak o 15 minut kratší stopáž a víc akčních scén, ale nevadí, přesto hodnotím slušných 80% = **** ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Pohodová žánrovka z komornější a mírumilovnější linie Slyovy tvorby, kde místo ikonických supermanů, co střílejí záporáky po stovkách, hrál obyčejné chlápky (KOČIČÍ ZLATO, DO ÚTOKU) nebo si střílel sám ze sebe (TANGO A CASH). Sympatické kladné postavy, dobré záporácké duo Sutherland-Landham, pěkně vygradovaný konflikt a pár zapamatováníhodných scén (fotbalový zápas v bahně, který byl k vidění i v pozdějších SPÁČÍCH, opravování a provětrání auta, finále s elektrickým křeslem). ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (10)

  • Automobil, který vězni staví v garáži, je Ford Mustang Coupé ročník 1965. (Ruuzha)
  • Vo filme si zahrali i skutoční väzni zo štátnej väznice Rahway, v priestoroch ktorej sa v priebehu októbra až decembra 1988 nakrúcalo. Podľa Sylvestra Stalloneho (Frank Leone) si ju vybrali kvôli tomu, že sa radí k najtvrdším v USA. (Chatterer)
  • Vo filme pridelili Frankovi (Sylvester Stallone) väzenské číslo 5-1-0. Vždy keď sa ho naň spýtajú, hlási sa ako väzeň Five-Ten, čiže 5-10. Výška herca je 5 stôp a 10 palcov, v skratke po anglicky five-ten. (martincba)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (viac)

Reklama

Reklama