Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Adaptácia klasickej literárnej predlohy Victora Huga.  Jean Valjean sa dostal na galeje kvôli tomu, že ukradol chlieb, aby nasýtil svoju hladujúcu rodinu. Kvôli neúspešným pokusom o útek sa napokon na slobodu dostal až po dvadsiatich rokoch ako skutočný zločinec, ktorý bez rozpakov klamal a kradol. Vďaka dobrote starého biskupa napokon našiel v sebe silu zmeniť svoj osud a stal sa z neho vážený starosta mestečka Vigau. Nanešťastie sa novým veliteľom miestnej polície stane inšpektor Javert, ktorý Valjeana pozná z galejí. (STV)

(viac)

Recenzie (245)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Mnohí porovnávajú túto verziu s francúzskymi z rokov 19582000 (tá seriálová). A majú pravdu, že sú o čosi, len malý kúsok, lepšie. Proste ten Gabin a ten Depardieu to dali najlepšie, ako sa dalo. Tak dobre, že možno ani sám Victor Hugo by v predstavách nemal také bezchybné stvárnenie postáv. Ale nebol by spokojný aj s touto, trochu zrýchlenou, ale predsa len údernou verziou? Či Geoffrey Rush nebol maximálnym Javertom a Neeson bol azda slabým Valjeanom? Ani nápad, ja osobne si tento nesmrteľný príbeh neviem vynachváliť aj v tomto podaní. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Akademizmus vo svojej kryštalickej podobe. Vlastne prečo nie, raz za čas. Väčší problém mám s akýmsi nijakým Augustovým uchopením atmosféry príbehu, ktorý si potrpí na silné emócie. Tie nám však režisér s hereckou špičkou však naservírovať dokáže. Lenže Paríž a Francúzsko sú akési nezaujímavo matné, výprava polovičatá (záverečná revolúcia to nezachráni) a vďaka skratkovitosti asi nie úplne v duchu knihy vyznieva občas chovanie postáv. Toto je materiál pre veľký drahý televízny seriál. Tak napríklad: Danes ide prvýkrát do mesta, ihneď zahliadne rebelujúceho mladíka, on sa na ňu pozrie a je vymalované. Ale ako som spomenul, možno to inak pri takejto stopáži nejde a akademickosť takýmto osudovým látkam pristane. 70%. ()

Reklama

Indy 

všetky recenzie používateľa

Liam Neeson je výbornou voľbou pre postavu Jeana Valjeana, rovnako ako Geoffrey Rush je dokonalým komisárom Javertom. Herecké výkony ústrednej dvojice spolu s nesmrteľným príbehom z pera Victora Huga a peknou hudbou Basila Poledourisa robia z tejto adaptácie veľmi slušný filmový zážitok. Je pravda, že niektoré línie príbehu sú odrozprávané z rýchliku (film mohol mať v pohode 3 hodiny) a druhá polovica (po príchode do Paríža) nie je tak vydarená ako tá prvá, ale úplný záver na brehu Seiny je skvelý. Páčili sa mi aj 4-dielny Bedári s G.Depardieu a určite si niekedy rád pozriem aj klasické francúzske adaptácie s Gabinom a Venturom. Ale teraz sa najviac teším na muzikálových Bedárov s H.Jackmanom a R.Croweom, snáď to bude aspoň tak dobrý príspevok ako táto podarená adaptácia. 8/10 ()

Styxos 

všetky recenzie používateľa

Bídníci mě ultimátně položili do kolen - toto není film, to je herecký koncert, kterému vévodí výkony úchvatného Liama Neesona a Geoffreyho Rushe a hudba hudebního mága Basila Poledourise. Celý příběh pak krásně ukazuje, jak to vypadá, když jsou ti zlí vlastně dobří a ti dobří zase zlí. Více takových úžasných filmů, více takových filmových skvostů :) ()

lamps 

všetky recenzie používateľa

Libové zpracování slavného a historicky velmi cenného příběhu, který bude coby věrný obraz složité doby a ještě složitějších lidí populární a atraktivní jistě i tehdy, kdy lidstvo vlastní hloupostí obrátí evoluci vzhůru nohama a dokope se opět na životní úroveň, na jakou dnes moderní společnost s úsměvem vzpomíná u podobných poutavě výpravných hollywoodských fláků. Je to procítěné, překrásně ozvučené, emocionálně postačující a hlavně tak parádně zahrané, že už si dané knižní postavy zkrátka nelze představit s jinou tváří. Všemu však naprosto dominuje psychologický a politicky chytře podložený souboj mezi dobrotivým Valjeanem a ďábelským Javertem, který je díky hereckým výkonům Neesona a Rushe a důkladné symboliky jejich vztahu v rámci osobní, politické i konvenční roviny mnohem více pamětihodný než bojové sekvence z potlačování revoluce. A to je prosím plus, ohromné plus! 80% ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (11)

  • Herci se připravovali s režisérem na své role před počátkem natáčení na soustředění v Los Angeles (USA) po několik dní. (Lynette)
  • Herec Hans Matheson (ve filmu Marius) musel letět roku 1997 kvůli castingu až do New Yorku. (Lynette)
  • Když se sešel Hans Matheson na castingu v New Yorku s Billem Augustem, nabídl mu August roli mladého revolucionáře Mariuse, ale americká filmová studia si nepřála, aby Matheson roli ztvárnil protože byl v té době neznámý. Nakonec ale roli získal. (Lynette)

Reklama

Reklama