Reklama

Reklama

Katarína Veľká

(seriál)
  • Rusko Jekatěrina (viac)
Rusko, (2014–2023), 43 h 56 min (Minutáž: 37–62 min)

Tvorcovia:

Anton Zlatopolskij

Hrajú:

Marina Alexandrova, Alexandr Lazarev ml., Pjotr Žuravljov, Vladimir Meňšov, Jelena Šamova, Michail Konovalov, Jevgenij Volockij, Sergej Kagakov (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(56)

Obsahy(1)

Život Kataríny Veľkej (Marina Alexandrova), ktorá sa z mladej nemeckej princeznej Sophie z Anhalt-Zerbstu stala najslávnejšou ruskou cárovnou. Cesta od naivnej a ambicióznej mladej ženy k jednému z najmocnejších a najvplyvnejších vládcov v novovekej histórii, ktorá však bola plná nástrah, intríg, nepriateľských vzťahov a odporu. Avšak popri reformátorskému mysleniu si princezná a budúca cárovná nájde čas aj na to najdôležitejšie v jej živote - na lásku... (Arsenal83)

(viac)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (30)

Season 1 (2014) (S01) 

Kvalitné spracovanie života veľkej cárovnej, ktoré sa nezameriava na jej vládu, ale cestu k moci. Tá bola spletitá a dosť komplikovaná. Väčšina udalostí je zobrazená veľmi hodnoverne a to seriálu veľmi pridáva na úrovni. Katarína bola známa nielen svojim vládnutím, ale, ako sa aj v seriáli čiastočne ukázalo, aj svojimi sexuálnymi chúťkami. Pravdou je, že v čase nástupu na trón už mala 4 deti a ani jedno nebolo jej manžela a ten si často vraj vravieval: „Kde moja manželka tie tehotenstvá stále berie?“ Jej apetít sa neskôr ukázal aj na samotnom dvore, kde boli stoly, stoličky, výzdoba, dokonca aj trón ozdobený istými časťami, ktoré vyslovene vyzerali ako mužské prirodzenie. Obrázok napríklad tu: http://i1292.photobucket.com/albums/b565/refresherphoto/0marky/1_zpsq40vxpef.jpg. Dokonca si najala služobníčku, ktorá mala na rôznych party vybrať príťažlivých chlapcov a následne ich sexuálne otestovať, aby zistila, či sú to vhodní kondidáti pre samotnú cárovnú. Bola to teda osobnosť, ktorá by sa nehanbila ani na dvore rímskeho cisára Caligulu. Čo sa týka jej krásy, herečka Marina Alexandrovna ju predbieha na sto honov. Katarína bola dosť obrastená a nie najpohľadnejšia, no ale cársky trón stačil na mnoho uchádzačov o jej lôžko. Ešte aj po 60-tke mala nápadníkov o 40 rokov mladších... ()

Episode 1 (2014) (S01E01) 

Skutočná Katarína mala pri príchode do Ruska 15 rokov. Marina Alexandrova v čase natáčania 31. A nehovorím, že ten rozdiel nebadať, ale fakt až taký markantný nie je. No jeden rozdiel isto badať. Marina vyzerá ako vyzerá, zatiaľ čo Katarína Veľká sama o sebe v denníkoch napísala: „Naozaj neviem, či som bola v detstve skutočne škaredá. Viem však veľmi dobre, že mi to často hovorili...“ A aj samotné obrazy hovoria o tom svoje... ()

Episode 2 (2014) (S01E02) 

Retardácia má svoje výhody, napríklad úprimnosť. Aj preto sa dá zabaviť, keď princ Piotr svojej nastávajúcej hovorí: "Prepáčte, že som vás v chorobe nenavštívil. Ale neznášam byť chorý a aj chorých neznášam." 😁 ()

Episode 3 (2014) (S01E03) 

Sofia sa mení na Katarínu, protestantka na pravoslávnu, Nemka na Rusku, len jej výška sa nezmenila. Kým Marina Alexandrova meria 168 cm, skutočná Katarína mala len 152 cm. Ale to nevadí, pri jej skutočnej výške by totiž kameraman musel natáčať so spustenými rukami a to by nezaručovalo tak kvalitné obrazy, aké seriál ponúka. Napríklad aj obrazy lekárskeho zrkadielka, ktorý lahodne skúma medzinožie urodzených panien, či sú skutočne pannami. Záslužná to práca a vraj to cez tie chlpy ozaj bolo vidieť. ()

Episode 4 (2014) (S01E04) 

"To nemôžete Vaša Jasnosť. Ak chcete (nezáväzný sex), choďte k herečkám." 😅 A čo sa zmenilo po 280 rokoch? No nič, len tým herečkám oveľa viac platíme a ešte ich za to ludrovstvo obdivujeme. ()

Episode 5 (2014) (S01E05) 

Katarína začína naplno ochutnávať to, k čomu mala vzťah už od 13 rokov. Veď ako v denníkoch napísala: "V trinástich rokoch som začala pociťovať návaly túžby. Predovšetkým v noci to bolo na nevydržanie a preto som sa obkročmo posadila na vankúš a cválala na imaginárnom koňovi až do vyčerpania. Nuž, pri princovi so zúženou predkožkou, akým bol jej manžel, muselo byť na dvore veľký počet ojazdených vankúšov. Ešteže sa potom Saltykov obetoval a nastúpil do funkcie semenodarcu. V seriáli to neuvidíme, ale Katarína spočiatku namietala, že je predsa ženatý, lenže gróf mal nepriestrelný argument: „To už dávno nie je láska.“ Veru tak, veď bol už ženatý celé dva roky! ()

Episode 6 (2014) (S01E06) 

„Na dvore to vyzerá, ako by dieťa porodila samotná cárovná a nie Katarína.“  čudoval sa francúzsky veľvyslanec. A určite sa začudoval ešte viac nad bizarnosťami, aké prináša len politika. Po tom, čo Saltykov konečne úspešne osemenil Katarínu, následne bol poslaný preč, veď sa narobil už dosť, a dostal inú štátnickú úlohu - oznámiť švédskemu dvoru, že Rusko má dediča. Saltykov bol tak poslaný do cudziny, aby oznamoval radostnú novinu o narodení kráľoviča, ktorého splodil on sám.  ()

Episode 7 (2014) (S01E07) 

"Poliaci, nikdy, nikdy nebudú spojencami Ruska." "Nuž, z toho potom vyplýva, že jedného dňa nebude Poľsko." povedala cárovná a porúčala sa pomaly na onen svet. Posolstvo ale splnené bolo a naveky nastolilo dodnes nepretrhané nepriateľstvo. Z rozmarov mocných stáročia nenávisti. ()

Episode 8 (2014) (S01E08) 

Kedysi sa s úmrtnými listami nepárali. "Na čo zomrela Jej Výsosť?" "Z vôle Božej!" 😂 ()

Episode 9 (2014) (S01E09) 

Katarína o Petrovi po jeho smrti napísala na neho krásny chvalospev: „Bol to infantilný opilec s mdlým intelektom, neschopný o niečom sám rozhodnúť.” To by mali tepať do kameňa. A stalo sa. V Kiele má chlapík ako rodák pomník. Ale nech pozerám ako pozerám, tieto slová tam zabudli napísať. ()

Episode 10 (2014) (S01E10) 

Aféra Poniatowsky očami svedkov, čo v seriáli celkom neuvidíme. On sám vtedy spomínal: „Nemohol som jej odolať a za zvláštnych okolností, hoci som mal už dvadsaťtri rokov, mohol som jej darovať to, čo žiadna žena ešte neokúsila.“ Večerné dobrodružstvá sa odvtedy opakovali každý druhý deň. Katarína čakala v komnate a keď prišiel Stanislav, komorník Naryškin ako prostredník zamňaukal pred dverami komnaty, čo bolo dohodnuté znamenie, aby sa Katarína pripravila. Zákonitému manželovi Petrovi ale neprišlo divné, že sa po paláci akosi rozmnožili mačky... V jeden nočný čas však Peter náhodou natrafil na Stanislava, ako sa tajomne plíži chodbami paláca. Spočiatku ho napadlo, že je Poniatowski snáď špiónom a chcel ho uväzniť, no Katarína zasiahla. Prostredníctvom jeho aktuálnej favoritky Jelizavety Voroncovovej presvedčí Petra, aby dal Stanislavovi šancu na vysvetlenie. Stanislav prizná farbu v tom zmysle, že veľmi obdivuje Katarínu a chodieva za ňou. Na to príde od Petra nečakaná reakcia: „Ty blázon! Prečo si mi to nepovedal skôr? Mohli sme sa tomu trápnemu nedorozumeniu vyhnúť!“ A vysvetľuje, že mu na Kataríne vôbec nezáleží. Sám pre ňu zájde a privedie ju k Stanislavovi na potvrdenie svojho požehnania. Odvtedy sa podivuhodný štvoruholník stretával pravidelne. Spolu povečeriavali, zabávali sa, pili a keď prišiel vhodný čas odobrali sa každý do svojej izby zakončiť úspešný večer... ()

Episode 11 (2014) (S01E11) 

Cárovná Alžbeta I. zomiera a zanechala za sebou 5000 párov topánok a 15 000 šiat, ktoré jej do hrobky už nestihli dať, žiaľ v hrobke neskončil ešte slabomyseľnejší syna Piotr, ktorý ukončuje vyhratú vojnu remízou. Výhodný nákup. Zároveň je to neoficiálny majster sveta v nevnímaní reality, keď o Kataríniných tehotenstvách len prihlúplo konštatoval: "Fakt netuším, odkiaľ ich stále berie" a ako sa ukáže v tejto časti, bol tak fascinovaný ohňom a požiarmi, že si nielen nevšimol, že jeho oficiálna manželka je tehotná, ale že počas jeho obzervácie plameňov stihla aj porodiť. Bezprecedentný hlupák. ()

Episode 12 (2014) (S01E12) 

Spojenec Fridrich I. o Petrovi III. povedal: "Nechal sa obrať o trón, ako keď malému dieťaťu rozkážete, nech ide do postele." Palácové revolúcie sú takmer ruským vynálezom - hoci tu bol zaujímavý boj dvoch Nemcov - Peter III. z Kielu bol cárom Ruska, ktorý ale chcel slúžiť Prusom vs Katarína, predtým Sofia z Anhalt-Zerbstu, ktorá sa stala horlivou ruskou nacionalistkou - a aj to rozhodlo. Je však zaujímavé konštatovať, že s ruskými úmrtnými listami sa naozaj nebabrali ani u takých ako sú cári. Kým dnes je moderná smrť neúmyselné vypadnutie z okna, predtým boli trocha vynaliezavejší. Peter III. mal síce krásny odtlačok od zaškrtenia, ale fundovaný patológ mu napísal ako príčinu smrti "hemeroidná kolika". Francúzsky osvietenec Jean Babtiste d`Alembert k tomu už len dodal, že „hemoroidy sú v Rusku zrejme veľmi nebezpečnou chorobou.“ ()

Episode 1 (2017) (S02E01) 

Čo sme v seriáli nevideli: Katarína samozrejme odmenila všetkých účastníkov vraždy Petra štedrými financiami i titulmi, hoci sa tvárila, že s tým nič nemá, len jej to proste zapasovalo do osudu. No nielen oni ostali odmenení. Ako prvé po korunovácii dala vojakom každému po fľaši vodky a ľudu povolila tri dni piť v krčmách Petrohradu celkom zdarma na účet dvora. Na zdravie novej cárovnej sa pilo tak výdatne, že hostinskí predložili dvoru celkový účet okolo 25 000 rubľov a dalo sa povedať, že v krajine sa vyslovene pilo tak ako zákon káže. ()

Episode 2 (2017) (S02E02) 

Potemkin doniesol na dvor Kataríne cigánov, takže o zábavu bolo postarané: veľa spevu, veľa šukaj čavori, veľa drepovačiek, čo nazývajú tancom, veľa vŕzgajúcich slákov, len robiť stále nemal kto. ()

Episode 3 (2017) (S02E03) 

Už v minulej časti sa hojne ukázalo, prečo Puškin nazval Katarínu "kurtizánou na tróne". A že ten trón bol obohatený o všelijakých vtákov, o tom svedčia nádherné muzeálne artefakty, za ktoré by sa nehanbil ani Rosenberg. Výborná replika: "Ten vetchý starec neprežije leto." "Kdeže, on už pred desiatimi rokmi vyzeral takto. A všetci, čo mu želali smrť, sú už mŕtvi." ()

Episode 4 (2017) (S02E04) 

Katarína raz povedala: „V Rusku si ľudia zvykajú na despotizmus lepšie než na ktoromkoľvek inom osídlenom mieste na zemi“. V tejto časti vidíme prečo. Jej ochota pomôcť nevoľníkom narážala na tvrdý odpor a tak sa dodnes zachovali neuveriteľné inzeráty, ktoré svedčia o obchode s nevoľníkmi v jej dobe. V Moskovských vedomostiach sme si preto mohli prečítať neodolateľné ponuky ako: „Predám kvalitného kuchára“, „Lacno predám kobylu a dvoch valachov“ či „K dispozícii dám svoje dcéry...“ ()

Episode 5 (2017) (S02E05) 

Katarína sa nechala zaočkovať proti čiernym kiahňam, ktoré hubili milióny Európanov, ale pre istotu sa ešte po očkovaní prežehnala. Nečudo, lebo urobila tak v roku 1768, no účinnosť bola vedecky potvrdená až v roku 1796. Napriek tomu hneď po očkovaní označila každého, kto to nepodstúpi za idiota, hoci Thomas Dimsdale, ktorý jej látku aplikoval, mal dokonca kone pripravené pred ruským dvorom, ak by potreboval utiecť po náhodnom zabití cisárovnej. Utekať nakoniec nemusel a dostal aj titul baróna. Ale potreba nazývať niekoho s pochybnosťami idiotmi ostala dodnes. ()

Episode 6 (2017) (S02E06) 

Z Potemkina v seriáli urobili pekného muža, no v skutočnosti to na prvý i druhý pohľad nebol žiadny krásavec. O jedno oko prišiel pri partii biliardu, keď mu ho tágom po „malej nezhode“ vypichol jeden z bratov Orlových. Na druhé oko, ktoré mu ostalo, pre zmenu škúlil, hoci niektoré dámy tvrdili, že v ňom mal iskru. Nohy mal výrazne krivé a na obtlstom tele sa vynímala hruškovitá hlava. Nevedno čo to bola za krivookú iskru, ale Katarínu neskôr naozaj očaril. ()

Episode 7 (2017) (S02E07) 

Správny šľachtic tom má jasno: "O poddaných sa nestarajte, tí sa nenarodili na to, aby boli šťastní." 😂 Veľkodušné a osvietené veru. Medzitým Kataríne nestíhajú meniť plachty, hoci popri váľaní sa s Orlovom dokonca rieši aj vonku s Tureckom. Ale to predsa vyriešia tí poddaní... ()

Reklama

Reklama