Reklama

Reklama

Kid

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Čo je viac ako peniaze a majetok? Láska a starostlivosť o milované osoby! The Kid je nadčasová groteska o ľudskosti a čistom cite, a o tom, ako prišiel chudobný tulák Charlie k opustenému dieťaťu. Ukazuje, že aj s obyčajnými palacinkami môžete vykúzliť hostinu storočia, pokiaľ stolujete s tým správnym človekom. A neprekazia vám ju úradníci, uličníci ani nadprirozené bytosti. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (327)

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Problém s klasickými groteskami je ten, že človek sa má pri nich smiať, ale v súčasnosti to moc neide. Preto ich treba hodnotiť v kontexte doby a s prihliadnutím na to, že sa na ne príjemne pozerá. Chaplin je skvelý komik, niektoré scény sú vynikajúce, ale predsa sa písal rok 1921 a tempo filmu je nesúrodé a dej je predsalen trochu "chudý". Hudba je tiež dosť zastaralá a pre obyčajného diváka je film prakticky nepozerateľný. Každopádne na slabšie 80% by to malo aj tak stačiť (minimálne za geniálnu scénu so vstávaním a deravou dekou). ()

eraserhead666 

všetky recenzie používateľa

Já.... Nikdy bych nečekal, že mě Chaplin dojme. Plně jsem si uvědomoval jeho sociální cítění, protože ho do svých filmů dával často, ale Kid mě pohltil, sežvýkal, omlátil o zeď a vyplivl celého umiolousaného a otřeseného. Nemám slov. Možná pro tohle byl vymyšlen film, možná pro tohle je jeho němá podoba nezapomenutelnou součástí, prapůvodce, předchůdcem dnešní vyprázdněné popcornové zábavy. Ta síla v pouhém záběru a pohybu. Ve výrazu. Edna Purviance je neskutečná žena, herečka, kočka. Chaplin je geniální filmař. Coogan je skvělý. Výborný, nadčasový, svým způsobem nepřekonatelný a dokonalý film. ()

Reklama

sportovec 

všetky recenzie používateľa

Film počátku postupného přerodu zlatého věku grotesky. I tak je možno charakterizovat tento Chaplinův už nesporně zralý autorský počin. Délkou trvání, střídáním "vážných" scén s velmi "nevážnými" prvky, pojetím postav, jejichž sentimentem proráží stále viditelněji tendence k psychlogizaci a k citu ne šustícímu, ale skutečnému. Mravoličné téma se tak výrazně mění v prolnutí dvou tragických životních osudů, lidí vlastně vzdálených, ale v mnohém i blízkých. Zprvu náhodné setkání začíná být oboustranně pociťováno jako zásadní životní mezník. Láska má mnoho podob, jež se zdaleka neomezují na její erotická východiska. Příběh vzájemné adopce dvou strádajících ze společenského dna dává této odvěké pravdě nadčasový tvar. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Tento film treba vnímať v súvislostiach na čas v ktorom vznikol. Strih je otrasný, naivita filmu veľká a vtip prispôsobený vtedajšiemu divákovi. Občas to aj mne pripadalo smiešne, no miestami mi chýbal ten typický štýl Chaplina. Videl som síce len približne 50 minútovú verziu, ale stačila mi. Zvýraznenie problémov vtedajšieho sveta, života sirôt a iných detailov bolo zaujímavé, no žid sa nezaprel pri zobrazení sna o nebi, kde išli akože nakupovať do obchodu, to ma ozaj ironicky pobavilo. Spiaci Peter pri bráne nebeskej a prienik čertov do neba, tam už Chaplin s vtipom pritvrdzoval, no mňa osobne prekvapilo s akou profesionalitou hral ten malý chlapec v roli dieťaťa. Kid je pekný film, ale pre mňa nič špeciálne, miestami možno rozumný humor, miestami detské, miestami inšpiratívne a nápadité, ale aby som tomu mohol dať plný počet muselo by to byť trocha iné. Zaujímavý a pamätný kúsok svetovej kinematografie. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Charlie sa zo svojich jednoduchých grotesiek vypracoval na váženého remeselníka. Jeho KID je multirozmerné dielo. Stavia na vtipnosti, dramatizácií vyhrotených situácií, výborných nápadov a životných skúseností. Ďalším kladom je výber prostredia, ktoré pripomína zdemolované tiché mesto, kde dobrý skutok má dvojnásobnú hodnotu. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (17)

  • Ide o jednu z dvoch najznámejších rolí Jackieho Coogana, ktorý hral Kida. Tá druhá prišla o vyše 40 rokov neskôr a s postavou malej siroty bola v ostrom kontraste. Stvárnil totiž strýka Festera v seriáli Rodina Addamsovcov (1964). (milhouse86)
  • O svých zážitcích z propagační cesty na podporu filmu Kid po evropských městech napsal Charlie Chaplin knihu „My Trip Abroad“ (1922). Pod názvem „Hurá do Evropy!“ byla o sedm let později vydána v Československu. (SeanBean)
  • Kvůli Kidovi měl Charlie Chaplin neshody s firmou First National: „Byl to sedmidílný celovečerní film a oni jej chtěli distribuovat jako tři dvoudílné komedie,“ uvedl král komiků v publikaci "Můj životopis". (everlong)

Reklama

Reklama