Reklama

Reklama

Fáze IV

Trailer

Obsahy(1)

Je možné, aby byli mravenci chytřejší než lidi?
Dostáváme se do výzkumné laboratoře, kde jsou zkoumáni mravenci s velmi vysokou inteligencí. Ovšem nikdo netuší, co se děje venku. Mravenci se začínají chovat podivně a zaútočí. Ale chytří hmyzí zabijáci po čase pronikají i do laboratoře, kde chtějí pokračovat v zabíjení. Nyní musí vědci spojit své síly a znalosti a tyto monstra zničit. (Chupacabre)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (42)

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Pozoruhodná věcička v mnoha ohledech, k tomu já mám ráda filmové hrátky kočky s myší, obzvláště když se s jistotou neví, kdo je kočka.. Začátek na mě příliš nezapůsobil, ale postupně jsem se nechala vtáhnout a v závěru jsem byla napnutá, jak to celé soupeření dopadne.. Každopádně se jedná o snímek k zamyšlení a tím získává v mých očích na ceně.. Poděkování Willymu za tip, pro mě příjemné filmové překvapení.. ()

Astaroth12 

všetky recenzie používateľa

Animal horrorov je veľa a aj keď v nich je najväčšie zastúpenie majú žraloci či hady, tak niekoľko tvorcov myslelo aj na mravce a Saul Bas bol jeden z nich. A aj keď to bol jeho jediný celovečerný film, tak sa s tou témou popasoval  viac než slušne. Začiatok vyzeral, ako keby som začal pozerať dokumentárny film, ktorý mapuje prostredie jedného zo silných organizovaných hmyzích skupín a tu to len dokazovali. Bol tu krásny vizuál a scéna, kde stoja vedci pred monumentálnymi prírodnými stĺpmi ma neskutočne uchvátila a bola mi od niekadiaľ známa, ako keby som niečo podobne videl na nejakom hudobnom nosiči. Veľká slabina filmu je v tom, že sú tu veľmi slabé triky aj na rok 1974 sa mi zdali pomerne mdlé a lacné. Potom aj postava dievciny ma celkom vyviedla z rovnováhy, nielenže herecký výkon bol strašne slabý, ale aj povahovo sem tá postava nezapadala a nemala tu čo robiť. Podľa mna tu bola vsadená len preto, že aby tam vniesla trocha súcitu a dramatickosti. Je tu niekoľko silných scén a aj pre ne dám tomuto filmu slabé, ale 4*. Je pekné, že sa nájdu ľudia, ktorý film pojmu svojsky až novátorsky, ale takýto pomalý až uspávajúci zjav ja až tak nevyhľadávam, aspoň čo sa natural horrorov týka. Až s komentárov mojich oblubencov som sa dočítal, že tento film bol v ponuke na diskusii V.RK. , ale ja som tento krát film objavil sám a to kvoli tomu, že je tu písaný aj horor i keď tých prvkov tu nie je až tak veľa., za to mrazivých momentov tu je dosť. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Hutný námet pretavený do pomerne riedkeho obsahu. Film zaujme predovšetkým formálnou stránkou; množstvo veľkých detailov a makrodetailov zo sveta hmyzej ríše nevidíte v hranej tvorbe tak často. Pomerne desivá atmosféra je dotváraná malým množstvom postáv, ich izoláciou a spomínanou kamerou. Na druhú stranu pôsobí divne, že pri takomto fenoméne je na miesto vyslaná len dvojica vedcov a nevyzerá to, že by o ich prácu niekto prejavoval záujem, telefóny nevyzváňajú a nikto z nich nikomu nepíše. Nesmie chýbať krásna žena, jej účasť je ale nakoniec zdôvodnená pri netradičnej pointe. Film pôsobí dojmom, akoby išlo o prvú časť väčšieho celku a neskôr by sme mali sledovať hon za kráľovnou. ()

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Kamenné stĺpy mi pripomínali obal albumu The Who, na ktorom bolo Baba O'Riley, a podobné psychedelické veci, čiže atmosféra ok. Aj originálne katastrofické nápady fajn. Len budovanie napätia na mňa moc nefungovalo kvôli slabším efektom. Ja chápem, že v dobe vzniku boli obmedzenejšie možnosti. Ale časom mi začalo vadiť, keď bol každý výbuch zostrihaný tak, že najprv vidíme objekt celý a potom detail explózie extrémne zblízka, aby nebolo viditeľné, čo vlastne vybuchuje. Možno vďaka tomu štáb nemusel demolovať nákladné kulisy, výsledok je však taký, že všetko vybuchuje dvakrát, čo nepôsobí dynamicky. A tiež som mal trochu problém s Lynne Frederick. Vizuálne super, len hrala dosť slabo. Jasné, mala byť postava, ktorá zažila traumu, tak sa chová nedôverčivo. No vyzeralo to tak, že sa bojí na ľudí aj pozrieť, ale potom im zrazu roztrieska laboratórium od hnevu. To som jej moc neveril. Napriek tomu dobrý tip od Willyho z VRK. ()

Omnibus 

všetky recenzie používateľa

V kuchyni po kredenci, lezou čtyři mravenci. Kam, pánové, kam jdete? Postříkám vás DDT!“ Ty odolnější z vás i žlutým insekticidem doktora Hubbse, pěkně hnusným sajrajtem, po kterém vám slezou tykadla, zvadnou kusadla a doživotně vás přejde chuť na Berušku. Natož na samici mravencodlaka kolegy PetrPan. Vizionářské scifi Phase IV zdařile kombinuje detailní hmyzí záběry jak z National Geographic se strhujícím sportovním přenosem z ringu, kde probíhá box bez rukavic mezi vědci a matkou přírodou. OKÉNKO LABORATOŘE: [][] Co James R. Lesko extrapoloval z vědeckých dat Dr. Hubbse?  ̊Ϫ̊  Že 40.000 mravenců, pouhá jedna kolonie, má v součtu tolik mozkových buněk jako člověk!  ̊Ϫ̊  Schopnost mravenců komunikovat pomocí obrazců.  ̊Ϫ̊  My pošleme čtverec, oni nám... kosočtverec. Sprosťáci!  ̊Ϫ̊ Jak životně důležité je nacházet se na té správné straně okuláru mikroskopu.  ̊Ϫ̊  Že nejen lidi, ale i mravenci moc rádi grilují. Lidi. [][] R.I.P. farmář s bábou, podomek Clete i zaživa požíraný kůň. Na 4* zvyšuji za závěr s ant-i-girl, z faraonského písku k milostnému objetí vynořenou, což mě rozněžnilo. Asi si uvážu Ferdův puntíkovaný šátek a půjdu strašit Faustku. ()

Galéria (62)

Zaujímavosti (16)

  • Film byl vydán na VHS společností Paramount Pictures, která film natočila. DVD vydala společnost Legend Films v roce 2008 a DVD a Blu-ray vydala společnost Olive Films v roce 2015. Všechna tato vydání jsou pouze holé verze a neobsahují žádné speciální prvky, jako je původní kinematografický trailer nebo scény vystřižené z původní verze filmu. (classic)
  • Saul Bass se během natáčení obával postavy dvacetileté Lynne Frederick (Kendra), která hrála šestnáctiletou dívku. Po celou dobu natáčení byla nucena nosit speciálně navržený a bolestivý korzet s železnými pláty, který jí svazoval prsa (aby vypadala mladší). Bass se také snažil Frederick přesvědčit, aby omezila svou stravu na kuřecí vývar a černou kávu. (classic)
  • Nápad na Fázi IV se zřejmě zrodil u koktejlů v roce 1971, kdy Peter Bart ze studia Paramount povečeřel s Raulem Radinem a zeptal se ho, co se vaří. Radin odpověděl příběh o mravencích, i když vlastně nic neměl. Radin následně zavolal Bassovi, který měl kamaráda pracujícího s mravenci, a rychle se dohodli na spolupráci. (classic)

Reklama

Reklama