Reklama

Reklama

Andy Warhol – americký sen

  • angličtina Andy Warhol – The American Dream (festivalový názov)
Trailer

Obsahy(1)

Ako sa syn slovenských imigrantov v USA stal ikonou 20. storočia... Vo všeobecnosti si málo vážime slávnych ľudí, ktorí sú spojení so Slovenskom. AW je toho príkladom. Okrem pár informácií o extravagantnom umelcovi o ňom veľa nevieme, o jeho tvorbe výtvarníka, dizajnéra, filmára a už vôbec nie o tom, aký vplyv mala rusínska kultúra a ikonografia na jeho vývoj... Andy Warhol patrí k nemálo osobnostiam, ktoré zmenili pohľad na umenie možno na celej planéte a ich význam je skutočne svetový. Jeho životný príbeh je fascinujúci, z večne chudorľavého a utiahnutého chlapca žijúceho v chudobnom slovanskom ghette v Pittsburgu sa stala ikona 20. storočia. Ako sa mu podarilo dostať sa až na vrchol umeleckého sveta? A čo najviac ovplyvnilo jeho tvorbu? Málo sa vie o tom, že to bola najmä rusínska kultúra a najmä hlboká viera v Boha, ku ktorej sa utiekal až do svojej smrti. Slávne ikonostasy, rad za radom "písané" (nie maľované, ako hovoria odborníci) svoj príbeh, sa stali akoby predlohou jeho budúcich diel - či už portrétov slávnych: Marilyn Monroe, Johna Wayna, Micka Jaggera alebo Liz Taylorovej... V prvej časti filmu sa vraciame do dávnej minulosti, kedy z chudobných častí Zakarpatskej Rusi a východu Slovenska odchádzali stovky mužov i žien za prácou do Ameriky. Boli medzi nimi aj Ondrej Varchola a neskôr aj jeho žena Júlia, rodená Zavacká, budúci rodičia Andyho Warhola. Vedeli, že im sa nepodarí splniť si svoj americký sen, ale robili všetko pre to, aby sa to podarilo aspoň ich najmladšiemu synovi. Cez rozprávanie členov rodiny, ale aj priateľov z detstva sledujeme Andyho cestu odmalička až po vysokú školu a začiatky vo svete umenia.
Keď sa povie pop-art, ako prvé nám napadne meno Andy Warhol. Americký umelec nielen s rusínskymi koreňmi, ale aj slovanskou dušou sa stal už počas svojho života legendou a synonymom celého hnutia. Dodnes si ho celý svet pamätá ako odvážneho priekopníka, ktorý pomohol nanovo definovať samotný pojem umenia. V druhej časti sledujeme Andyho život v New Yorku, jeho vstup do sveta nielen komercie, ale aj umenia. Začínal ako ilustrátor vo vychytených módnych časopisoch a postupne sa sám, krôčik po krôčku prepracoval až na samotný vrchol. Jeho základnou charakteristickou črtou bola totiž ctižiadostivosť a bol pripravený jej podriadiť všetko.  Rozhodol sa žiť vo veľkomeste, ktoré je samo o sebe synonymom úspechu. A vytvoril si aj svoj vlastný imidž. Chcel, aby ho ľudia vnímali ako obraz bledého bielovlasého excentrika v tmavých okuliaroch. Od hlavy po päty akoby čistý americký produkt. Ráno, keď sa Andy vo svojom dome v New Yorku zobudí, oblečie si na seba „Warhola“. Jeho maskou neboli šaty, ktoré robia človeka. Bol to výraz osobnosti, ktorá potrebovala byť vnímaná, no nepotrebovala byť stoj čo stoj videná. Svoje vnútro akoby ukrýval. Nechával si ho pre seba samého? Warhol bol svojim spôsobom hanblivý a nikdy si neprial byť skutočným centrom pozornosti. Viac mu vyhovovala pozícia tichého pozorovateľa. Do spoločnosti chodil obklopený rovesníkmi. Extravagantný introvert. V hĺbke svojej duše samotár. S priateľmi umelcami vo svojej slávnej Silver Factory nielen žúroval, ale najmä tvoril. Tak ako jeho otec Ondrej, bol aj Andy nesmierne pracovitý. I keď slávne večierky s umelcami z celého sveta v 60-tych rokoch niesli v znamení drog, najmä amfetamínu, Andy im nikdy nepodľahol. Aspoň nie tak, aby ovplyvnili jeho tvorbu. Žil svoj život verejný na jednej strane a súkromný na strane druhej. Bol gej,tak vedel, ako skrývať svoje skutočné ja. Neustále pri tom žil so svojou matkou, ktorá sa k nemu presťahovala a neustále chodili spolu do kostola. Andy prežil aj pokus o atentát. Pomätená spisovateľka doňho vplálila tri guľky, ale Andy prežil. A prehupol sa do obdobia "oblekov a kravát". A biznisu. Až do svojej smrti v roku 1987 žil a tvoril ako legenda. A je ňou dodnes. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (6)

Swannie 

všetky recenzie používateľa

Obsahovo nie až také zlé, formálne sme sa zabudli niekde v roku 2007, čož nie je veľmi príťažlivá vizitka. Celkovo... Okej, som rada, že tento film vznikol, aj že som si ho pozrela. Ale postačila by kratšia stopáž (videné v televíznej dvojdielnej verzii). ()

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Nakoľko nemám veľmi zmapovaný život Andyho Warhola a nie celkom rozumiem pop artu ako takému, rozhodol som sa siahnuť po televíznej verzii tohto dokumentu a urobil som dobre. Pomerne vyčerpávajúcim spôsobom zobrazuje Warholov život, príbehy jeho rodiny, pohnútky vedúce k jeho myšlienkam a postojom a v neposlednom rade aj zaujímavé dobové či súčasné zábery. Za mňa vydarený snímok. 70 % ()

Koco 

všetky recenzie používateľa

100 minút absolútne banálnych komentárov hovoriacich hláv (Warhol kombinoval motívy populárnej kultúry a násilia, americký underground sa formoval v opozícii ku Vietnamu...) a neúspešnej snahy presvedčiť diváka, že rusínsky pôvod je kľúčový ku chápaniu Warholovho diela. Filmu chýba akýkoľvek konflikt (okrem umelej snahy kontrastovať dedinu a NY), napriek viacerým evidentným možnostiam: sexuálna orientácia - religiozita, prvotný undergroundový status - neskoršie ,,obdobie sák a kravát". ()

Ronee 

všetky recenzie používateľa

Andy Warhol nebol Slovák, bol to Američan s rusínskymi koreňmi. Hoci sa v rodnej dedinke jeho rodičov nachádza tabuľa s nápisom Miková - Rodná dedina rodičov Andyho Warhola, on sám sa narodil až v Pittsburgu a nikdy na Slovensku nebol. ()

Reklama

Reklama