Reklama

Reklama

Partička B. D.

  • Slovensko I'm Not There (festivalový názov) (viac)
Trailer 2
Dráma / Hudobný / Životopisný
USA / Nemecko / Kanada, 2007, 135 min (Alternatívna 130 min)

Bob Dylan, tak ako väčšina z nás, nebol nikdy iba muž jednej tváre. Počas svojho života sa neustále menil hudobne, fyzicky aj psychicky. Ale na rozdiel od väčšiny z nás boli Dylanove premeny ventilované na medzinárodnej scéne, s kultúrnymi a emocionálnymi ohlasmi, ktoré populárny umelec vzbudzoval. Film dramatizuje Dylanove premeny ako sériu bezradne sa pohybujúcich individualít, stvárnených rôznymi hercami (Christian Bale, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger, Ben Whishaw) a dokonca aj herečkou (Cate Blanchettová). Od mladého snaživého speváka pripomínajúceho Woodyho Guthrieho k ľudovému prorokovi v raných 60-tych rokoch v Greenwich Village. Od moderného Arthura Rimbauda k folkrockovému „Judášovi“. Od odvrátenej kultúrnej ikony bojujúcej o záchranu svojho manželstva či znovuzrodeného kresťana vyrovnávajúceho sa s morálkou, až k osamelému kovbojovi v exile vlastnej kontroverznej slávy. (TV JOJ)

(viac)

Videá (5)

Trailer 2

Recenzie (273)

Brygmi 

všetky recenzie používateľa

I’m Not There se snaží upozornit právě na skutečnost, že každý mediální obraz je vlastně lživý a že obraz hvězdy se může neustále proměňovat a přepisovat. Nesnaží se o odhalení pravdy, ale spíše ukazuje, co Bob Dylan pro lidi reprezentoval. Respektive šest „možných Dylanů“, z nichž každý zastupuje jiné období jeho života a tvorby, jiný pohled na to, kdo vlastně byl. Nebo vlastně nebyl? Je těžké se nechat příběhem pohltit, protože stále dochází k narušování kontinuity. S divákem je přímo manipulováno – sotva navykne na tempo a vyprávění jedné části, je nucen přesměrovat svou pozornost jinam. Je to stejné jako s konstruováním obrazu hvězdy – stále se objevují nové věci, které obraz naruší či převrátí jeho význam. Stále a znovu se objevují prvky, které si přímo odporují. Ve filmu je to stejné i s využitím Dylanových písní. Postavy prohodí určité slovo, a to se vzápětí objeví v textu písně. Někdy je naopak řečený přímo název známé skladby (např. Just Like a Woman), ale zcela proti diváckému očekávání začne hrát píseň úplně jiná. Divák se nesmí spoléhat na to co vidí a co si vytváří ve své hlavě. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film uviz na puli cesty. Na jednu stranu ma fakt paradni vizualni stranku, spoustu super napadu a uspesne se vyhyba tradicni strukture zivotopisnejch filmu - cesta na vrchol, drogy, navrat. Problem je, ze jak je originalne natocenej, tak je nesrozumitelnej. Mozna velkejm fanouskum Boba Dylana budou ty sceny, ktery asi meli bejt z jeho zivota, davat smysl, ale ja se ve filmu dost casto ztracel a kdyz uz jsme se zacal orientovat, tak strih na jinou postavu. Navic ty nejlepsi postavy ani nejsou poradne vyuzity. Mluvim hlavne o Baleovi a Gereovi. Jinak Whishaw tu je naprosto zbytecnej, Blanchet je zajimava a Ledger jakozto takovej pohodar je fajn. Ale krome dobrejch hercu a slusnejch pisnicek jsem se fakt moc nechytal, bylo to zbytecne dlouhy a casto nudny. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Veľmi originálne a svojsky natočený biografický snímok o jednom z najväčších hudobníkov minulého storočia, ktorého jedinečnosť v tom dobrom slova-zmysle však ocení len veľmi úzka škála diváckeho osadenstva. Ťažko sa mi vyjadruje k niečomu, čo je pomerne dosť vzdialené môjmu vkusu, ani nie tak po hudobnej stránke, ktorú Bob Dylan počas svojho života doplnil o pár excelentných skladieb, ale hlavne po tej filmovej. Toto experimentálne dielko asi ostane jedinečným kúskom a asi nebude vzorom pre iných biografických pokračovateľov. Po hereckej stránke však veľmi neobvyklé predstavenia jednotlivých hercov, so svojou postavou sa najviac pohrala Cate Blanchett, no i Richard Gere a Christian Bale boli vskutku neodolateľní. Skvelý výber piesní a ich zmiešanie s dejom. Čo ma počas filmu najviac rozhadzovalo bolo, že som pomerne často strácal niť jednotlivých príbehov a ich odkazov. Ale pre fajnšmekrov to musel byť skutočne zážitok. 60%. ()

Tomco 

všetky recenzie používateľa

Muzikál môže mať veľmi pútavý dej, ale musí byť sakramentsky dobrý, aby ma zaujal aj po hudobnej stránke (naposledy Burtonov holič skončil niekde na polceste). Pri hudobnom (a hlavne životopisne ladenom) filme sa naopak zvyknem baviť výborne. To by však nesmel byť za kamerou Todd Haynes. Kvitujem mu snahu o experiment a netradičné pojatie života legendy, no výsledná forma jeho nesúrodej "grcanice" nestojí ani za prd. Príbehová skladačka do seba veľmi nezapadá, striedanie období sa mení ako na bežiacom páse a v žiadnej z rovín neprichádza k niečomu, čo by stálo za pozornosť. Jedna hviezda je za skvelé Dylanove songy, vďaka ním sa dá totiž tých predlhých 135 minút ako tak ustáť. Druhá je za Cate Blanchett, ktorá sa v pohode pretvorila do mužskej postavy, a ako jediná prakticky dokázala svojím šarmom ako tak zaujať. Všetko ostatné nestojí za reč. Snáď ešte párminútová rola Heatha Ledgera, ktorému akoby scenár napísal posledné dni jeho skutočného života. R.I.P. tak Ledgerovi, ako aj celému filmu. ()

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Experimentální dlouhometrážní alegorický životopis Boba Dylana. Jak si to užijete, záleží právě na vašem vztahu k tomuto podivuhodnému pánovi. Pokud ho podobně jako já skoro vůbec neznáte a je vám tak nějak volný, můžete tak leda obdivovat herecké výkony, z nichž nejvýš hodnotím Cate Blanchett. Ta ženská prostě zahraje kohokoliv - a po tomhle víme, že je jí jedno, jestli to je ženská nebo chlap. Neskutečné. Ale abych si mohl film užít, potřeboval bych ještě něco víc, a pro to nenastala vhodná konstelace. Právě díky tomu prolínání příběhů jednotlivých Bobů Dylanů, o nichž jsem nic nevěděl, se s blížícím se koncem filmu stupňovalo moje divácké nepohodlí, 135 minut přece jen není málo. Z respektu můžu dát 70%, ale víc opravdu ne. A dívat znova se překvapivě nebudu. ()

Galéria (71)

Zaujímavosti (17)

  • Celý film se točil v Montrealu. (Rocky62)
  • Režisér Todd Haynes vyprávěl, že když se svými dvěma oblíbenými herci Christianem Balem a Julianne Moore fotili snímky potřebné pro historii jejich postav na plátně, tak Julianne Moore s ním pořád vtipkovala a smála se a proto jen na kolika výsledných fotkách měla vážný obličej. Christian Bale, který je proslulý svým metodickým herectvím, byl oproti ní pořád soustředěný a na všech fotkách byl v roli a vážný. (Morien)

Súvisiace novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (viac)

Reklama

Reklama