Reklama

Reklama

Vládca temnôt

  • Česko Vládce temnot (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kněz Loomis objeví ve sklepě opuštěného kostela v Los Angeles nádobu obsahující podivnou zelenou kapalinu. Profesor Birack, přizvaný k objasnění této záhady, zjistí, že tekutina je esencí samotného Satana, který se připravuje na ovládnutí celého světa. (oficiálny text distribútora)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (287)

tron 

všetky recenzie používateľa

Trocha sa za to hanbím, ale Vládcu temnôt som prvý raz videl až v r. 2009. Bol som z neho unesený. Následne som si ho zopakoval v r. 2022 a samého ma prekvapilo, že stále nemám dôvod ísť v hodnotení pod 5*. Je to proste klenot a totálny náhul a masaker. Vďaka hudbe je Vládca temnôt neskutočne atmosférický, nepríjemný, intenzívny a znepokojivý od prvých minút. Kasting je dokonalý. Nikto síce nedostal rolu oscarových parametrov, ale na Donalda Pleasenceho, Victora Wonga (Tremors) a Alicea Coopera je fakt radosť pozerať. Skvelá je i výprava starého kostola na periférii mesta, kde vám nikto nepomôže, lebo skrátka nemá kto. Postáv je pomerne veľa a hoci sú masky a gore na vysokej úrovni, nie je to až také nechutné, ako Vec. ()

J*A*S*M 

všetky recenzie používateľa

Podle mne čtvrtý nejlepší Carpenter (po Věci, Halloweenu a Ve spárech šílenství). Příběh plyne spíše pomalým tempem, využívá tajemných prostorů starého kláštera pro budování hrůzyplné atmosféry. Ta je nakonec hustší než rozteklá čokoláda, v závěru jsem kvůli ní film dokoukal téměř bez pohnutí (za závěr považuju cca posledních 25 minut). Vše je podkresleno vynikající hororovou hudbou, která sice nemá tak silný motiv jako ta v Halloweenu, ale i tak je naprosto dokonalá a požitek z filmu je díky ní ještě umocněn. Jestli si zde něco vyloženě říká o kritiku, jsou to velice (velice!) nesympatické postavy, jejichž jednání a průpovídky občas nebezpečně zavání debilitou. Ale jinak spokojenost. ()

Reklama

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to celkom dobrý horor od Johna Carpentera. Má dosť dobrý príbeh o skupine študentov, odborníkov z rôznych oblastí, ktorých profesor pozve na študijný víkend a majú za úlohu preskúmať nádobu so zvláštnou tekutinou, ktorá sa nachádza v tajnom podzemí pod kostolom uprostred mesta. Ale nanešťastie čoskoro zisťujú, že miestny farár má skutočne pravdu a chystá sa príchod samotného satana a tak musia nielen čeliť mnohým problémom, ale hlavne sa to pokúsiť zastaviť. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa to podať aj o niečo lepšie. Táto zápletka pôsobí na prvý pohľad výborne a ponúka veľký potenciál, no ten sa podarilo využiť len čiastočne. Hlavne je to celé také komorné, ohľadom samotného satana málo nápadité a dosť béčkové, takže celý čas sa ma držal silný pocit nedôveryhodnosti a navyše film sa výraznejšie rozbehne prakticky až v poslednej tretine. Ale inak mi to až prekvapivo sadlo a môže za to hlavne tá perfektná atmosféra, ktorá aj z obyčajného dialógu medzi dvomi postavami urobí niečo výnimočné a vďaka nej z filmu neustále cítiť silnú dôležitost situácie. A tak aj v tomto prevedení ma to bavilo od začiatku až do konca a pár scén sa aj samo o sebe dosť vydarilo, hlavne záverečná fáza. Spokojný som aj po hororovej stránke, síce napätie som vôbec nepocítil a jednotlivé hororové scény tiež nie sú až tak zaujímavé, ale všetko to bez problémov vynahradzuje práve tá atmosféra a poteší aj pár slušných prvkov, či už masky alebo rôzne satanove prejavy. Herecké obsadenie je na tom dobre, poteší Donald Pleasence v úlohe farára, ale celkovo mi to zloženie postáv sadlo, jednoducho skupina sympatických mladíkov. Réžia a technická stránka sú výborné, z filmu celý čas cítiť Carpenterov štýl, má tu množstvo svojich trademarkov a chválim ho hlavne za tú vynikajúcu atmosféru. A veľkú pochvalu si zaslúži aj hudba, pričom poteší, že hrá takmer stále. Takže Vládca temnôt síce u mňa nie je žánrová klasika, ktorú by som si chcel pozrieť viackrát, za čo môže hlavne ten priemernejší scenár, ale inak som dosť spokojný, Carpenter je kvalitný žánrový režisér a film povýšil o úroveň vyššie. 72% ()

Faustka 

všetky recenzie používateľa

Nezvyklé ztvárnění Satana v kapalné podobě. O to je to děsivější, protože nevíte co se stane. Vědci z různých oborů, přístroje s kterými pracují, ale ani kněží nedokážou to zlo zastavit. Venku na ně čekají bestie v lidské podobě, proto musí zůstat uvnitř kostela a i když si je Satan bere jednoho po druhém, několik jich ještě zbýva a hned tak svůj boj se zlem nevzdají. ()

sochoking 

všetky recenzie používateľa

Prince of Darkness ma príjemne prekvapil. Má výbornú, temne mysterioznu atmosféru po celý čas. Záver bol trošku komický, ale to takmer u každých hororových filmoch osemdesiatych rokoch, ale nič extra, čo by ho zhadzovalo. Avšak tá finálna myšlienka a scénka so zrkadlom nemala chybu. Fakt premakané. To som teda čumel! Jedinou chybičkou krásy bol ten nesympatický zmrd korejského pôvodu Walter. Ten mi pil krv svojou neustálou podráždenosťou! ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (5)

  • Jednoho z bezdomovců si zahrál i Alice Cooper. (Chatterer)
  • Celý film bol natočený za jeden mesiac. (Mordenroth)
  • Postava jménem Donalda Pleasence byla pojmenována po psychiatrovi z Carpenterova Halloweenu. (Chatterer)

Reklama

Reklama