Reklama

Reklama

Pan Smith přichází

  • USA Mr. Smith Goes to Washington
Trailer
USA, 1939, 129 min

Réžia:

Frank Capra

Scenár:

Sidney Buchman

Kamera:

Joseph Walker

Hrajú:

Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Thomas Mitchell, Eugene Pallette, Beulah Bondi, H.B. Warner, Harry Carey, Astrid Allwyn (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Mladý poctivý senátor Jefferson Smith (James Stewart) odhaluje s pomocí své sekretářky (Jean Arthur) korupci mnoha politiků, a stává se proto velice obávaným bojovníkem proti mocným. Jeho triumf nad předsedou strany, guvernérem a senátorem vrcholí jeho třiadvacetihodinovou řečí v Senátě, v níž pranýřuje jejich machinace.

Frank Capra ve filmu PAN SMITH PŘICHÁZÍ znovu obměňuje své oblíbené téma o vítězství dobra nad zlem a o triumfu venkova nad městem. Americký Kongres marně protestoval proti uvedení tohoto filmu, který se stal velmi populární. (Quentin T.)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (133)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Podobne, ako pri Mr. Deeds goes to town Capra bojuje proti systému svojim utopistickým, ale nanajvýš divácky príťažlivým spôsobom. Očakával som, že po obvinení bude nasledovať hľadanie protidôkazu o nevine, avšak tento film nie je právnicka detektívka, ale ukážka nezlomnosti človeka voči skorumpovanej mašinérii. Capra asi tušil, že aj o desiatky rokov bude situácia stále rovnaká a ľudia sa nezmenia, ale prečo by nemohol ukázať vo svojom filmovom svete deti ako nádej na lepšie zajtrajšky. Možno vám bude pripadať Stewartova postava príliš naivná, ale z tohoto kontrastu, z naivného chlapíka z malomesta a trochu prehnane kriticky zobrazného skazeného sveta veľkomesta ťažil a robil to geniálne. I keď viete ako to skončí, ste v poslednej polhodine tak napätí, že prestanete vnímať čas rovnako ako pán Smith. 90%. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Tento svet je neuveriteľne nespravodlivý a tento tvrdý a krutý film je toho najčistejším dôkazom. O tom všetkom sa presvedčil aj pán Smith a práve on dosiahol, že jeho postava, ktorá vyzerala byť ako z iného sveta je v skutočnosti len stelesnením poctivosti. Čo v skorumpovanej politike je neznámy pojem. Šialene nadčasový film !!! 4,5 -5. ()

Reklama

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Neskutečný film o tom, jak je možné se držet ideálů, Ano, v některých ohledech snímek vypadá naivně, ale jiné scény nádherně ukazují to, jak je možné dosáhnout toho, co nikoli člověk, ale co mocní, vládnoucí skupina, chtějí. James Stewart předvádí neskutečný výkon, jako vždy, ale jsou zde další, kteří mu přizvukují. Vše je pak dokonáno skvělým scénářem a výbornou režií Franka Capry. Úžasné drama, které se dneska už v podstatě netočí. A ano, někdy je člověk prostě rád, že to končí jinak, než si myslel. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Som nepríjemne prekvapený a trochu aj znepokojený. Ten pocit, že sa pozerám na škodlivý film ma prenasledoval pri Forest Gumpovi a osobitne pri Sellersovom Bol som pri tom sa zopakoval aj u tohto známeho a dobre hodnoteného Caprovho filmu. Predpokladal som, že uvidím niečo príjemné ako jeho film Stalo sa jednej noci a stal sa takmer opak. Naivný, čiernobiely, rozprávkový film o prosťáčikovi, ktorý dobyl senát nemal byť premietaný mimo USA, pretože iba tam sú schopní stráviť toľko falošnosti a pokrytectva. Jamesovi Stewartovi vďačím za trojhviezdičkové hodnotenie. ()

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: Sidney Buchman .. Idealista Frank Capra šťouchá do pilířů americké demokracie a politického systému, který prožírá korupce, manipulace s médii i veřejným míněním. Naléhavosti obsahu neubraly léta ani trošku, naopak. Jde o stále aktuální a téměř po celém světě aplikovatelný "problém." James Stewart jako vždy výtečný. ()

Galéria (84)

Zaujímavosti (27)

  • Frank Capra dostával během let hodně dopisů od lidí, které film inspiroval k pozvednutí politiky. (HellFire)
  • Román, podle kterého je film natočen, se jmenuje "The Gentleman from Montana", avšak stát, ze kterého hlavní hrdina pochází, není ve filmu vůbec zmiňován. (HellFire)
  • Konec filmu byl původně mnohem delší a zahrnoval Smithovu (James Stewart) cestu domů. (Kulmon)

Reklama

Reklama