Reklama

Reklama

Dorothy Comingore

Dorothy Comingore

nar. 24.08.1913
Los Angeles, California, USA

zom. 30.12.1971 (58 rokov)
Stonington, Connecticut, USA

Biografia (1)

Dorothy se narodila jako Mary Louise Comingore. Její otec pracoval jako elektrikář a její sestra Lucille vedla noční klub v San Franciscu. Vystudovala univerzitu v Kalifornii, kde se věnovala studiu herectví, a proto hned po dokončení školy začala pro sebe vymýšlet herecká jména. Při svém prvním divadelním angažmá vystupovala pod jménem Kay Winters, další rok si jméno změnila na Linda Winters, které použila i ve svých prvních filmech. Nakonec se ale rozhodla pro… (viac)

Zaujímavosti (7)

Občan Kane (1941)

  • Orson Welles zvýraznil kontrasty Kaneovho života na vrchole v redakcii Inquirer a Kaneovho pádu a stiahnutia sa do ústrania v sídle Xanadu skrz zvukový mix. Scény z redakcie, hlavne Kaneov prvý vstup a neskôr návrat z Európy, sú sprevádzané hutným mixom dialógov a prekrývajúcimi sa hlasmi postáv. Preplnený priestor signalizuje absenciu ozveny. Naopak v Xanadu Kane (Orson Welles) a Susan (Dorothy Comingore) hovoria pomaly, ich reč je málo dynamická, a ich hlasy sa ozývajú v ozvene čo spolu s obrovským priestorom a temnejším osvetlením vytvára dojem prázdna. (Biopler)

Občan Kane (1941)

  • Welles využil rovnaký vzorec strihu pri dvoch situáciách, pri ktorých chcel zdôrazniť Kaneovu honbu za mocou: najprv jeho pokus pri kandidovaní na úrad guvernéra, neskôr pokus Susan (Dorothy Comingore) preraziť ako operná diva. V oboch prípadoch je ústredný bod strihu Kane na zhromaždení, resp. Susan na javisku. Potom nasledujú zábery na vedľajšie postavy ako Leland (Joseph Cotten), Bernstein (Everett Sloane) či Gettys (Ray Collins), resp. učiteľ spevu. Potom sa opäť strihá na Kanea, resp. Susan. Strih má informovať o postavách, ktorých názor je pre Kanea dôležitý. (Biopler)

Občan Kane (1941)

  • Wellesovo prelomové dielo predkladá aj istú škálu manipulácie so zvukom. Jeden z motívov vzniká neschopnosťou Susan (Dorothy Comingore) spievať výšky. Dej sa často presúva medzi rôznymi obdobiami a miestami, a to je veľakrát vystavané pokračujúcim zvukom, ktorý sa postupne líši sa v intenzite. Napr. scéna tlieskajúceho Kanea (Orson Welles) je strihnutá scénou na tlieskajúci dav, alebo scéna keď Leland (Joseph Cotten) začína vetu na ulici a Kane ju dokončí v sále, pričom jeho hlas je zosilnený reproduktorom. (Biopler)

Galéria (8)

Reklama

Ovládací panel

Reklama

Reklama