Reklama

Reklama

Úžasná událost

  • USA Mr. Deeds Goes to Town
USA, 1936, 115 min

Réžia:

Frank Capra

Scenár:

Robert Riskin

Kamera:

Joseph Walker

Hrajú:

Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander, Douglass Dumbrille, Raymond Walburn, H.B. Warner, Ruth Donnelly, John Wray, Dennis O'Keefe (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Obsahy(1)

Longfellow Deeds žije spokojeným životem v městečku Mandrake Falls, píše básně, hraje na tubu v místní kapele a nic mu nechybí. Jeho život se však jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když neočekávaně zdědí 20 milionů dolarů. Pan Deeds odjíždí do New Yorku... (Trainspotter)

Recenzie (49)

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Hrdina dňa? Skôr hrdina storočia. Úprimný, srdečný, ´´šotkovaný´´ a hlavne slušný človek, ktorému netrvá dlho zistiť, že svet je jedna veľká, jemne povedané, podlá banda. Sandlerov remake je taškarica, Caprov originál je komediálna dráma plná emócií ( ich vrchol je v súdnej sieni v závere ) a lightkového, príjemného humoru. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Rozprávka pre dospelých s enormnou snahou idealizovať kladného hrdinu može pripadať ako naivný čin, ale v časoch bezcharakterných hajzlíkov, ktorí sa chcú nažrať z cudzieho, je príjemným spestrením. Z tohto pohľadu je Caprova komédia nadčasovým dielkom a hoci nepatrí medzi jeho najlepšie filmy, oplatí sa ho vidieť. Gary Cooper ako jednoduchý mladík z malého mestečka je prototypom čestnosti, ľudskosti, aj tej dobrosrdečnej naivity je ideálnym predstaviteľom a svojej úlohy sa zhostil na výbornú. ()

Reklama

SEVERUS22 

všetky recenzie používateľa

Dlho som tento film zháňal v takej kvalite obrazu i zvuku,aby som si ho mohol vychutnať,žiaľ,musel som sa uskromniť s nie príliš dobrou nahrávkou,ale......bolo to aj tak skvelé.Gary Cooper mal niečo,čo nemal žiaden iný herec v tej dobe,a to tú najúžasnejšiu prirodzenosť,akú som kedy u herca videl.Tento film je napriek typickým atribútom klasického hollywoodskeho filmu obdivuhodne nadčasový a nechýba mu rozprávkový ,,podmaz",v tom je Capra jednoducho neprekonateľný. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Nadherny film. Frank Capra bol fakt rezisersky megatalent, ktory proste nemozno spochybnit. Filmu dominuje Longfellow Deeds, ktory necakane zdedi velku cast penazi, a odchadza do mesta /New York/ z kludneho vidieka. V roli pana Deedsa sa predstavil Gary Cooper, ktory uz mal za sebou prestup z Paramount Pictures do Columbia Pictures. Reziser Frank Capra chcel angazman prave Garyho Coopera, dokonca produkcia filmu Mr. Deeds goes to Town musela stat kvoli tomu, aby bol Cooper volny /mal hrat v dalsich filmoch/. Zaroven pre samotneho Garyho Coopera je tato jedna z najpriznacnejsich roli, pricom pri nom herecky zaziarila aj Jean Arthur, ktorej kariera bola nakopnuta k lepsim metam prave vdaka tomuto filmu. Samotna Jean Arthur samozrejme vo filme povodne vobec nemala byt, uvazovalo sa o Carole Lombard, ale ta na poslednu chvilu /tusim par dni pred prvou klapkou/odriekla svoju herecku ucast. Tak dostala rolu pani Arthur. Zaujimave prostredie US vidieka 30. rokov urcite stoji za pozornost, dalej vysoko vyzdvihujem herecky vykon pana Garyho Coopera a Jean Arthur. Dialogy su prepracovane. Isteze z filmu sa siri ista naivita a idealizmus, ten vsak rozhodne nie je na skodu. Film Mr. Deeds goes to Town bol nominovany v 5. kategoriach na Oscara, a jednu sosku si odniesol domov samotny Capra. Tusim za reziu, ale to nie je az tak podstatne. 100 % ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Jedna z najlepších "ztreštených" komédií, aké Hollywood vo svojej najslávnejšej dobe vyprodukoval. Mňa tu najviac pobavilo okrem záverečného súdneho pojednania, že ak by sa podobne dnes zachoval dedič takéhoto majetku (zarátavam aj infláciu), tak takmer všetci by sme ho považovali za blázna. Tým pádom považujem záverečnú Deedsovu reč za facku aj dnešnému nenažranému kapitalizmu a zároveň nám všetkým. Mnohým ľuďom sa určite bude film páčiť, aj jeho ústredná myšlienka, ale tiež by sa takto nezachovali. Asi ani ja nie a asi ani k tomu nebudem mať nikdy príležitosť. V podstate je tu to najčistejšie dobro ukázané takým prirodzeným spôsobom, až z toho nie že hreje, ale skôr mrazí. Po všetkých stránkach dotiahnutá záležitosť a tá pravá filmová klasika, ktorú myslím by si mal doplniť každý skutočný filmový fanúšik do zbierky videného. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (15)

  • Od samého začátku chtěl Frank Capra obsadit do hlavní role Garyho Coopera a tak musela produkce čekat celých 6 měsíců, dokud nebyl Cooper k dispozici, což ale způsobilo ztráty 100 000 dolarů za každý den zpoždění natáčení. (Trainspotter)
  • Jean Arthur neviděla film až do roku 1972, kdy ona a Frank Capra byli pozváni na festival, kde se Úžasná událost promítala. (Trainspotter)
  • Ve filmu pan Deeds nemůže přjít na rým ke jménu Budington, ve skutečnosti je to prostřední jméno autora povídkové předlohy Clarence Budingtona Kellanda. (Trainspotter)

Reklama

Reklama