Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragikomický příběh z tragikomické doby - tak by se dala charakterizovat hra Jiřího Hubače, která měla premiéru v květnu 1991. Drama dvou kamarádů, kteří za války jako čeští letci bojovali v Anglii a po návratu domů museli prožít tak dobře známé martyrium, je příběhem o síle přátelství, odvaze překročit sám sebe v utkání s násilím i o právu na zachování lidské paměti. Televizní film režiséra Jaroslava Dudka, který do hlavních rolí obsadil Jiřího Bartošku a Josefa Dvořáka, byl poctěn prestižní mezinárodní cenou Prix Europe v Reykjaviku. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (120)

Dont 

všetky recenzie používateľa

Smutný a opravdový příběh osudu (nejednoho) anglického letce v poválečném Československu. Škoda, že zpracování je tolik televizní a ne více filmové. Skutečně kvalitních filmů na toto téma moc není. Vynikající Jiří Bartoška i půvabná spolubydlící Libuše Šafránková. Musím dokonce uznat, že i Josef Dvořák se tady skutečně překonal a doopravdy hrál, i když jeho projev mi stejně příliš nevoní. ()

Decker 

všetky recenzie používateľa

Tohle je jeden z nejlepsich porevolucnich filmu na tema komunismu. Aby taky ne, drive prece takove tema neslo televizne zpracovat anebo by nikdy neproslo cenzurou coz se rovna to same v blede modrem. Je to zaroven smutne, ale i pozitivni s takovou rekl bych hrdosti majici zadostiucineni, ktere proziva Josef Dvorak pri delani krizu za sve kamarady, kteri polozili zivot za vlast, ktera je nasledne popravovala anebo v lepsich pripadech posilala do uranovych dolu. Otresna realita povalecnych let. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Jiří Hubač ma sklame iba výnimočne. Hřbitovu pro cizince nemožno uprieť úprimnú snahu o priblíženie osudov čs. letcov, ktorí sa po Februári nestačili čudovať, že za dôležitejšie, ako boj proti fašistom, sa pokladala svetová strana, z ktorej ten boj prebiehal. Rovnako nemožno uprieť Jiřímu Bartoškovi a najmä Josefu Dvořákovi obdiv za herecké výkony. Problém TV filmu vidím v jeho ladení a dĺžke. Na môj vkus bol film málo dramatický a už vôbec nie desivý, ako by si téma vyžadovala. Veď čo už môže byť desivejšie, ako keď krysy, ktoré sa navzájom udávali, dostanú moc a tú zneužijú na likvidáciu nemnohých hrdinov z vojny. A to všetko pod rúškom triedneho boja, i keď ide iba o prerozdeľovanie majetkov a moci. Na vytvorenie potrebnej atmosféry by film potreboval aspoň pol hodinu navyše. ()

rakovnik 

všetky recenzie používateľa

Velmi silný příběh o síle přátelství, lidské hrdosti, vojenské cti i malosti brzy po válce, skvěle ztvárněný Jiřím Bartoškou a překvapivě skvělým Josefem Dvořákem, kterému vážné téma hezky sedlo. Vyvrcholení příběhu bylo velice působivé a dojemné. Škoda jen televizního formátu, protože toto téma by zasloužilo celovečerní film (jeden podobný získal dokonce Oskara). ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Vy jste něco proved?..., ne, jen jsem si spletl světové strany..." V prvom rade chcem poďakovať užívateľovi Big Bearovi za tip. Sám by som sa k tomu asi nedostal i keď som k tomuto filmu zablúdil niekoľkokrát. Hlavnú vinu na tom nesie "filmový " plagát na ktorom J. Dvořák akoby prezentoval nejakú zábavnú talkshow, len nie televíznu drámu o osude našich letcov po príchode z Anglicka. Takže na úvod rada - kašlite na nelákavý obal a smelo do toho. Televízne spracovanie ani samo seba neprezentuje ako tv film, ale televíznu hru! To pri takto kvalitnom spracovaní dvakrát zamrzí a človek sa musí pýtať sám seba, prečo nedokážeme urobiť poriadny film na túto tému, keď dokážeme kvalitnú tv hru? Obal zavádza i v tom, že prezentuje J. Dvořáka ako hlavnú postavu. Tou je tu J. Bartoška i keď musím uznať, že Dvořák tu má silný part a v ničom lepšom som ho asi nevidel.Teda ak nepočítam miniroličku v Čiernych barónoch. Celkovo sa jedná asi o najkomplexnejší pohľad na osudy pilotov po návrate do vlasti, s ktorými sa režim a komunisti teda nemaznali. Trpký úsmev vyvolá i scéna, kde sa pilot stretáva s bývalým nemeckým vojakom pri nakladaní hnoja...Kto by to počas vojny predpovedal? Ani Nostradamus nie...80%. ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (8)

  • Natáčelo se především v Berouně, ale také v Praze na Pražském hradě, zámku Veleslavín, v Dejvicích či u kostela sv. Norberta ve Střešovicích. (rakovnik)
  • V notesu kapitána Vorla (Jiří Bartoška) je 563 padlých československých pilotů v Británii. V RAF sloužilo cca 2 500 Čechoslováků, kteří prchli před nacisty z domoviny a nakonec vytvořili jednu bombardovací a tři stíhací perutě. Ne všechny příběhy měly šťastný konec, oficiálně se uvádí, že celkem zemřelo v britských službách asi 500 Čechoslováků. (sator)
  • Písnička, která ve filmu zní, je skotská lidová píseň s názvem "Loch Lemond", pojmenovaná po stejnojmeném jezeře, které je vůbec největší ve Skotsku. (Billie777)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené