Reklama

Reklama

Zvedená a opustená

  • Česko Svedená a opuštěná (viac)
Trailer

Skvělá komedie ze zlaté éry italského filmu vypráví o osudech dívky Angely, dcery sicilského maloměstského podnikatele, kterou svede snoubenec její starší sestry, aby tím rozpoutal bouřlivou zápletku o vášni, rodinné cti a krevní mstě. (Terran)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (48)

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

[3,5*]     "Stanem sa mníškou!" "Dosť už rúhania! Si kurva, nie mníška!"     Komediálna dráma, ktorá si s humorným zveličením uťahuje z povahy horkokrvných obyvateľov juhu Talianska. Ti Sicílčania to musia mať nesmierne ťažké. Na jednej strane nimi zmieta neovládateľná sexuálna žiadostivosť, na strane druhej ich zväzuje prehnaná pobožnosť a k tomu všetkému majú ešte aj prapodivný zmysel pre rodinnú česť. Tieto tri protichodné sily ich nútia chovať sa strašne pokrytecky a často ich doženú k dosť krkolomným, až absurdným kúskom (vrátane tých najhorších zločinov). Z hercov ma zaujala mladučká Stefania Sandrelli a zaujímavo pôsobí aj tá dramatická zmena nálady ku koncu filmu (z bláznivej komédie sa stáva takmer až tragédia). Inak som sa bavil výborne (niektoré humorné situácie sú priam smrtiace), akurát je to pocitovo dosť dlhé a v druhej polovici filmu ma už začínala tá uvrešťaná hystéria miestami trochu otravovať.     "Tumore?" "Onore." ()

ramirez2 

všetky recenzie používateľa

Ten příběh je jako z jiného světa. Vždyť místní zvyklosti nemohl pochopit ani mladý policista ze severu. Docela by mě zajímalo, jak tenkrát na Sicílii takové spory mezi rodinnými klany doopravdy řešili. Ve filmu všichni aktivní účastníci sporu zažívali doslova a do písmene infarktové situace. Já jsem se však náramně bavil. ()

Reklama

d-fens 

všetky recenzie používateľa

ocenenia : MFF Cannes 1964 - Najlepší herec (Saro Urzi) (?) ◘◘◘◘ Ten sicílsky tatko (Saro Urzì) fakt "válí", aj keď všetky postavy sú typologicky výborne zvolené :D Vynikajúca (juho)talianska bláznivá taškařice o rodine, cti a jednom pohlavnom styku. :) Hrdosť protagonistov to síce celé trochu skomplikuje, ale na koniec je z toho (SPOILER!! ale pri tejto komédii to snáď nevadí) krásna svadba a blažená smrť ("e viva! e viva!!") :D Komédia na spôsob "sicílskych Homolkovcov" mixnutých s Troškom (nedajte sa odradiť týmto menom:), kde vynikajúcu komediálnu akčnosť dopĺňajú rovnako vynikajúce dialógy. Ďakujem Pietrovi Germimu a všetkým hercom za toto predstavenie. Po dlhšej dobe som sa naozaj dobre pobavil. Výborná réžia, veľmi pekná kamera, vypointovaný strih (najmä tie retrospektívne časti, napríklad keď otec rozmýšla, kto len mohol jeho dcérku zneuctiť:)), no a herečka Stefania Sandrelli vášmu oku tiež určite ulahodí ;) ()

vypravěč 

všetky recenzie používateľa

Svíravá společenskokritická studie maloměšťáckého pokrytectví, kterou jen naprostý cynik může nazvat komedií, aniž by k tomuto označení žánru nepřidal přívlastek „krutá“. Satirický ráz filmu je totiž častěji přehlušován psychologickým ponorem, karikování se rozplývá ve scénách vnitřního boje. Svět vyznávané rodové cti (přesněji: jejího obrazu) děsí svou relativizací hříchu (pro udržení (pochybné) neposkvrněnosti jména lze spáchat i vraždu, čili obětovat svou duši) i rozkladem rodiny, v nějž ústí (odcizený vztah otce ke svým dcerám). Díky vyhraněnější expresivitě snad ještě o stupeň silnější a varovnější dílo než analogické téma zpracovávající Krásný Antonio. ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

75 % Na komedii je to místy moc tvrdé, každopádně děsně uřvané a jen někdy vtipné. Český dabing z dílny Barrandova (prý 1965) jako obvykle povyšuje zážitek. Dějově trochu nesoustředěné, což ovšem sicilskému životu neodporuje. Poznal jsem mladičkého Petra Kostku v další dabingové roli elévského strážmistra, a to mě těší. Jak zpíval svého času Karel Šíp a spol.: "Sicílió tam si žijó, promítaj to u nás v bió. Víno pijó pak sa zbijó ó sole mío ó mafió" ()

Galéria (66)

Zaujímavosti (3)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené