Reklama

Reklama

Búrlivé výšiny

  • Česko Bouřlivé výšiny (viac)

Obsahy(1)

Heathcliff, ktorého adoptuje statkár na severe Anglicka, vyrastá spolu s jeho dcérou Cathy... Tragický príbeh veľkej a nenaplnenej lásky, zrady, nenávisti a túžby po pomste, nakrútený podľa románu Emily Brontëovej. Tvorcovia filmu sa snažili o maximálnu vernosť literárnej predlohe a evokáciu atmosféry viktoriánskeho Anglicka prostredníctvom pozorne rekonštruovaných reálií. (STV)

(viac)

Recenzie (216)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Bodaj by už bol koniec,“ hovorí v istej scéne postava. A hovorím to veru aj ja. Čítal som knihu a videl som túto verziu a môžem s čistým svedomím skonštatovať jedno. Príšerný príbeh. Proste príšrený. Ale ozaj. Nesympatické postavy, ulepené, patetické dialógy, nepochopiteľné, nelogické správanie postáv, smiešny, nedôveryhodný dej o láske a v tomto prípade i hororové herecké výkony. Neviem, či bola otrasnejšia Juliette Binoche alebo Ralph Fiennes (ich neskoršie stretnutie v ANGLICKOM PACIENTOVI bolo neporovnateľne lepšie). Obaja boli takí hrozní, že som takmer plakal od bezmocnosti. Snímke jemne pomohla pôsobivá výprava (to prostredie je ozaj fenomenálne, to treba uznať aj knihe), ale rozhodne som čakal stokrát viac hmlistých ponurých interiérov a burácajúcich horských bystrín. ()

danca044 

všetky recenzie používateľa

Krásný a originální příběh inspirovaný knihou Emily Bronteové. Stále se snažím pochopit povahu Heatcliffa, který se jednu chvíli zdá milý a láskyschopný, ale po smrti své milované se změní v krutého a bezcitného muže, který se ke všem chová s odporem. Ralpha Fiennese moc ráda jako herce nemám a proto mi trochu znepříjemnil dojem u filmu. Na čtyři hvězdičky film ale určitě má. ()

Reklama

Elyssea 

všetky recenzie používateľa

Obrovské zklamání. Ralph prostě nemůže vytrhnout tenhle monstrózní průšvih. Nohy mu podráží otravná a ošklivá Juliette (nikdy mi nepřišla krásná, přesto se mi v Čokoládě celkem líbila, ale tady byla vyloženě na facku - a opravdu to nebylo jen rolí Kateřiny, která je příšerná i v předloze a zůstává mi záhadou co na takové ženě milovali hned dva chlapi) v dvojroli a hrozně zkratkovitý a nenavazující příběh. Knížku jsem četla dvakrát a dobře jsem udělala. Kdybych neznala souvislosti, nejspíš bych půlku filmu ani nepochopila a ptala bych se, kdo je sakra tahle postava a kde se tam vzala? A jak to, že je zase pryč? Líbil se mi i Jeremy Northam - za pánské osazenstvo uděluji ony dvě hvězdičky. Zbytek byl prostě špatný. P.S: Tak děsivý český dabing doufejme zase dlouho neuslyším. ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Prekrásny romantický film ťažiaci najmä z pochmúrnej dobovej atmosféry viktoriánskeho Anglicka, silného námetu a hereckých výkonov. Čo dokáže v samej podstate ľudskej osobnosti vyvolať jedna nešťastná láska, pohŕdanie a neúcta, dokonale znázorňuje životom ubitý a svedomím lynčovaný Ralph Fiennes, ktorý v mojich očiach predvádza najúžasnejší herecký prejav vo svojej kariére. Verila som mu každý útrpný výraz, každý záchvev bolesti a všetky neprávosti ním vykonané, vo mne nevyvolávali odpor či nenávisť k jeho postave, práve naopak. Emily Bronte pevnou psychologickou rukou uchopila charaktery hrdinov a zniesla ich na pozemskú úroveň so všetkými drobnými a materialistickými radosťami, spoločenskou triednou štruktúrou a živou nenávisťou. Po skončení filmu som zostala v niekoľkominútovom tranze a nemohla uveriť tomu, čo som práve videla. Tragická, dobovo morbídna, depresívno-nostalgická romanca s nezabudnuteľným koncom. ()

Vědma 

všetky recenzie používateľa

"Jedno mějte na paměti, v žádný okamžik tohoto přiběhu se neusmívejte." - řekla slečna Emily. To není ani tak těžké, v jednom z nejromantičtějších příběhů o lásce a nenávisti až za hrob toho moc k smíchu není. A příběhu je tady učiněno zadost. I obsazení je výtečné, i když tak krásný asi Heathcliff jako v podání Ralpha Fiennese být nemohl. Možná trocha překotnosti ve vyprávění tady byla - stěsnat celou historii v průběhu spousty let do 105 minut nebylo lehké, ale v podstatě se to povedlo výborně. A radím vám, přečtěte si tu knihu. ()

Galéria (27)

Zaujímavosti (11)

  • Film sa natáčal v mestách Halifax, Malham, Grassington, Keighley a Skipton (Veľká Británia) od 30. septembra do 10. decembra 1991. (Arsenal83)
  • Na začátku a na konci filmu je možné spatřit zpěvačku Sinéad O'Connor coby vypravěčku příběhu (Emily Brontë). (Arkenstone)

Súvisiace novinky

Bouřlivá Natalie

Bouřlivá Natalie

12.04.2008

Natalie Portman zřejmě pochytila od Scarlett a Keiry slabost pro historické kostýmy. Poslední dobou se do nich navléká podezřele často. Po Španělsku v dobách inkvizice a napoleonských válek (Goyovy… (viac)

Reklama

Reklama