Reklama

Reklama

Sluneční jas

  • Česko Sluneční svit (viac)
Rakúsko / Kanada / Nemecko / Maďarsko, 1999, 181 min

Réžia:

István Szabó

Kamera:

Lajos Koltai

Hudba:

Maurice Jarre

Hrajú:

Ralph Fiennes, Rosemary Harris, Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Deborah Kara Unger, Molly Parker, James Frain, John Neville, Miriam Margolyes, Rüdiger Vogler (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Film nás postupně provází třemi generacemi maďarských Židů, vedle nichž se jakoby v "kostce" odkrývá složitá a rozporuplná historie Evropy dvacátého století. Hlavními hrdiny strhujícího příběhu jsou členové rodiny Sonnenscheinů-Sorsů, kteří nějakým způsobem poznamenají tři politické režimy: Rakousko-uherská monarchie a krátké demokracie, doba nacismu a období poválečného komunismu. Osudy soudce Ignatze Sonnenscheina, jeho syna - olympijského mistra v šermu Adama Sorse a posléze vnuka Ivana Sorse přitom ovlivňují jejich politická a náboženská příslušnost, ale také milostné vášně a vztahy... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (70)

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

Rodinná sága Sunshine. Postupne sa oboznamujeme s troma generáciami maďarskej židovskej rodiny Sonnenschein. Tri hodiny dlhý film! Ralph Fiennes tu hrá tri postavy!!! Jeho fanúšikovia musia byť nadšení. Trochu mi je z toho až smiešno, akoby nebolo dosť hercov po ruke😄. Pokiaľ ide o Fiennesov herecký výkon, bol nieže dobrý, ale priam fenomenálny, taký herecký výkon sa nevidí často. Najlepší bol podľa mňa ako Adam, ten šermiar. Na druhej strane, obsadenie toho istého herca do rolí starého otca, syna a vnuka (všetkých zamlada samozrejme) pôsobí trochu nedôveryhodne a možno aj rušivo. Jasné, mohli sa na seba podobať, ale je malá šanca, že by všetci vyzerali tak isto. Film som chcela vidieť kvôli Jennifer Ehle :-) pre mňa navždy Elizabeth Bennet z Pride & Prejudice😉. Ako Valeria Sonnenschein je takisto vynikajúca!!! Nemohla som uveriť vlastným očiam, ako veľmi sa na seba podobali mladá a stará Valeria, v jednej chvíli som si myslela, že ide o dokonalé namaskovanie Jennifer, no potom som sa dočítala, že Rosemary Harris a Jennifer Ehle sú v skutočnosti matka s dcérou. Páčila sa mi aj hudba a kamera a všetky interiéry a exteriéry. Na začiatku som si povedala, fíha, tento film vyzerá byť na 5*, postupne mi to kleslo na 4 a je to také nerozhodné medzi 3 a 4*. Mohlo to byť rozdelené na tri hodinové epizódy, každá by bola o jednej generácii. Tým, že Fiennes tu hrá trojrolu, divák môže postupne stratiť prehľad a vzhľadom na dĺžku filmu žiaľ aj záujem. Môj záujem trochu klesol s odchodom Jennifer Ehle. Najmilšie na celom filme boli tie tri batoľatá ako spolu sedeli na nočníkoch🙂 a novorodeniatka použité vo filme (až sa mi skoro zachcelo ďalšie). Zaujímavé tiež bolo, s akým nadšením všetci vítali príchod 20. storočia netušiac, čo všetko ich čaká a to, ako si menili priezviská, náboženstvá a politické strany podľa toho, ako sa im to hodilo. 70%. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Narvat tolik zásadních témat do tří hodin - očekávám povážlivý skřípot. Naložit tolik herecké odpovědnosti na jedna herecká záda, z toho bude ale rozbitých pověstí! A navíc příběh, jenž se odhodlal dost primitivním způsobem demaskovat všeobecný antisemitismus ve všech vrstvách maďarské společnosti a k tomu si přibalil plná ústa protisoudružské údernosti? Má to kupu chyb, stále se mi to však líbí, a to i na podruhé! ()

Reklama

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Sunshine je výpravná rodinná sága, která zároveň mapuje dějiny Maďarska od konce mocnářství po rok 1956 a ruskou invazi... Je to také film o genocidě, o rodině Sonnescheine a jejích členů, kteří se snaží navzdory pogromům prokličkovat krutou dobou. Ralpha mám rád, ale když jsem jej poprvé uviděl obarveného na zrzavo trochu jsem zaúpěl :-). Jinak v roli trojrole obstál na jedničku. Je to borec, ale to vím už delší čas! On je zkrátka do tohoto typu rolí předurčen svým jakoby aristokratickým zjevem, štíhlou postavou a zvláštním světlech v očích. Pro mne byl však nepřekonatelný v Anglickém pacientovi. I když se mi film velmi líbil, herci hráli skvěle a výprava byla honosná, trochu mne dusila jistá upachtěnost děje. Zkrátka ty tři hodiny byly moc. Souhlas s Davidem82 hudební doprovod vyjma úvodního klavíru byl nula což bylo škoda. Už jen toto mohlo film povznést o něco výš. Tři kapky likéru. * * * ()

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Dlouhá sága čtyř generací rodiny Sonnenscheinů, kteří měnili názory i jména, snažili se přizpůsobit každému režimu, aby se nakonec vrátili ke své podstatě a pravdě. Ralph Fiennes ve své životní roli, pominu-li Schindlerův seznam. Nejvíce se mi však ve filmu líbila babička Valerie. Ta jediná byla po celou dobu (už od mládí) svobodná a čistá. ()

VenDulin85 

všetky recenzie používateľa

Dějiny Maďarska a dějiny jedné rodiny. A já se naivně domnívala, že nejdrastičtější part bude druhá světová... komunisti ji hravě překonali! Líbilo se mi celkové pojetí příběhu, výtku bych měla jen k tomu notýsku s tajnou recepturou, ale co naděláme. Herecké obsazení nemělo chybu, Ralph Fiennes zvládl trojroli na výbornou a z ženských rolí musím vyzdvihnout Jennifer Ehle. ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (6)

  • Herečka Jennifer Ehle, ktorá si zahrala postavu mladej Valérie, je dcérou herečky Rosemary Harris, ktorá stvárnila staršiu Valériu. (MikaelSVK)
  • Pracovným názvom filmu bolo označenie The Taste of Sunshine. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. září 1999 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama