Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (652)

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Já a Propast jsme skoro stejně staří, no a mně nezbývá než doufat, že po těch letech vypadám minimálně stejně dobře, jako tahle atmosferická podmořská odysea. Cameron je přeborníkem v tom, že od něj je poutavá a snesitelná i cukrkandlová poleva, kterou bych od jiného fantasty nepožil. Jen by mě zajímalo, proč se do Mariánského příkopu sám nespustil jen ve skafandru bos, s kalkulačkou na rukávu a světlicí v ruce? Že by to nakonec nebylo tak easy, Honzíku? =) ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Nádherné triky, vynikajúce herecké obsadenie (Michaela Biehnea s fúzmi som na prvý raz vôbec nespoznal, výborný Ed Harris a jeho chlapi a najmä ženy), silné scény (podchladenie Mary Elizabeth Mastrantonio, finálny zostup do priepasti), kultové pasáže (myš dýchajúca vodu), či parádna výprava (mám slabosť pre podobné podmorské stavby). Na výslednom pozitívnom celku sa určite kladne podpísalo i bláznivé nakrúcanie: štáb perfekcionistu Camerona znenávidel natoľko, že bežne do roboty chodil v tričkách s vulgárnymi nápismi o režisérovi, všadeprítomná voda, z ktorej ste chytali zápaly pľúc a ničili drahú filmovú techniku. Dnes by herci vďaka CGI do vody zrejme nenamočili ani prst, ale koncom 80-tych rokov to bolo inak a práve autenticita snímke dáva silu. Rozpočet 7O miliónov, celosvetová tržba 9O. ()

Reklama

Lima 

všetky recenzie používateľa

Když si Cameron něco zamane, např, že natočí celý film ve vodní nádrži, tak to prostě udělá a výsledek bude vždycky dokonalý. I když tenhle film nebyl ani zdaleka takový hit jako TERMINATOR 2, stavím ho v Cameronově filmografii výše. Další z důkazů nesmírného perfekcionalismu Jamese Camerona, který prostě NEUMÍ natočit špatný film. A jelikož jsem viděl i director´s cut, musím říct, že prodloužený konec s vystřiženou úchvatnou trikovou scénou (na svoji dobu) staví tenhle film do úplně jiného světla. ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Mám rada sci-fi a mám rada filmy z podmorského prostredia. Priepasť ma fascinovala, odkedy som ju videla prvý raz. Ponorky, lode, hĺbky, napätie, akcia, emócie - z toho všetkého mi Cameron namixoval ten najlepší kokteil, ktorý síce má nejaké slabé miesta, no stále pre mňa zostáva "scifáčom non plus ultra" (znalci pochopia ;-). Poznám dva české dabingy a na každom sa mi niečo páči a niečo nie, ale oba sú dostatočne kvalitné, aby som nepociťovala príliš veľkú potrebu počuť originál. Mojou najobľúbenejšou scénou je "žeriav". ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

„When you look into an abyss, the abyss also looks into you..“ (Nietzsche). Propracovaná sci-fi z Cameronova oblíbeného podmořského světa, v Director´s cut obohacena o poselství lidstvu mířícímu k sebezničení. Napětí z neznámého v hlubinách navozuje Silvestriho výborná hudba, byť místy vykrádající bezostyšně sebe sama (Predátor). Závěrečný Harrisův sestup - výstup nedbající pravidel dekomprese vás donutí (nejen v rámci šetření O2 pro hlavního hrdinu) nedýchat. „Have some new friends down here..“ ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (51)

  • Podvodní scény byly natočeny v uzavřené jaderné elektrárně Cherokee a v nedokončené jaderné elektrárně Owensby Road v Jižní Karolíně. Natáčení taktéž probíhalo na největším podzemním jezeře na světě v americkém Bonne Terre. Natáčelo se od 15. srpna do 8. prosince 1988. (chelseaman22)
  • Film nezaznamenal zdaleka takový úspěch jako další Cameronovy filmy. S rozpočtem 43–47 milionů amerických dolarů utržil v kinech celosvětově 90 milionů dolarů. (Varan)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené