Reklama

Reklama

Ako zabiť vtáčika

  • Česko Jako zabít ptáčka (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Alabama tridsiatych rokov je rozdelená rasovou nenávisťou na bielych a čiernych. Hladinu rozvíri správa o znásilnení bieleho dievčaťa. Z brutálneho činu obvinia černocha a proces má byť výstrahou. Obhajoby sa ujal biely advokát Finch. Má nezvratné dôkazy o nevine svojho klienta, to sa však nehodí do plánu rozvášneného davu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (12)

Trailer

Recenzie (297)

Madison 

všetky recenzie používateľa

Očakávala som, že scenár pôjde viac-menej jasnou cestou súdneho prípadu presne tak, ako je to opísané v texte distribútora, no ide skôr o rodinnú drámu, zobrazujúcu rasovú neznášanlivosť, s ktorou sa nezainteresované deti (ony sú totiž hlavnými postavami a svojou detskou bystrosťou chápu omnoho viac než by sa zdalo) stretávajú a kľúčový prípad o znásilnení bieleho dievčaťa černochom predznamenáva vyvrcholenie už tak napätej situácie bez ohľadu na to či je odsúdenec skutočne vinný. Vynikajúca snímka s perfektným záverom o tom, kam až dospeje ľudská krutosť a nepodnetné predsudky. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

G. Peck mal v kariére šťastie na výborné role a tento ľudský advokát je jednou z nich. To nenápadné rozdelenie filmu ma však trochu sklamalo. V prvej polovici filmu sa toho moc nedeje, prišlo mi to zbytočne rozvláčne a chvíľu mi trvalo, kým som sa naladil. Celá scéna v súdnej sieni, výpovede svedkov i obžalovaného ma už poriadne chytila a výrazne ovplyvnila moje pôvodne zamýšľané tri priemerné hviezdy. Navyše sa tu mihol i sympatický R. Duvall, takže sa prikláňam k slabším štyrom. 70%. ()

Reklama

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Hmm zajímavá záležitost i když po pravdě jsem čekal něco trochu jinýho. Ta první polovina věnovaná převážně malým parchantům mě moc nebrala i když nepopírám, že to má originální strukturu vyprávění a místy celkem hutnou atmosféru. Samotný přesun k soudnímu procesu je pak ještě o dost zajímavější. Gregory Peck exceluje a už jenom za něj a za zpracování hodnotím jak hodnotím i když mi ne úplně všechno sedlo.75% ()

Ant 

všetky recenzie používateľa

Pěkně natočené, ale na knihu to bohužel nemá. Lépe zobrazuje svět "barevných" a bílých, nuance postav jsou lépe vykresleny a konečný zvrat má větší sílu. Kniha taky není bez chyb, ale film je jen takovou její ilustrací. Největším zklamáním byla filmová Scout. Otravná postava a herečka bez talentu. Pecka je jako vždy radost sledovat, přesto výsledný dojem příliš nevylepší. ()

Satan 

všetky recenzie používateľa

Drama s přesahem řešící závažné společenské téma i po těch letech má co říct už kvůli univerzálnímu lidskému jednání a prací s archetypálními postavami. Mezi nimi ční zásadový Gregory Peck, který po právu odešel s Oscarem. Natočené je to na 60. léta svižně a s velmi povedenou hudbou. Škoda jen, že první polovina se docela táhne a až příliš je věnována dětem. Druhá polovina je od incidentu na ulici mnohem sevřenější a atmosféričtější. Samotný závěr pak působí jako nutný dodatek, aby se ospravedlnila první půlka. Každopádně i tak velice dobře vystavěné soudní drama. ()

Galéria (117)

Zaujímavosti (32)

  • Phillip Alford řekl své matce, že nechce dělat konkurs na roli Jema Finche, když mu však řekla, že zmešká polovinu školy, byl ihned rozhodnut, že se konkurzu zúčastní. (Kulmon)
  • Film se v roce 2008 umístil podle Amerického filmového institutu v kategorii soudní drama na 1. příčce. (TheDude)

Súvisiace novinky

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (viac)

Reklama

Reklama