Reklama

Reklama

V oblasti severného Texasu pred 35-tisíc rokmi v jaskyni postihla dvoch mužov čudná smrť. V súčasnosti sa na tomto mieste rozkladá vyprahnutá krajina. Malý Steve spadne pri hre s kamarátmi do hlbokej jamy, kde sa stane obeťou čudnej hmoty, ktorá mu vstúpi do tela. Chlapci privolajú hasičov. Dvaja z nich sa spustia do jamy, vzápätí prichádzajú muži v bielych kombinézach a z jamy vynášajú obete. Nikto nevie, kto muži sú a čo sa vlastne stalo. Špeciálni agenti FBI Fox Mulder (David Duchovny) a Dana Scullyová (Gillian Andersonová) už pred nejakým časom uzavreli Akty X. Stále však spolu pracujú, hoci sa zdá, že nadriadení by ich najradšej videli rozdelených. Práve hľadajú bombu v budove FBI. Mulder objaví vo vedľajšej budove amatérsky vyrobenú bombu a tú prichádza zneškodniť agent Darius Michaud (Terry O´Quinn). Rýchlo sa však ukáže, že sa o to ani nepokúsil. V stanovenom čase bomba vybuchla a pochovala nielen Michauda, ale aj dvoch hasičov a neznámeho chlapca. Tajomný výbuch nedá obom agentom pokoj, najmä keď zistia, že hasiči a chlapec boli mŕtvi už pred explóziou. Ktosi sa ich potreboval zbaviť a disciplinovaný agent Michaud obetoval život. Mulder a Scullyová začínajú pátrať... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (344)

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Je to vlastně dlouhý díl seriálu a bohužel (jste-li fanda, nebo ne) takřka od začátku víte nebo alespoň tušíte, oč jde a co se stane. To je trochu škoda, protože jinak je vše dobré, David Duchovny a Gillian Anderson jsou dokonce výborní a řada scén má tak dobrou atmosféru, že člověk ani moc nepřemýšlí, jestli a kde už něco podobného viděl. ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Vzhledem k tomu, že celovečerní dobrodružství Muldera a Scullyové přišlo po mnoha odkladech, a to v době kdy již seriál započal po svých pěti sezónách cestu do pekel, tak je jeho kvalita vlastně velmi příjemným překvapením. Dokonce i ty konspirační teorie tu v rámci možností fungují a není třeba se nijak výrazně orientovat v mytologii seriálu. Přesto by jistě většina diváků ocenila kdyby se místo honby za zelenými mužíčky, řešil nějaký samostatně stojící případ odproštěný od všech těch konspiračních kočkování. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Za veľa peňazí málo muziky. Seriál ma po počiatočnom nadšení z dobrého námetu unudil už pred piatou sériou. Film iba potvrdil, že nedostatky, ktoré v seriáli nestoja za povšimnutie, sa v celovečernom filme nepríjemne zvýraznia. A tak ani dramatická hudba, honosná výprava a odhodlané pohľady dvoch univerzálnych záchrancov civilizácie nemohli vyplniť diery v samotnom príbehu. Mulderove vysvetľujúce múdrosti iba dotvárali obraz zmarenej príležitosti. ()

M.a.t.t. 

všetky recenzie používateľa

Prvýkrát menšie sklamanie, neskôr pookrenie a triezvejší pohľad a na tretí krát už úplné docenenie toho, o čo sa duchovný tvorca Aktov X, Chris Carter vo filme s prívlastkom "Fight the future" snažil. Špičkový zástupca mysteriózneho žánru, či už pre znalcov seriálu alebo príležitostných divákov. Mimozemštania, čierny olej, stany so včelami, konšpiračné teórie - mohli sme si vôbec želať viac? ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Seriál mě tak trochu minul. Sledovali ho bratři, navrch v době, kdy už jsem chtěl spát, tudíž kde je pravda, mě tehdy vážně nebralo. Celovečerní podoba můj názor změnila, takže mě hned od začátku začalo zajímat, co všechno zdánlivě nevinný výbuch v Dallasu roztočí a na co ti chlapíci v bílých skafandrech přijdou. S kůží na trh šli hlavně scénáristé, protože museli dát na papír příběh, který uspokojí jak pravidelné zhýčkané publikum seriálu, tak diváky, kteří tak akorát vědí, že je nějaký Mulder, jehož sestra byla údajně unesená mimozemšťany, a nějaká Scullyová coby jeho racionálně uvažující kolegyně. Právě ústřední duo Duchovny-Anderson, kteří si se svými postavami prožili všechno dobré a zlé, co s sebou úspěšný seriál přináší, je příjemně civilní a vlastně nám i tak trochu dospěli. Stejně jako v případě o deset let mladšího (dalšího) celovečeráku Chci uvěřit na mě dýchla slušná porce napětí a tajemna. V době do bezradnosti upadajícího seriálu to tehdy (1998) byla výhra. A je, když se k filmu vrátím, vlastně pořád. ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (11)

  • Slovo „Akta“ se dá přeložit do českého jazyka jako „Soubory“. (Varan)
  • Hlavní tvůrce Akt X Chris Carter chtěl původně zakončit seriál pátou sérií a v hlavní mytologii pokračovat pomocí série celovečerních filmů. Společnost Fox mu nicméně nakázala, aby Akta X – Film bylo dějové přemostění mezi pátou a šestou sérií, což byl úkol vpravdě nadlidský. Nakonec do sebe ale příběhově všechno zapadá. (novoten)
  • Když Mulder zjistí, že v baru nefunguje záchod, musí si odskočit ven. Se slastným pocitem si pak uleví na plakát k filmu Den nezávislosti. (Petulka88)

Súvisiace novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (viac)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (viac)

Reklama

Reklama