Reklama

Reklama

V oblasti severného Texasu pred 35-tisíc rokmi v jaskyni postihla dvoch mužov čudná smrť. V súčasnosti sa na tomto mieste rozkladá vyprahnutá krajina. Malý Steve spadne pri hre s kamarátmi do hlbokej jamy, kde sa stane obeťou čudnej hmoty, ktorá mu vstúpi do tela. Chlapci privolajú hasičov. Dvaja z nich sa spustia do jamy, vzápätí prichádzajú muži v bielych kombinézach a z jamy vynášajú obete. Nikto nevie, kto muži sú a čo sa vlastne stalo. Špeciálni agenti FBI Fox Mulder (David Duchovny) a Dana Scullyová (Gillian Andersonová) už pred nejakým časom uzavreli Akty X. Stále však spolu pracujú, hoci sa zdá, že nadriadení by ich najradšej videli rozdelených. Práve hľadajú bombu v budove FBI. Mulder objaví vo vedľajšej budove amatérsky vyrobenú bombu a tú prichádza zneškodniť agent Darius Michaud (Terry O´Quinn). Rýchlo sa však ukáže, že sa o to ani nepokúsil. V stanovenom čase bomba vybuchla a pochovala nielen Michauda, ale aj dvoch hasičov a neznámeho chlapca. Tajomný výbuch nedá obom agentom pokoj, najmä keď zistia, že hasiči a chlapec boli mŕtvi už pred explóziou. Ktosi sa ich potreboval zbaviť a disciplinovaný agent Michaud obetoval život. Mulder a Scullyová začínajú pátrať... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (344)

tron 

všetky recenzie používateľa

Príjemne ambiciózny, sympatický a prekvapivo (samozrejme v rámci možností) drsný (úvodná jaskyňa) thrillerový sci-fi horor. Dá sa pozerať bez detailnej znalosti kultovej seriálovej predlohy, ale ak viete, o čo ide, je sledovanie zábavnejšie (šofér sanitky, Osamelí strelci). Akčnejšie, adrenalínovejšie, drahšie a ešte nebezpečnejšie, ako (vynikajúci) seriál. Veľká škoda, že sa v podobnom duchu neniesla aj filmová dvojka, ktorá bola pomerne slabá a prišla na trh až v r. 2008. Napriek tomu, že film prišiel relatívne na vrchole úspechu seriálu, na celom svete zarobil "len" 105 miliónov dolárov, čo pri rozpočte 66 a najmä kultovej povesti seriálovej predlohy pravdupovediac nie je zas až tak veľa. Kino Považan NMnV 2008 ()

M.a.t.t. 

všetky recenzie používateľa

Prvýkrát menšie sklamanie, neskôr pookrenie a triezvejší pohľad a na tretí krát už úplné docenenie toho, o čo sa duchovný tvorca Aktov X, Chris Carter vo filme s prívlastkom "Fight the future" snažil. Špičkový zástupca mysteriózneho žánru, či už pre znalcov seriálu alebo príležitostných divákov. Mimozemštania, čierny olej, stany so včelami, konšpiračné teórie - mohli sme si vôbec želať viac? ()

Reklama

monolog 

všetky recenzie používateľa

Jako epizoda ze seriálu, jen trochu delší, propracovanější a zábavnější. Jenže mi vadilo, že se jako jindy opět nic nevyřeší, Mulder žádný důkazy nezíská, Scullyová nic neuvidí a tak neuvěří, ONI si budou dělat dál, co se jim zlíbí a mimozemšťani budou dál volně lítat na naši planetu. Pravda, trochu jsem to zjednodušil, ale o tom to je. Film mohl být skvělým a nově zavánějícím parfémem, kdyby jím seriál skončil a nic dál už by nebylo. Pak by nebyli tvůrci tísněni rozměrem seriálu, ze kterýho prostě nemohli vybočit a museli se tak držet některých zaběhaných schémat. Je to škoda, protože i tak je to opravdu zábavný a napětím nabitý SF thriller. ()

kinej 

všetky recenzie používateľa

Film navazuje na ucházející pátou sérii a je navázán sérií šestou, kterou mnoho fandů považuje za tu nejelpší. Film sám o sobě je dobrý, i když se nemůže srovnávat s úžasnou první a zejména druhou sérií. Oproti těm je ve filmu více akce na úkor atmosféry a více pompéznosti na úkor originality. Závěr filmu je pak i přesto svou velkolepostí skvělý, už jen proto, že si seriál po mnoha na speciální efekty sporých epizodách, nějaké ty velké scény přeci jen zasloužil. Tvůrci se chtěli divákům zavděčit a tak si to nejžádanější nechali pro film. Scéna kdy se Mulder a Scullyová téměř políbí je sice nejslabším místem možná celé série, ale po přesto je však film důstojným vrcholem fenoménu X Files. ()

JASON_X 

všetky recenzie používateľa

Delikatesní lahůdka pro každého milovníka seriálového kultu X-Files. Může ho samozřejmě dát i "laik", protože neznalost seriálu při jeho sledování není velkou překážkou. Ale představit si to dost dobře neumím, snad každý filmový divák o seriálu aspoň trochu něco ví. Vše podstatné z jeho první poloviny je zde shrnuto do celovečerního filmu plného skvělých a výborně natočených scén. Je to orgasmicky slastné pokoukání, vše do sebe krásně zapadá, konec je skvostný... a nevím co bych k tomu měl ještě víc napsat. ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (11)

  • Film se natáčel v USA, Kanadě a Velké Británi. Natáčelo se od 16. června do 20. září 1997. (Varan)
  • Scéna, kdy Mulder a Scullyová běží přes pole a pronásledují je helikoptéry, je odkazem na film Na sever severozápadní linkou. V obou filmech navíc hraje Martin Landau. (novoten)
  • Když Mulder zjistí, že v baru nefunguje záchod, musí si odskočit ven. Se slastným pocitem si pak uleví na plakát k filmu Den nezávislosti. (Petulka88)

Súvisiace novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (viac)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (viac)

Reklama

Reklama